Szabad, vasárnap

Akt.:
Nem élheti ki igazán a győzelem örömét a Magyar Szocialista Párt a boltok vasárnapi zárva tartása elleni – megelőlegezhetően – győztes népszavazás ürügyén, hiszen nem is lesz népszavazás. A kormány – mint az azért valamelyest várható volt – megelőzte a népakarat megnyilvánulását és tegnap úgy döntött, javasolja a törvényhozásnak, hogy törölje a zárva tartási kényszert. Szaniszló Bálint jegyzete.

A látszólag sebtében meghozott döntést azonban érzékelhetően jól előkészítették. Orbán Viktor szokásos péntek reggeli királyi rádiós szereplése alkalmával jól körbemagyarázta a dolgot. A tegnapi kormányülést követően pedig negyedórán belül az országgyűlési honlapon olvasható volt a törvénymódosítás szövege. És jelezték, hogy a lehető leggyorsabb elbírálást kérik, hogy „a nép akaratának engedve” már most vasárnap nyitva legyenek a boltok.

Nem tudom, hány áruház lesz képes ilyen gyorsan reagálni a helyzetre. És gondolom most vasárnap majd árgus szemekkel figyelik a zárvatartás-pártiak, hogy melyik bolt nem nyit ki esetleg, hogy aztán beindulhasson a „na ugye, én megmondtam” effektus.

Szaniszló Bálint