Ingyen ellenőriznek a kéményseprők, de januártól nem maguktól mennek

Változnak a kéményseprés szabályai (Illusztráció)
Változnak a kéményseprés szabályai (Illusztráció) - © Fotó: Kozma István
Borsod-Abaúj-Zemplén – A háztulajdonosnak megfelelő időpontban végzik el a szükséges ellenőrzéseket.

Az országgyűlés október 17-ei döntése nyomán jövő januártól megváltoznak a kéményseprés szabályai. A törvénymódosítás lényege, hogy az egylakásos épületek – a családi házak – tulajdonosai az általuk használt tüzelő- vagy fűtőberendezés fajtájától függően évente vagy kétévente továbbra is ingyenesen, a nekik megfelelő időpontban maguk igényelhetik a kéményseprőipari ellenőrzést.

Nem érkezik értesítés

A jogszabály hatályba lépésével a családi házban élők 2018. január 1-jét követően tehát nem kapnak a kéményseprőipari szervtől, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltatótól a kéményellenőrzés időpontját megajánló értesítést.

Szabadon egyeztethetnek

A kéményseprő az ingatlantulajdonos kezdeményezése nyomán érkezik majd és végzi el az előírt feladatokat. Az ingatlanhasználó tehát szabadon egyeztetheti a területi szolgáltatóval – köztük a katasztrófavédelemmel – a kéményellenőrzés időpontját, és nem függ a szolgáltató munkavégzési menetrendjétől. A szolgáltató megrendelés alapján végzi el a feladatokat, amelyek lakosság számára ingyenesek maradnak.

A lakossági körön kívüli ingatlanok – egyéni vagy társas vállalkozások székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlanok – esetében, ahogyan jelenleg is az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari egyéni vállalkozóktól vagy szolgáltató cégektől megrendelésre, díjfizetés ellenében történik az égéstermék-elvezetők vizsgálata.

Bérházaknál marad a rend

Nincs változás a társasházakat és lakószövetkezeti ingatlanok vizsgálatát illetően: az osztatlan közös tulajdonú gyűjtőkémények ellenőrzése továbbra is tervezett sormunka keretében valósul meg országszerte.

ÉM-SZB