Helyi közélet

2013.03.27. 14:18

Lesz sonka és töltött káposzta

Miskolc - Egyelőre nem jelzi a húsvét közeledtét a Búza téri piac forgalma.

Miskolc - Egyelőre nem jelzi a húsvét közeledtét a Búza téri piac forgalma.Bár a tavaszi időjárás még várat magára, de akármilyen hideg is van, pár nap múlva itt a húsvét. Az ünnepre a háziasszonyoknak is jó előre fel kell készülniük, ami nem kis feladatot és anyagi terhet jelent. Mi a Búza téri piacon jártunk, hogy megtudjuk, ki milyen húsvétra számít, és hogy minden beszerzett-e már a vendéglátáshoz. Vagy az időjárás tette, vagy a hónap végi pénztelenség, de nem találtuk a nagy, ünnep előtti forgalmat, tolongást, sorban állást.

Nem költ sokat

Kavasánszki Istvánné éppen húst vásárolt. Elárulta, ezt már húsvétra vette. Nem tervezi, hogy sokat költ, mert csak a család ünnepel együtt, nem számítanak nagy vendégségre. A piacon szerzi be a sonkát és a zöldségeket. Tojást nem kell vennie, mert vannak otthon tyúkok, és szerencsére azok tojnak eleget. Süteményeket is fog sütni, az ehhez valókat is beszerzi majd, és persze az ünnepi töltött káposzta sem maradhat el. A háziasszony úgy tervezi, hogy nem költ sokat, úgyhogy az ünnep nem terheli majd meg nagyon a családi kasszát.

Ilonának viszont, aki kérte, ne írjuk meg teljes nevét, egyre nagyobb gondot jelent a húsvét. Ennek oka főleg a család bevételének csökkenése, és az árak emelkedése. Ő is húst vásárolt a Búza téri piacon, már a zöldségeket is megvette, de a sonkát még nem. Szeretne sütiket is sütni, de nem biztos, hogy sikerül, mert az unokájára vigyáz majd az ünnepek alatt. Tojást kap az édesanyjától, jó, vidéki házi tojást, úgyhogy erre legalább nem kell költenie.

Nem vásárolnak

A tojáskereskedők viszont egyáltalán nem elégedettek.

– Nem fogy az áru, nincs forgalom – panaszolja Szabóné Görög Zita, az AVES Kft. ügyvezetője. – Pedig friss, sajóládi tojásokat árulunk.

Aztán megtudjuk, mi az elkeseredettségének az oka. A nagy áruházak 23-25 forintért kínálják a Lengyelországból behozott tojások darabját, ő viszont nem tudja ilyen olcsón adni, hiszen akkor az önköltségi ár alá kellene mennie. Mint mondja, most túltermelés van a tojáspiacon, azért adják néhol olcsón a külföldi tojást. Az ügyvezető a csekély forgalomnak más okát is látja. Mint mondja, az ünnep most épp a hónap végére esik, ilyenkor pedig az embereknek már nincsen pénzük. Egészen más a helyzet, amikor hónap elején van a Húsvét, akkor a legtöbben megengedhetik maguknak, hogy bátrabban vásároljanak.

Újabb teli szatyrot cipelő háziasszonnyal találkozunk, Szépvölgyi Györgynével. Ő előrelátó volt, mert már mindent megvásárolt, ami kell az ünnepre. Sonka helyett füstölt tarja kerül majd a húsvéti asztalra, de lesz töltött káposzta és húsleves is. Ez utóbbi finom, házi csigatésztával. Egy különlegességgel is meglepi a családját. Épp az Észak-Magyarországban találta meg az aszalt szilvás csirkemell receptjét, úgyhogy húsvét tiszteletére ezt most kipróbálja.

ÉM-HE

Milyen sonkát vegyünk?

Az Élelmiszerkamra nevű húsüzlet vezetőjétől, Tóth Árpádtól arról érdeklődünk, milyen a jó sonka, mire ügyeljenek a háziasszonyok, amikor sonkavásárlásra indulnak? Mint a szakember elmondta, a sonka ára általában elárulja a minőségét is. Minél olcsóbb az áru, annál gyengébb a minősége. A hagyományos érlelésű sonka a legdrágább, ára 2 ezer forint felett van kilónként, a hagyományos füstölésű, ami szintén jó minőségűnek számít,1600 forint felett. A gyorsérlelésű sonkák olcsóbbak, 1200 forint alatt kínálják.. Tóth Árpád jelezte: mindez nem azt jelenti, hogy az olcsó sonka fogyasztásra nem alkalmas, csupán azt, hogy nem egyforma a minőségük. A hagyományos sonkák érlelés alatt vizet veszítenek, a gyorsérlelésűek viszont, mivel páclében állnak, vizet vesznek föl. Ebből következik, hogy tömegükben a hús-víz aránya nem azonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában