Helyi sport

2023.10.24. 13:00

Karate-vb: Libabőrös lesz, ha belegondol

Boon.hu

A Papp László Sportarénában valamennyi egyéni és csapat kategóriában indul magyar karatés, összesen 22 versenyző lép tatamira. Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség miskolci elnöke hétfőn így fogalmazott, amikor ,,útjára indította" a magyar válogatottat:
– Az elmúlt időszakban mindenki elkövetett mindent. A szövetség annak érdekében, hogy a lehető legjobb világbajnokságot rendezzük meg, az edzők és ti pedig a minél jobb eredmények érdekében. Beletettük a munkát, és most majd meg fogjuk látni, hogy mire lesz elég. Remélem, hogy több magyar érem is születik a vb-n. Bizakodó vagyok, hogy az eddigi legjobb és magyar szempontból a legsikeresebb világbajnokság áll előttünk. Minden esélyünk megvan rá.

A résztvevők között lesznek Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei karatékák is, mégpedig a miskolci Justitia Fuji-Yama SE részéről. A női kata (formagyakorlat) csapatban helyet kapott Tóth Vanda, akinek a társai Anti Zsuzsanna, Fábián Csenge, és Sterck Laura lesznek. A férfi kata négyesben két miskolci, Elekes Máté, illetve Szilágyi Gergő is megmutatja tudását, Nguyen Thanh Tung-gal, és Simák Dániellel együtt. A selejtezőt csütörtökön bonyolítják le a vébén, míg a helyosztót (döntő, bronzmeccs) vasárnap.

– A  női kata csapat erre a világbajnokságra állt össze, még 2021-ben, ezért külön kvalifikációt a szövetség nem indított – mondta a boon.hu-nak Tóth Vanda. – Heti rendszerességgel voltak edzések Budapesten, mind technikai és erőnléti, illetve hazai és nemzetközi versenyeken volt alkalmunk részt venni. Nagyon motiváló számomra hazai közönség előtt versenyezni, azon leszünk a csapattal, hogy a legjobb eredményt érjük el.

Még nem élt át ilyet

Klubtársa, Szilágyi Gergő gondolatai az alábbiak voltak:
– Mivel csapatban indulok, ezért nem voltak kvalifikációs versenyek, hanem toborzó edzések voltak 2022 márciusában egy bő kerettel, hét fővel, majd a válogatott edzők abból választották ki azt a négy embert, akik a végleges csapat tagjai lettek. Azonban ezután is volt még változás a csapatban, és a jelenlegi felállásban 2022 decembere óta dolgozunk – közölte. – Volt hetente legalább három csapat edzésünk, emellett legalább két egyéni és heti két-három erőnléti edzés. Emellett megpróbáltunk minél több versenyen is elindulni, például a Karate1-Series A Világkupa-sorozat állomásain is. Magamtól azt várom, hogy a lehető legjobban teljesítsek, és hozzá tudjam segíteni a csapatot a minél jobb eredményhez. Nagyon jó érzés lesz hazai környezetben világversenyen versenyezni. Azonban most még nem tudom elképzelni se, hogy milyen lesz, mivel ehhez hasonlót eddig nem éltem át soha életemben, de már nagyon várom a kezdést.

Elekes Máté eképpen nyilatkozott:
– A vb-re a csapat katánál alapból nem én lettem volna benne a csapatban, de kiesett kettő ember, így engem válogattak be – mondta a Justitia SE versenyzője. – Azóta heti három csapatedzés volt, szerdán, pénteken és szombaton, Budapesten. Emellet hétfőn egyéni edzés, kedden és csütörtökön pedig erőnléti edzés volt, tehát összesen heti hat edzésről beszélhetünk.Versenyek tekintetében azt lehet mondani, hogy minden versenyre elmentünk gyakorolni, amire el tudtunk menni. Szeptember végén volt egy Series A viadal Cipruson, és a Polish Open Lengyelországban, október elején. Magamtól nyilvánvalóan a legjobb teljesítményt várom, és amit ki lehet hozni, azt hozzam ki belőle. Biztos vagyok abban, hogy a csapat másik három tagja is így van vele. Szeretném kiélvezni azt, hogy ez az esemény itthon van, a hazai közönséget. Hazai környezetben versenyezni, ráadásul egy felnőtt vb-n, 17 évesen, ezt még mindig fel kell dolgozom. Ahányszor belegondolok a hangulatba és hogy mennyien lesznek, minden egyes alkalommal libabőrös leszek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!