Minifoci

2023.11.09. 14:35

Arabföldön lett úttörő a megyaszói focista

Harmadik lett a magyar válogatott a napokban rendezett minifoci világbajnokságon.

Kolodzey Tamás

Forrás: Olvasónk

A nagy érdeklődéssel kísért tornának az egyesült arab emírségekbeli Rász el-Haima adott otthont. A fináléban Románia 2–2-es döntetlent ért el Kazahsztán ellen, ezért büntetőrúgások következtek és ebben keleti szomszédunk nemzeti csapata 14–13-ra nyert, ezzel az övéké lett az aranyérem. A mieink a bronzmeccsen 3–1-re diadalmaskodtak Azerbajdzsánnal szemben, így a hazai minifoci történetének első vébé érmét harcolták ki.

Gólt is szerzett

– Kicsit kalandos a saját történetem – kezdte élménybeszámolóját a huszonnégy esztendős Lovász Bence, a magyar együttes tagja, majd hozzátette: – Nyolcadik osztályos koromig Mezőhegyesen éltem, jelenleg Budapesten dolgozom, a Rákosmenti KSK-nál gyerekekkel foglalkozom, őket nevelem a futballra és a játék szeretetére. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei II. osztályban vitézkedő Megyaszó gárdájához a baráti szálaim alapján kerültem. Csak a bajnoki összecsapásokra jövök, az erőnlétem fenntartása érdekében hetente háromszor kispályás tréningen veszek részt a fővárosban. A minifoci válogatottnak két éve vagyok oszlopos tagja: a Szilasi és Barátai elnevezésű alakulattal szerepeltem az Olaszországban tartott Bajnokok Ligája mérkőzésen, ott figyelt fel rám Nagy Lajos szövetségi edző és immáron húsz címeres fellépéssel büszkélkedhetek. Azt mondják rólam, hogy technikás vagyok, játék közben átlag fölötti módon csillogtatom taktikai és technikai képességeimet, amikor nálam van a labda, akkor pedig gyors döntök. Tehetem, hiszen ballal és jobbal is tudok, ráadásul a fejjátékomra sem lehet panasz. A minifociban mindenki támad és ugyancsak mindenki védekezik, én azonban inkább hátul és pálya közepén érzem jól magam. Korábban ritkán voltam eredményes, újabban már nem idegen tőlem a gólszerzés, a vébén is sikerült egyszer a kapuba találnom. A harmadik helyünket csodálatos eredménynek tartom, s azt kaptuk jutalmul, hogy megtarthattuk magunknak teljes szerelésünket, ebben pompáztunk az Öböl-menti emirátusokban.

Arra a kérdésre, hogy miként érezte magát a magyarok által is kedvelt turista paradicsomban, Lovász Bence így felelt:

– Dubajtól negyven percre voltunk és bármerre jártam, csak ámultam és bámultam. Szűk tíz nap adatott meg nekem az Egyesült Arab Emirátusokban, de szívesen elfogadtam volna egy kis ráadást, hogy élvezzem azt ottani gazdagságot. Mellesleg kevés időnk volt a csatangolásra, a sok mérkőzés és a napi készülődés igencsak lekötött bennünket. Élveztük a harminc fokos hőmérsékletet, a villanyfényes mérkőzéseket, a sok nézőt, az igazán kedves bennszülöttek vendégszeretetét. Azt elárulom, hogy nem vásároltam semmit, mindent méregdrágán adtak, így feleslegesnek tartottak a pénzköltést. Azt sem tagadom, hogy a meccsek után legurítottam volna egy-két pohár sört, de sajnáltam érte négyezer forintot, hiszen ez nagyjából tízszerese az itthoni árnak.

Labdarúgás: jó tudni

A minifociban maximum 13+2-es keretet lehet nevezni, a pályán egyszerre 5+1 játékos tartózkodhat. A küzdőtér mérete 26x46, a kapué pedig 4x2 méter. A műfajt műfüvön űzik, de előfordul, hogy élő gyepszőnyegen meccselnek a csapatok.  

A tények

Csoportmérkőzések

Magyarország – Portugália 1–0 (0–0)

Magyarország – Líbia 2–1 (1–0)

Magyarország – Szerbia 1–0 (0–0)

A nyolcaddöntőben

Magyarország – Egyiptom 3–0 (2–0)

A negyeddöntőben

Magyarország – Szlovákia 1–0 (0–0)

Az elődöntőben

Magyarország – Románia 0–3 (0–1)

A 3. helyért

Magyarország – Azerbajdzsán 3–1 (2–0)

A magyar minifutball-válogatott kerete

Kapusok: Tajti Bence, Bohony Bálint.

Mezőnyjátékosok: Barabás Miklós, Ladányi Dávid, Bozsoki Imre, Csoszánszki Dávid, Kozó Viktor, Nádasi Kornél, Dunai András, Kiss Gábor, Győri Barnabás, Kövesdi Zsombor, Lovász Bence.

Szövetségi kapitány: Nagy Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!