Labdarúgás

2024.03.01. 07:00

Licensz: temérdek elvárásnak kell megfelelni

Budapest 20240223 Labdarúgás NBI MTK-Mezőkövesd Fotó:Árvai Károly/Nemzeti Sport

Fotó: Árvai Károly

Még az aktuális, 2023/24-es bajnokság sem fejeződött be, azonban a klubok már javában készülnek a következő, 2024/25-ös évadra, elsősorban az adminisztratív teendőket intézik. Ezek közül a legfontosabb a klublicenc megléte, ami a nevezés feltétele, enélkül nem kap indulási jogot egyik csapatot működtető gazdasági társaság sem – sem az NB I-ben, sem az NB II-ben, illetve a nemzetközi kupaporondra sem léphet ki, hiába ér el olyan helyezést. Csak érdekességképpen: mindezt, a különböző kritériumokat, az azoknak való megfelelést az élvonal tekintetében éppen közel húsz éve 2004 nyarán vezették be Magyarországon. A jelenlegi, 2024. február 1-jétől hatályos, az UEFA (nemzetközi), az NB I.-es és az NB II.-es licenckérelmezők számára érvényes MLSZ Klublicenc Szabályzat több mint 100 oldalból áll.

Dátumok, tennivalók
Az első fontos dátum február 1-je volt az eljárásban, ekkor az informatikai rendszer elérhetővé vált, a különböző sablonokkal együtt. Ezen naptól kezdve, egészen március 18-ig a licenckérelmezőknek az eredeti dokumentumokat személyesen kell leadniuk a Klublicenc Adminisztráció részére. Az adminisztráció folyamatosan végzi a licenckérelmezők dokumentumainak formai ellenőrzését, és azt március 22-ig befejezi. Március 25. és 29. között lehetőség lesz első körben pótolni az esetlegesen hiányzó dokumentumokat. Aztán jön egy újabb ellenőrzés, míg a második hiánypótlási kör április 8-tól 12-ig. Április 22. és 24. közé van tervezve az Elsőfokú Licencadó Bizottság első ülése, ez a bizottság dönt a licenckérelem megadásáról, elutasításáról vagy hiánypótlásra szólítja fel a licenckérelmezőt. Harmadik hiánypótlásra is lehetőség lesz, április 25. és május 3. között, ám a határidő elmulasztása jogvesztő. Az Elsőfokú Licencadó Bizottság második ülése május 10. és 14. között várható; amelyik szervezet, gazdasági társaság ekkor sem kapja meg a licencet, az a kézhezvételtől számított 8 napon belül fellebbezhet, és ezen ügyekben – ha lesznek – a Fellebbviteli Licencadó Bizottság dönt majd május 23. és 30. között.

Lényeges elemek
A szurkolók, a nyilvánosság nem foglalkozik a licenckövetelményekkel napi szinten, amelyből néhány érdekesség: a licencadó testületek a klublicenc kiadását meg kell, hogy tagadják, illetve – akár bajnoki év közben – a klublicencet vissza kell vonniuk, amennyiben a sportszervezet végelszámolás, felszámolási eljárás alá kerül, a vonatkozó nemzeti törvények meghatározásai szerint, vagy bármely kritériumot nem teljesíti. A klublicencet nem lehet átruházni a bajnoki év során, a licenckérelmező székhelyének Magyarországon kell lennie. Az Elsőfokú Licencadó Bizottság független testület, tagjait kizárólag az MLSZ szabályzatai és szabályozása, Klublicenc Szabályzat, szankciók jegyzéke, döntéshozói folyamatainak eljárási szabályai, valamint saját lelkiismeretük köti. A tagokra titoktartási kötelezettség vonatkozik.
További érdekesség, hogy a licencesnek/licenckérelmezőnek olyan politikát kell kialakítania és alkalmaznia, amellyel csökkenti az ökológiai lábnyomát és növeli a környezeti fenntarthatóságot az általa szervezett rendezvények, infrastruktúra fejlesztések és egyéb tevékenységek vonatkozásában. Elvárás többek között az is, hogy a licenckérelmező/licencesnek ki kell neveznie egy szurkolói kapcsolattartót, akinek alapvető feladata a szurkolókkal való kapcsolattartás. A kapcsolattartó rendszeresen találkozik és együttműködik a sportszervezet illetékes munkatársaival minden, a szurkolói kapcsolattartással kapcsolatos ügyben.

NB III., megyei I. osztály
Az első és a második vonal után következő két osztályban (NB III., BLSZ/megyei I. osztály) részt vevő – valamint az ide igyekvő, feljutni szándékozó – kluboknak szintén meg kell felelniük bizonyos elvárásoknak, amelyeket a Magyar Labdarúgó-szövetség az Amatőr Licenc Szabályzatban részletez. A harmadik vonalba beadott kérelmeket az MLSZ versenyigazgatósága fogja elbírálni, míg a megyei élvonalban indulók anyagait az MLSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának versenybizottsága. A kérelmeknek tartalmazniuk kell szakmai és pénzügyi beszámolót, illetve szakmai és pénzügyi tervet. A fontosabb határidők: a benyújtási határidő április 10-ig, hiánypótlás április 25-ig, versenybizottsági határozat április 30-ig, fellebbezés május 10-ig, a fellebbviteli bizottsági határozatok kiküldése május 15-ig. Nevezés június 30. (péntek). A megyei II. osztályra továbbra sincs licenszelvárás. ÉM

Labdarúgás: a licenc ára
Azért, hogy valaki megkapja a licenszét, fizetnie kell, mégpedig eljárási díjat:
– UEFA (nemzetközi) és NB I (nemzeti első osztályú) klublicenc esetén 500 000 forint+áfa
– NB I (nemzeti első osztályú) klublicenc esetén 400 000 forint+áfa
– NB II (nemzeti másod osztályú) klublicenc esetén 150 000 forint+áfa
– UEFA (nemzetközi) női klublicenc esetén 50 000 forint+áfa
Ezen kívül differenciált tétele van a hiánypótlási díjnak, valamint a fellebbezési díjnak is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!