Rali

2023.11.01. 10:44

A Mitropa Kupa bajnoka: Hadik András (fotókkal)

A szezonzárón már nem fenyegette veszély a miskolci ralis nemzetközi elsőségét.

Marosréti Ervin

Kertész Krisztián és Hadik András

Fotó: Marosréti Ervin

Nagyszerű magyar sikerrel ért véget a Közép-Európai térséget lefedő Mitropa Kupa. 

A nagy hagyományokkal rendelkező sorozatot ugyanis Hadik András és Kertész Krisztián nyerte meg. A bajnokság utolsó futamán ugyan a miskolci kettős már nem állt rajthoz, de a korábban megszerzett pont előnyüket így is maradéktalanul megtartották.

Négy hazai után

Hadik András négy abszolút magyar bajnoki cím és több kategória elsőség után egy nemzetközi értékelésben is élen tudott végezni. Ez a cím eddig hiányzott a sikerekben gazdag pályafutásából, idén azonban nagyszerű teljesítménnyel zárt az élen.

- Minden győzelemnek örül az ember, így természetesen ennek is - összegezte az egész évet Hadik András. - Pláne annak tükrében, hogy idén a magyar bajnokságban nem a terveknek megfelelően jöttek össze a dolgok. Sok műszaki hibánk volt, a jó eredmények elmaradtak, így az év közepétől már egyértelműen a Mitropa Kupára koncentráltunk. A mellékelt ábra mutatja, hogy megérte, de nem csak a bajnoki cím miatt. A környező országokban nagyszerű versenyeken szerepelhettünk, új környezetben, kiváló szakaszokon ralizhattunk. Ha fiatalként most kezdeném a sportot egész biztos, hogy itt építeném a karrierem. Ezek a rendezvények rendkívül változatosak, sokszínűek és komoly kihívás elé állítják a versenyzőket.

Több országban

A Mitropa Kupa programjában Magyarországról a Mecsek Rally szerepel, de Hadik András szerint a Pécs környéki pályák a könnyebben megoldható feladatok közé tartoznak. Emellett azonban osztrák, szlovén, horvát, olasz és svájci futamon is bizonyíthattak a benevezett párosok. A nyolc futam alapján a magyar kiválóság negyven pontos előnnyel nyerte meg az éves értékelést.

- A tavalyi esztendőt teljes egészében kihagytuk, ezért a szezon elején egy kicsit még be voltam rozsdásodva - fogalmazott Hadik András. - Aztán ahogy mentünk bele a versenyekre, úgy jöttek elő a korábbi ingerek. Imádjuk a ralit, szeretünk a Fiestával gyorsan közlekedni. Elsődlegesen ezért indultunk a Mitropa Kupában. Három-négy futamot követően azonban látszott, hogy lehet esélyünk a jó eredményre, innentől kezdve pedig már a magyar bajnokság elé helyeztük a külföldi szereplésünket. Sok mindent megéltünk már ebben a sportágban, ezért nagy kockázatot egyszer sem vállaltunk, nem feszegettük a határokat, de egy ránk jellemző stabil teljesítményt hoztunk. Ennek köszönhető a cím. Nyilván az utolsó futam utolsó szakaszán szerzett magyar bajnoki címmel nem lehet egy polcra tenni, ugyanakkor nagyon boldog vagyok, hogy itt is sikerült feliratkozni a győztesek közé.

 

Díjkiosztó Pesten

A Mitropa Kupa éves díjkiosztó ünnepségét novemberben Budapesten tartják majd meg, így a Hadik, Kertész kettősnek nem kell messzire utaznia, hogy átvegye a bajnoki elsőségért járó trófeát. A szezon tehát véget ért, a jövőt pedig tervezgeti a páros. Elképzelésük már van a következő évvel kapcsolatban, de ezzel kapcsolatban a végleges döntést majd a téli szünetben hozzák meg.

A Mitropa Kupa végeredménye

  1. Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5 MKII) 295 pont
     
  2. Skulj Mark, Sumer Pia (szlovénok, Opel Corsa Rally4) 253 pont
     
  3. Garner Herman sen, Thannhauser Karin (németek, Mitsubishi Lancer EVO X R4) 240 pont
     
  4. von Thurn un Taxis Albert, Hain Jara (Skoda Fabia R5) 216 pont
     
  5. László Martin, Berendi Dávid (Skoda Fabia Rally2 evo) 198 pont
     
  6. Roncel Simon, Kavcic David (szlovénok, Peugeot 208 Rally4) 188 pont

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!