Biztonság?

Akt.:
A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma tavaly novemberben jelentősen nőtt, ugyanakkor a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest. Meglehet, ez utóbbi is javára változik majd, hiszen tény, például hazánkat eddig megkímélték a terrorcselekmények. Márpedig a biztonságnak alighanem az úti célok kiválasztásában is még nagyobb szerepük lesz, elég a legfrissebb, törökországi merényletre gondolni. Szalóczi Katalin jegyzete.

A volt Brit Nemzeti Párt egykori elnöke, Nick Griffin volt EP-képviselő azt nyilatkozta, hogy az Iszlám Állam Nyugat-Európa államaiban polgárháború kirobbantására törekszik, s hogy egyedül a kelet-európai országok biztonságosak. Ezért úgy véli, hogy az elkövetkező években a nyugat-európai országokból tömegével fognak a volt szocialista országokba, elsősorban Magyarországra, Lengyelországba vagy Oroszországba költözni.

Igaz, az erre reflektáló biztonságpolitikai szakértő, Nógrádi György kijelentette, hogy a feltevés jó poén, nem kell komolyan venni. Ugyanakkor megerősítette: az Iszlám Állam meghirdette jól kidolgozott, hárompontos stratégiáját arra vonatkozóan, hogy Európát háborúba taszítsa. És ez bizony egyáltalán nem vicces.

Szalóczi Katalin