Sport

2016.01.05. 16:33

Aluinvent-DVTK: A Lulea hat válogatottja és az Európa Kupa pontrekordere

Miskolc - Szerdán reggel kel útra az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata Svédországba, hogy az Európa Kupában lejátssza az egyenes kieséses szakasz első meccsét, amelynek oda-visszavágós csatája a 8+4 közé jutásról hivatott dönteni.

Miskolc - Szerdán reggel kel útra az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata Svédországba, hogy az Európa Kupában lejátssza az egyenes kieséses szakasz első meccsét, amelynek oda-visszavágós csatája a 8+4 közé jutásról hivatott dönteni.

A 8+4 magyarázata az, hogy a mostani párharc nem tekinthető nyolcaddöntőnek, ugyanis a sorozat mostani lebonyolítása szerint, amikor az EK-ra nevezett csapatok létszáma 4-re csökken, akkor az Euroliga csoportselejtezőitől búcsúzó 4 gárda is csatlakozik hozzájuk, és ekkor játsszák majd a negyeddöntőket. A 8+4-ből továbbjutók tehát előbb a 4+4 közé, vagyis a nyolc közé jutásért játszanak, január 28-i és február 4-i játéknapokkal, és az már ismert, hogy ha a Diósgyőr állva marad a mostani kör után, akkor a Nymburk (cseh) – Orduspor (török) párosítás győztese lesz az ellenfele.

A következő lépcsőfok

De korai lenne még ennyire előre szaladni, ugyanis a piros-fehérek számára a következő lépcsőfokot a svéd Lulea BBK elleni Európa Kupa párharc jelenti, amelynek első meccsét január 7-én, csütörtökön 19.00-tól játsszák a felek a botteni öböl partján található Lulea Energi Arenában. A svéd együttes újonc létére élte rúl a csoportkört, igaz éppen csak becsusszant az egyenes kieséses szakaszba a D-csoportból, az ötven százalékos mérlegével (3-3 győzelemmel-vereséggel). Viszont ez nem jelenti az, hogy az EK-ban még száz százalékos Diósgyőr félvállról vehetné őket.

Ugyanis a Lulea négy svéd válogatottat tudhat a soraiban: Staalvant, Hamilton, Vesterberg és Barthold is tagja volt annak a nemzeti csapatnak, amelyik a magyar válogatottat verte 72-63-ra, Sopronban, a tavalyi Európa-bajnokságon. Rajtuk kívül három légiósa van a svéd csapatnak, közülük ketten belga válogatottak, az irányító Vanloo, és a frissen szerződtetett magas-bedobó, Hendrickx, aki nem is olyan régen még a belga Lotto Young Cats színeiben játszott a Diósgyőr ellen, és 2013 őszén csapata egyik legponterősebb játékosaként emlékezhetünk rá. A Lulea harmadik légiósa, az amerikai Bussey, aki hátvédként azzal büszkélkedhet, hogy az idei EK-sorozatban, az eddig lejátszott meccsek közül ő volt az, aki egy mérkőzésen a legtöbb pontot szerezte. 36 egységet szorgoskodott össze az egy hónapja az orosz Energia Ivanovo vendégeként 84-77-re megnyert meccsem, úgy, hogy 4 tripla mellett 2 büntetőt értékesített, és kétpontos mezőnykísérletei közül 16-ből 11 ért célba.

A Lulea – a Diósgyőrrel ellentétében – bemelegedve készülhet az EK összecsapásra, lévén a svéd bajnokságban december 20-án és 29-én is meccset játszottak. Mindkettőt meg is nyerte a listavezető észak-svéd együttes, akik eddigi 15 bajnokijuk közül csupán egyet vesztettek el (a harmadik helyezett Telge Basket vendégeként kaptak ki 59-57-re).


A Lulea 2015/16-os EK eredményei

  • 2015. október 29.: Lulea BBK – Energia Ivanovo (orosz) 82-71
  • 2015. november 5.: Dunav Ruse (bolgár) – Lulea BBK 75-65
  • 2015. november 11.: Lulea BKK – Istanbul Üniversitesi (török) 77-86
  • 2015. december 3.: Energia Ivanovo – Lulea BBK 77-84
  • 2015. december 10.: Lulea BBK – Dunav Ruse 77-74
  • 2015. december 17.: Istanbul Üniversitesi – Lulea BBK 97-82

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!