Vízilabda

2022.10.12. 19:38

Tíz éves fennállását ünnepelte szerdán a Miskolci Vízilabda Club

Tíz esztendővel ezelőtt, 2012-ben (egészen pontosan április 27-én) alakult meg a megyeszékhelyen az MVLC Miskolci Vízilabda Club Nonprofit Kft.

Fotó: Ádám János

A cég teljesen új alapokra helyezte a városban azt a sportágat, amelyben Magyarország korábban 9 olimpiai bajnoki címet (1932, 1936, 1952, 1956, 1964, 1976, 2000, 2004, 2008) nyert. A 600 000 forint törzstőkével alapított gazdasági társaság tulajdonosa 70 százalékban az MVSI Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit Kft., míg 30 százalékban a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. lett.

Fotós: Ádám János

Négy évig vezette

A szakmai vezetés annak idején elkezdte felépíteni egyrészt az utánpótlást, és ezzel párhuzamosan a felnőtt csapatot, amely 2015-ben jutott fel a legmagasabb osztályba, az OB I-be, és azóta megszakítás nélkül ott szerepel. Az együttes a Magyar Kupában 2018-ban bejutott a döntőbe, ahol a Ferencváros 10-4-re legyőzte, így ezüstérmes lett. Az időközben névadó szponzorra is szert tett csapat, a PannErgy-MVLC a nemzetközi porondon is megmutatta magát, a LEN Európa Kupában a 2017/2018-as sorozatban az elődöntőig jutott, míg a 2019/2020-as évadban a 8 között ért véget számukra a második számú nemzetközi kupasorozat.

Szerdán Miskolcon, a Városháza dísztermében ünnepi megemlékezésre került sor, a rendezvény házigazdája Veres Pál polgármester volt, míg az eseményen részt vett a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Vári Attila is. A meghívottak között volt számos vendég, edzők és játékosok, akik az elmúlt tíz évben sokat tettek a miskolci vízilabdáért. Például: Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya, aki 8 évvel ezelőtt dolgozott a klubnál, a vezetőedzők közül dr. Sike József, aki 2015 és 2019 között vezette az élvonalban a csapatot, illetve az egykoron Miskolcon pólózottakat Vadovics Viktor (2016-2020) képviselte, aki idén nyáron az FTC-Telekomhoz igazolt az A-HÍD VasasPlaketből. Feltűnt a vendégek között a miskolci születésű, pályafutását a borsodi megyeszékhelyen kezdő háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter, aki manapság a Tigra-ZF Eger szakmai igazgatója.

Fotós: Ádám János

Köszönet a munkáért

Veres Pál köszöntőjének elején megemlítette, hogy beszélt dr. Kemény Dénessel, Miskolc versenyuszodájának névadójával, a háromszoros olimpiai bajnok válogatott szövetségi kapitányával, aki kimentette magát az eseményről, de üdvözölte a résztvevőket. A városvezető azt hangsúlyozta, a vízilabda kiemelten sikeres sportág Magyarországon, s annak idején ,,...volt, aki mert nagyot álmodni...". Hangsúlyozta, a város a lehetőségeihez mérten, a többi szereplővel együtt próbálja a működés feltételeit biztosítani. ,,Büszkék vagyunk arra is, hogy létrejött egy több száz fős utánpótlás bázis. Köszönet mindenkinek a munkájáért" – zárta.

Vári Attila MVLSZ-elnök arra világított rá, hogy a vízilabda család alapjai a klubok, és dicsérte azt a közösséget, ami Miskolcon kialakult. A jelenlévőknek elmondta, az idén minden világversenyen szerzett érmet magyar csapat, ami ,,...nélkületek nem sikerülhetett volna...". Úgy fogalmazott, az első vízérzés, az első labdaérintés a gyerekek részéről a klubnál történik, és ez nagyon lényeges. ,,Méltán lehetnek büszkék az itteniek arra, ami ebben a városban, vízilabdában felépült" – fogalmazott Vári Attila.

Fotós: Ádám János

Bachner András sportigazgató, szakmai vezető történeteket osztott meg a jelenlévőkkel, többek között azt, amikor 2011-ben a MOB-közgyűlésen dr. Kriza Ákos akkori polgármester, és dr. Kemény Dénes beszélgetett, s utóbbi azt kérdezte, miért nincs vízilabda egy, a nevét viselő szép létesítményben. ,,Jött egy telefon, és elvállaltam a feladatot. Nagy elánnal, mindent beleadva kezdtem munkához. Köszönöm Veres Pál polgármester úrnak, hogy a tradíciót folytatja. Büszkék vagyunk a döntőkre, az eredményekre, a város mellett köszönöm a PannErgy támogatását. Nemrég elkezdődött egy másik korszaka a klubnak, reméljük, ez is olyan sikeres lesz, mint az előző."

Ajándékozások

Az MVLC-ben az elmúlt tíz esztendőben több ismert játékos is megfordult, úgy mint az amerikai válogatott Alex Bowen, vagy a montenegrói csapat centere, Sasa Misic, aki egy levélben köszönte meg a Miskolcon töltött időszakát, és gratulált a születésnaphoz.

Vári Attila ajándékokat adott át Veres Pálnak, Hercsik István társadalmi elnöknek, valamint Bachner Andrásnak, illetve a város vezetője is az edzőknek, sportvezetőknek, munkatársaknak, játékosnak. Az ünnepi aktust követően 19 órától egy gálamérkőzést rendeztek a dr. Kemény Dénes Városi Sportuszodában, amelyen a házigazda PannErgy-Miskolci VLC az ugyancsak élvonalbeli  Tigra-ZF-Egerrel játszott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!