Friss hírek

2010.06.23. 11:00

Orbán Viktor Schmitt Pált jelölte államfőnek

<p>Orbán Viktor Schmitt Pált az Országgyűlés elnökét jelöli köztársasági elnöknek - jelentette be szerdán Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy a Fidesz frakció alapszabálya szerint kell a pártelnöknek jelöltet állítania az államfői posztra. A miniszterelnök egyébként a Fidesz elnökségével, a KDNP elnökével, és az ott felmerült lehetséges jelöltekkel egyenként, személyesen is egyeztetett. Ezt követően Orbán Viktor tárgyalt a Fidesz és a KDNP frakciószövetségének elnökségével is.</p>

Szijjártó Péter azt nem árulta el, hogy Schmitt Pálon kívül kik kerültek még szóba jelöltként. A szóvivő kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy miért nem jelölik újra Sólyom László jelenlegi köztársasági elnököt, akinek öt évvel ezelőtti jelölését a Fidesz is támogatta.

A Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja csütörtökön tárgyal és nyilvánosan meghallgatja a jelöltet, majd pénteken döntenek. Az Országgyűlés jövő héten kedden vagy szerdán választja meg új köztársasági elnököt, aki augusztusban léphet hivatalba.

Az ellenzéki pártok közül csak az MSZP állított államfőjelöltet, hiszen csak a szocialistáknak van elegendő, ötven képviselője a jelöléshez. A legnagyobb ellenzéki párt Balogh András, bangkoki magyar nagykövetet látná szívesen a köztársasági elnöki székben. A diplomatát kedden a Fidesz-KDNP képviselői is meghallgatták, és alkalmasnak tartották az államfői posztra.

A harmadik Magyar Köztársaságot 1989. október 23-án kiáltotta ki Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnök. Göncz Árpád 1990-től 2000-ig volt hivatalban. Őt Mádl Ferenc követte. 2005-ben Sólyom Lászlót választották államfővé, akinek ötéves mandátuma augusztus 4-én jár le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!