Kajak-kenu

2024.02.17. 14:12

Szobrász diplomamunka, világbajnoki ihletéssel

A népszerű tokaji, háromgyerekes család sztorija alighanem párját ritkítja vármegyénkben.

A képen: a sikeres tokaji család: Soltész Péter és öccse, Botond, hátul Soltész Petra, Soltész József édesapa és Soltész Andrea édesanya.

Fotó: Kolodzey Tamás

A híres televíziós személyiség, Vitray Tamás egyik korszakos műsorának címe – Sok van, ami csodálatos – jutott eszünkbe a Vaskó Panzióban, ahol a Soltész-família tagjai napokban elmesélték a boon.hu-nak a szinte mesébe illő történetüket.

Büszkék lehetnek önmagukra

– Summa cum laude minősítéssel szobrász végzettséget szereztem a Magyar Képzőművészeti Egyetemen – újságolta a huszonöt esztendős Petra, majd hozzátette: – Diplomamunkámat a sport és a kultúra témaköréből merítettem: ez nem esett nehezemre, hiszen a testvérem, a tizennyolc éves Peti korosztályos kenu világbajnok, városunk talán legnevesebb sportolója és polgára, míg öcsike, a tizenhatot számláló Botond szintén kenuzik a helyi vízisport klubban. Mivel sokszor jártam a különböző versenyeiken, ábrázolásuk viszonylag könnyen ment nekem. A minőségi és a látványműfajok egyébként családtagok nálunk, jómagam pedig a különböző munkáimhoz mindig merítek az otthoni környezetből. Mellesleg széles skálán mozgok: a kisplasztikától kezdve az épületszobrászatig „utazom”, voltak már kiállításaim is.

A régóta Budapesten élő és alkotó Petra havonta egyszer jár haza, a család ilyenkor a hét utolsó napján szó szerint nagykanállal eszik: vasárnap délben – szavaik szerint – mesebelien finom, gazdagon bélelt húsleves, továbbá rántott hús burgonyával és savanyúsággal kerül az asztalukra.

– Reméljük, hogy a fiaink szintén sokra viszik az életüket – jegyezték meg a szülők: Andrea és József, akik sikeres vállalkozóként Tokajban dolgoznak és jelenleg a családi házuk bővítésén-felújításán munkálkodnak. – Peti az idei, Párizsban sorra kerülő ötkarikás játékokhoz még túl fiatal, szemei előtt így már a 2028-as Los Angeles-i, vagy a 2032-es, Brisbane-ban sorra kerülő olimpia lebeg, Boti pedig most bontogatja a „szárnyait”. Ami pedig a tanulásukat illeti: a nagyobbik a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnázium 12. F osztályába jár, az idén érettségizik, utána pedig fitness, welness instruktor lesz, a kisebbik pedig ugyanebben az intézményben a 10. E tanulója, technikumi képzésben barátkozik az informatikával, szóval mindketten üzemképes szakmával rendelkeznek majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!