DVTK új trénere

2022.08.26. 07:44

Egy a védekezésért, egy a támadásért

A Diósgyőr foci­csa­pa­tának új szakvezetője három évre írt alá az Andrássy úti csapathoz.

MI

Szerda este hivatalosan kinevezték, csütörtökön reggel pedig sajtótájékoztató keretében mutatkozott be a sajtó képviselőinek Sergey Kuznetsov, a DVTK NB II.-es labdarúgócsapatának új, ukrán–magyar kettős állampolgárságú edzője. Bár az 1982. augusztus 31-én Harkivban született tréner legutóbbi „nagy” munkája lejárt tavaly májusban (a görög Panathinaikosnál volt másod­edző), nem tétlenkedett, hiszen egyrészt képezte magát, másrészt nemrégiben részt vett a felcsúti Pancho Arénában megrendezett Puskás Suzuki Kupa elnevezésű U17-es nemzetközi tornán, ahol a Dinamo Kijev edzője volt. Ezen kívül azt is elmondta, hogy már egy ideje Magyarországon tartózkodik, és ­Felcsúton, a Puskás Akadémián két korosztálynál is „segített” a szakmai stábnak. A diósgyőri labdarúgás történetében egyébként Kuznetsov a harmadik olyan szakvezető, aki „külföldiként” vállal szerepet a második vonal tekintetében. A második a kedden menesztett Dragan Vukmir volt, első pedig az a kárpátaljai magyar, de sokáig a Szovjetunióban élő Sándor István volt, aki az 1992/93-as évadban az NB I.-ben, az 1993/94-es szezon feléig pedig az NB II.-ben trenírozta az akkor DFC néven futó csapatot (2000/01-ben a nagyváradi születésű, romániai magyar labdarúgó, Kulcsár Sándor is volt edző Diósgyőrben, de akkor az NB II. harmadosztálynak számított). Kuznetsovnak egyébként gratulált kinevezéséhez Sándor István, ezen kívül a DVTK friss vezetőedzője azt is tudja, hogy a klub egykori futballistája, Guram Adzsojev az Arsenal Tula elnöke, ahol Kuznetsov először dolgozott edzőként, a vezetőedző segítőjeként. 

Hálásak lehetnek 

Bajúsz Endre, a diósgyőriek sportszakmai vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: elsősorban azért váltak meg Dragan Vukmirtól – aki a csapatot hétfőn még Pécsett irányította –, mert eredménytelen volt a gárda. Ám azt is hozzátette, igaz, játékban voltak biztató jelek. Bajúsz Endrétől megtudtuk azt is: az új trénerrel két asszisztens edző is érkezik majd hamarosan, egyikük a védekezésért, másikuk a támadásért, azok felépítéséért lesz felelős. Ezenkívül új lesz az erőnléti edző személye, míg a videóelemzőt a klub fogja biztosítani a vezetőedzőnek. Szintén elhangzott, hogy Kuznetsovval 3 éves szerződést kötöttek. Megtudtuk, a sportszakmai vezető és a szakember vasárnap találkoztak először személyesen. Szóba került még az is, hogy közszájon forgott Sivic Tomislav, Pintér Attila és Erős Gábor neve mint lehetséges Vukmir-utódok, erre Bajúsz Endre az alábbiakat reagálta: „Sivicben és Attilában nem gondolkodtunk, bár természetesen jól ismerjük őket, az eredményeiket. Ezek tiszteletet parancsolóak, Attila magyar bajnok edző, és volt szövetségi kapitány is. Gábor ott volt a jelöltek között, a Kisvárda hálás lehet, hogy ilyen edzője van.” 

A frissen kinevezett tréner többek között megemlítette, hogy Diósgyőrben fantasztikusak a körülmények, ahol csak a labdarúgásra kell koncentrálni, majd azt is mondta, hogy egyrészt a játék minőségének javítása a célja, másrészt az, hogy elérjék a célt, a feljutást. Tudja, hogy a szurkolók az elejétől fogva a maximumot várják el tőle, és reméli, hogy meg tud felelni az elvárásoknak. Mindenkinek megadja a bizalmat, de néhány posztra még várható erősítés. 

– Három-négy nap még elmegy az ismerkedéssel, sok lesz az elemzés, az a lényeg, hogy majd szervezettek legyünk, és ne legyen túl „széles” a csapat. Gondolok itt arra, hogy ne adjunk területeket az ellenfeleinknek, mert azt kihasználják – hangsúlyozta Kuznetsov, aki arra a kérdésre, mennyire esett gondolkodóba ezen munka vállalását illetően amiatt, hogy az utóbbi nyolc hónapban már ő a harmadik edző Diósgyőrben, az alábbiakat válaszolta: – Amikor találkoztunk, átbeszéltük a hosszú távú koncepciót, sok dologban egyetértettünk. Ha ezeket megvalósítjuk, akkor szép jövő elé néz a klub. A kérés az, hogy stabilizálódjunk, és mostantól már ne nagyon veszítsünk pontokat. 

Ugyancsak felmerültek a Ferencvárosnál eltöltött évek, márpedig közismert, hogy a DVTK-szurkolók egy részénél nem éppen jó pont, ha valaki megjárta előtte a zöld-fehér klubot... 

– Remélem, a munkám alapján fognak megítélni, és a csapat úgy oda fogja magát tenni, ahogyan a szurkolók várják. Márpedig ha jönni fognak az eredmények, akkor engem is jobban el fognak fogadni, és akkor ilyen kérdések nem fognak felmerülni – nyilatkozta Sergey Kuz­netsov.

A tények

A DVTK a hét végén, vasárnap 19 órától megyei NB II.-es rangadót játszik a KC Kazincbarcika SC ellen, hazai pályán. A piros-fehérek jelenleg a 13. helyen állnak a táblázaton, 6 ponttal, míg az észak-borsodiak a 2. helyen, 12 egységgel. 

(A borítóképen: Kuznetsov (balra) sajtótájékoztató keretében mutatkozott be | Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!