Helyi közélet

2014.04.25. 12:03

Nézőpont: Hálás utókor

<em>Létezik-e, hogy csak annak kelljen pirulnia, aki figyeli ezt a cirkuszt?</em> <strong>Bujdos Attila írása</strong>.

Létezik-e, hogy csak annak kelljen pirulnia, aki figyeli ezt a cirkuszt? Bujdos Attila írása.Nem lesz Miskolc díszpolgára az utolsó magyar polihisztor – a fideszes városvezetés többsége nem támogatta a baloldali ellenzék erre vonatkozó javaslatát. Mindkét fél a másikat vádolja. A hatalom szerint a javaslat eleve kampánycélokat szolgált. A politikai kisebbség szerint viszont a hatalom nem értette meg a választási eredményekben megfogalmazódott üzenetet: nem lehet figyelmen kívül hagyni mások véleményét.Létezik-e, hogy a történtek után mindenki jó lelkiismerettel tért nyugovóra? Létezik-e, hogy senki nem érzi: bocsánatot kellene kérnie? Létezik-e, hogy csak annak kelljen pirulnia, aki figyeli ezt a cirkuszt?

Tény: negyedik éve vagyunk kénytelenek együtt élni a tudattal, hogy a Mi Városunk döntéshozói képtelenek az együttműködésre. Nem látni, hogy lenne érdemi mondanivalójuk egymás számára, hogy a politikai harc nem öncél volna, hanem eszköz a közjó szolgálatában, azokért, akiktől a felhatalmazást kapták a képviseletre. Egyre mélyebbre húzza ezeket az embereket a saját maguk kavarta örvény: a többség korlátoz, a kisebbség párbeszéd-képtelenséget kiált, reakcióra még erősebb reakció, indulatra még nagyobb indulat. „Veletek nem lehet!" „Ellenkezőleg: veletek nem lehet!" Alig hiszem, hogy egyforma lenne a felelősségük, de a megértés és a kiegyezés gesztusai borzasztóan hiányoznak, mindkét oldalról.

Sajnos, nagyon is hihető például, hogy a baloldali ellenzék kampányolni akart Herman Ottóval, hiszen borítékolható, mi történik ezzel a javaslatával. Is. Ami a többivel: megy a levesbe. És persze, miért okozna csalódást a többség – a kisszerű politikai gyakorlat logikája szerint ugrik, lehetetlen félretenni a saját érzéseket. A csapkodásban odaütnek, ahová nagyon nem kellene. Van, aki komolyan tudja venni ezek után, hogy a „Fidesz-KDNP frakció Miskolc híres szülöttéről méltó módon fog megemlékezni"? Lett volna méltóbb mód a díszpolgárságnál? Tényleg büszkeséget éreznek majd a félszáz, Herman Ottóról szóló rendezvényen?

Nem tudom, feltűnik-e, mennyire többről van szó, mint a lelkiismeretük nyugalma, vagy háborgása. Hogy mennyire rossz és ünneprontó az üzenete mindennek, mennyire kérdésessé teszik, hogy mit fejeznek ki a kitüntetéseink. Hogy innentől ez is a város történelme: Herman Ottó nem lehetett díszpolgár Miskolcon, a Herman Ottó emlékévben. Miért? Miért nem? Ezt próbálja megérteni a hálás utókor.


Kapcsolódó cikkek:

Budapest, 2014. február 4., kedd (MTI) - Herman Ottó, az utolsó magyar polihisztor munkásságát és életművét mutatja be kulturális programok, tematikus kiállítások és előadások segítségével a halálának 100. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév, amelynek nyitó ünnepségét kedden este tartják Budapesten, a Millenárison.


16.04.2014 | Miskolc - „Egy egész ország ünnepli idén Herman Ottót, a polihisztort, de ez is kevés ahhoz, hogy Krizáék Miskolc díszpolgárává válasszák" – erről Fedor Vilmos és dr. Simon Gábor szocialista önkormányzati képviselők beszéltek kedden, a hétfői rendkívüli közgyűlése történteket értékelve.


16.04.2014 | Miskolc - Az MSZP sajtótájékoztatójára a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja közleményben reagált.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában