Hajdú-Bihar

2011.08.25. 18:23

Jövő évtől állami fenntartásúak lesznek a megyei intézmények

Debrecen - A megyei önkormányzat jövő évtől a területfejlesztésre koncentrálhat.

Debrecen - A megyei önkormányzat jövő évtől a területfejlesztésre koncentrálhat.

Az állam visszaveszi az egyébként is állami feladatokat, amikor a megyei intézmények januártól a megyei kormányhivatalok fenntartásába kerülnek – mondta Rácz Róbert kormánymegbízott, a hajdú-bihari hivatal vezetője.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években az állam igencsak mostohán bánt a megyékkel, mert folyamatosan pénzt vont el, miközben elvárta a feladatellátást továbbra is. Ezen a rossz gyakorlaton változtat a kormány, mentesítve ezzel a megyéket egy sor nehezen ellátható feladattól. Januártól a megyei önkormányzatok elsődleges tevékenysége a területfejlesztésre koncentrálódik, vagyis nem ürül ki a megyeháza, csak más funkciókat látnak majd el az ott dolgozók.

Ami az intézményekben foglalkoztatottakat illeti, a Rácz Róbert úgy fogalmazott, hogy a dolgozók szinte észre sem fogják venni a váltást, csak a munkáltatójuk fog változni. Arra a kérdésre, hogy a szintén részben megye fenntartású Kenézy Gyula Kórház is a hivatalhoz kerül, a kormánymegbízott úgy válaszolt, hogy nem lehet kivétel, még akkor sem, ha közös fenntartású Debrecennel. Később tárgyalások dönthetnek további sorsáról, mint ahogyan az összesen 23 megyei intézmény közül is lehet olyan, amelyet a települési önkormányzatok hatáskörébe irányítanak majd.

HBN-ÉP


Debrecen (MTI) - Magyarország fejlesztéspolitikájának fellegvárai lesznek a jövőben a megyei önkormányzatok - mondta Rácz Róbert (Fidesz) Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott csütörtökön Debrecenben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!