Fogászati gondok

2020.03.06. 08:00

Ha nagyon fáj, akkor mennek fogorvoshoz

Nem mindenütt működik jól az iskolafogászat, hétvégi ügyelet pedig a legtöbb településen nincs is.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Egy édesapa arról számolt be levelében, hogy úgy tudja, a Kossuth Lajos evangélikus gimnázium diákjai számára megszűnt az ingyenes fogászati ellátás. Lánya februárban szerette volna betömetni az egyik fogát. Mivel eddig az iskola közelében található Dental-Soft fogadta az intézmény diákjait, most is oda ment problémájával. Ott azonban azt a tájékoztatást kapta, hogy ez a cég már nem látja el a gimnázium tanulóit. Arról azonban nem adtak felvilágosítást, hogy ki helyettesíti őket. Olvasónknak szerencséje volt, mert egy Miskolc melletti kistelepülésen laknak, ahol van ingyenes fogászati alapellátás, így ott betömték a gyerek fogát. Azonban a miskolci diákok csak valamelyik magánrendelésen juthattak ugyanilyen szolgáltatáshoz, persze nem ingyen. Az édesapa úgy tudja, a Dental-Softban azért szűnt meg a diákok fogászati ellátása, mert onnan több orvos is elment.

Máshová kell menni

Felhívtuk a Dental-Softot, hogy megtudjuk az ügy részleteit. A cég telefonszámán automatahang fogadott minket, amiből kiderült, hogy náluk február 29-én megszűnt a körzeti rendelés.

A gimnáziumban Tiborc-Kovács Kinga igazgatóhelyettestől tudtuk meg, hogy a Dental-Softtól február 10-én kaptak tájékoztatást arról, hogy március 1-jével az ifjúsági, körzeti fogászati ellátás átkerült az Adamantin Kft.-hez. (Megjegyzendő, hogy ez a rendelő jóval meszszebb van az iskolától, mint a Dental-Soft.)

– A gyerekek bármikor érdeklődhetnek az orvosi ellátásról az iskolai védőnénél, a titkárságon vagy az igazgatóhelyettesnél, ha esetleg nem tudják, hová kell menniük fogászatra – jelezte az igazgatóhelyettes.

Az elmúlt hónapban Veres Pál, Miskolc polgármestere az iskolafogászatok rendelési idejéről és helyettesítéséről is döntött. Kérdéseket küldtünk a városháza sajtóosztályára, hogy megtudjuk az ezzel kapcsolatos részleteket, választ későbbre ígértek.

Szűrés sincs

A iskolafogászati ellátással kapcsolatban érdeklődtünk kisebb településeken is, és kiderült, az itt élő gyerekek sokkal nehezebb helyzetben vannak a városi társaiknál. A Szemerei Általános Iskolában például egyáltalán nincs szűrés. Szilvási Ildikó intézményvezető lapunknak azt mondta, a gyerekek már csak akkor mennek fogorvoshoz, ha nagyon fáj a foguk. Legközelebb Encsen rendel fogorvos, de hétvégi ügyelet itt nincs. Azt csak Miskolcon lehet elérni.

Sokkal jobb a helyzet a szerencsi Rákóczi Zsigmond református általános iskolában. Itt Ráczné Váradi Éva igazgatótól tudtuk meg, hogy a szerencsi fogorvosoknak van egyegy körzetük. Az ő fogorvosuk rendszeresen jár szűrésre az iskolába, és ha valakinél problémát tapasztal, arról tájékoztatja az osztályfőnököt. A szülők ezután időt egyeztetnek az orvossal, és elviszik a gyermeküket kezelésre. Tehát jól működő rendszerről van szó. Az igazgató hozzátette: hétvégi fogorvosi ügyelet itt sincs, ha baj van, Miskolcra kell vinni a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában