vírusos betegségek

2020.03.08. 10:00

Beteg a gyermek

Vírusos megbetegedések szezonja: ilyenkor a gyermekek száma a nevelési intézményekben megfeleződik.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: shutterstock/illusztráció

Szülők egymás közti beszélgetésében sokszor hallani, hogy a gyerekének úgynevezett „ovis­betegsége” van. Ugyanis a 3–6 évesek körében ősztől tavaszig igen gyakoriak az olyan tünetek, mint az orrfolyás és a köhögés. Addig nem is tűnik nagy problémának, amíg nem jár lázzal. A lázas állapot ugyanis jelentősen legyengíti a kicsi szervezetét, és a családban is aggodalmat okozhat.

Pedig a magas testhőmérséklet csak egy kísérőtünet, és azt jelzi, hogy a gyermek teste felvette a harcot a betegséggel. Tehát a védekezés része, és hasznos is lehet. Szerencsére a lázas állapot az esetek túlnyomó többségében gyorsan és problémamentesen megoldódik, otthoni ápolás mellett is. Előfordulhat azonban, hogy állapotromlás észlelhető. A komplikációk komoly betegség vagy fertőzés jelei lehetnek, ezért ilyenkor feltétlenül indokolt orvoshoz fordulni.

Lázcsillapítás kíméletesen

Ha már jártunk orvosnál és biztosított róla, hogy a gyermek otthoni ápolás mellett gyógyulásnak indulhat, akkor a legfontosabb a láz megfelelő kezelése. A lázcsillapító szerek mellett ennek egyéb módja is létezik. A láz kiváltó okát nem tudjuk megszüntetni, hiszen azt a betegség tüneteitől függően más módon, esetleg gyógyszeres terápiával lehet elérni. Magas láz esetén – ami egy kisgyermeknél 39 fok felett értendő – az óvatosan alkalmazott fizikális hűtés gyógyszeres lázcsillapítással kombináltan hatásos lehet.

A kíméletesen végzett hűtőfürdő jelentheti a legkevesebb kellemetlenséget. Az aktuális testhőmérsékletű – tehát nem hideg – fürdővizet lassan hűtsük, de 31 fok alá ne menjünk.

Hatásosabb a hűtés, ha csak mellig ér a víz, és a szabadon maradó testfelületet a langyos vízzel locsolgatjuk. A gyermek betakarásakor kerüljük a vastag paplant, mert ez hőpangást okozhat, és nem megy le a láz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában