Friss hírek

2009.03.14. 11:47

"Hiteles" olasz étterem Phenjanban

<p>Megnyílt Phenjanban az első "hiteles" olasz étterem.- közölte egy Japánban megjelenő újság szombaton. A lap hozzétette a hírhez, hogy Észak-Korea vezetőjének, Kim Dzsong Il-nek a személyes közreműködésével hozták létre az éttermet.</p>

A Csoszun Sinbo című lap tudósításából az is kiderül, hogy az étterem valójában decemberben nyílt meg. Az újságot, amely Japánban jelenik meg japán és koreai nyelven, az észak-koreai sztálinista reszim által pénzelt propaganda-kiadványnak tartják szakértők.

"Eddig csak a tévéből és könyvekből értesülhettünk arról, hogy a pizza és a spagetti a világ legfinomabb ételei között van, de most itt az alkalom, hogy együk ezeket az ételeket." - mondta egy 42 éves phenjani lakos a lap tudósítójának. Az újság szerint az észak-koreai kormány Olaszországban vette meg a lisztet, a vajat és a sajtot az étterem számára.

A lap beszámol arról, hogy Kim Dzsong Il Nápolyba és Rómába küldte tanulni a kiszemelt szakácsokat, akik korábban sorozatos hibákat követtek el az olasz ételek utánzásában. A Csoszun Sinbo szerint az étterem igazgatója azt közölte, hogy " Kim Dzsong Il lehetővé tette az észak-koreai embereknek, hogy személyesen is megízleljék az olasz ételeket".

Az elszegényedett Észak-Koreában krónikus az élelmiszerhiány, az országban a 90-es évek végén katasztrofális tömegéhínség volt, aminek következtében becslések szerint legalább egy millió ember halt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!