Szilveszter Rally

2021.12.27. 14:00

Az év utolsó száguldása

Ezúttal ralisokkal népesül be a Hungaroring és annak környéke, népes mezőny várhat az idei Szilveszter Rallyn.

Marosréti Ervin

Forrás: Marosréti Ervin

Fotó: Molnar Adam

Elérkeztek az esztendő utolsó napjai, a hagyomány pedig idén is folytatódik. Remek hangulat, igazi dzsembori várható az idei Szilveszter Rallyn, amelynek ezúttal is a Hungaroring belső része, valamint a külső szerviz útjai adnak otthont. Két nap alatt hat gyorsasági szakaszt teljesít a mezőny. Kettőt kedden délután, a fennmaradó további négyet pedig szerdán.

 

- A verseny első napján, azaz december 28-án kizárólag a Hungaroringen belül száguldanak majd az autók, mégpedig egy szimpla és egy dupla gyorsasági formájában – árulta el érdeklődésünkre Garamvölgyi Zoltán, a XXIII. Szilveszter Rallye egyik főszervezője. - Az indulók ezúttal is szembe mennek majd a megszokott iránnyal a Ringen és a célegyenesben. A második napon, december 29-én a külső pályával kezdünk, amiben 2019-hez hasonlóan újra benne lesz a benzinkút, és ezt a részt elhagyva mennek be a versenyzők a belső részre.

 

Visszatér a korábbi bajnok

 

Természetesen a versenyzők is javában készülnek már a 2021-es szezon búcsúztatására. A nevezések alapján elmondható, most sem lesz hiány látványban, hiszen több mint 200 autó lesz ott a rajtvonalnál. Hat ország – Németország, Lengyelország, Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország – versenyzői vágnak neki az 56 kilométeres össztávnak. Az indulók között ott lesz 25-30 hölgy is, akik túlnyomó többsége navigátorként teljesíti majd a szakaszokat. Ahogy korábban, így idén is a Lada lesz a legnépszerűbb versenygép, de több R5-ös is ott lesz a mezőnyben.

 

Egy 2019-es fejlesztésű Skoda Fabia R5-össel az indulók között ott lesz a nagy visszatérő Vincze Ferenc is. A korábbi háromszoros győztes – 2014, 2016, 2017 – és a két évvel ezelőtti abszolút magyar bajnok idén még autóba sem ült, ám régi-új csapatával, a Korda Racinggel sokan máris a viadal egyik fő esélyesének kiáltják ki.

 

- A múlt kötelez, így mindenképpen odateszem magam ezen a remek versenyen – mondta izgatottan Vincze Ferenc. -  Idén sajnos nem tudtam egyetlenegy versenyen sem rajthoz állni, így meglehetősen vakon megyek bele az óévbúcsúztatóba. Noha sokat kihagytam, de fő célom, hogy negyedszerre is én legyek a Szilveszter Rallye bajnoka. Nem lesz egyszerű dolgom, hiszen komoly ellenfeleim lesznek. A verseny előtt tesztelhetem a Skodát, amivel két éve nagyon összenőttünk.

 

A XXIII. Szilveszter Rallye-t kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező nézők tekinthetnek meg a helyszínen. A verseny – melynek össztávja 56 kilométer – december 28-án, kedden reggel 9 órakor kezdődik. Aznap 1 x 8,1 km-es és 1 x 11,1 km-es (körgyorsasági) szakaszt teljesítenek a versenyzők, míg másnap 2 x 7,3 km-es, 1 x 8,1 km-es és 1 x 11,1 km-es (körgyorsasági) szakasz vár a benevezett párosokra.

 

Olimpikon a mezőnyben

 

Az olimpiai negyedik, kétszeres vb-ezüstérmes, többszörös Európa-bajnok vegyesúszó Verrasztó Dávid a Korda Racing által felkészített versenyautóval áll rajthoz a XXIII. Szilveszter Rallye-n. A vegyesúszó klasszis Verrasztó Dávid egy Skoda Octaviával teljesíti majd valamennyi szakaszt. Persze nem lesz egyedül, hiszen párja, az MTVA sportriportere, a 2019-ben éppen ezzel az autóval célba ért B. Németh Péter lesz. Mindketten megígérték, odateszik magukat, de mindenképpen balesetmentesen szeretnék teljesíteni az 56 kilométeres össztávot.

 

- Nagyon várom már a rajtot, hiszen egy régi vágyam teljesül ezzel. Életem egyik legszebb karácsonyi ajándéka a Szilveszter Rallye, és nem titkolom, idén januárban már azon gondolkodtam, ha az egészségügyi helyzet engedi, és lesz verseny, bérelek egy autót és elindulok rajta. Erre tessék, egy volt vb-autóval mehetek – lelkendezett Verrasztó Dávid. - Nagyon izgatott vagyok, és ígérem, vigyázok az autóra. A pályabejáráson és a teszten nem lesz nálam szorgalmasabb versenyző, mindenre odafigyelek majd, hiszen a jó eredménynek ez az alapja. Örülök, hogy Péterrel megyek, hiszen ő ezen a nyomvonalon már teljesítette a viadalt, és úgy vélem, ez a tapasztalat nagy segítségünkre lehet.

 

Ahogy hogy azt a világklasszis vegyesúszó elárulta, 2019 után immár másodszor is rajthoz áll a két évvel ezelőtt már megismert Skoda Octaviával a köztelevízió sportriportere, B. Németh Péter, aki ugyanolyan izgalommal készül a nagy megmérettetésre, mint két évvel ezelőtt.

 

- Ahogy közeledik az idei Szilveszter Rallye rajtja, úgy válok egyre izgatottabbá. Az, hogy ismét kipróbálhatom magam, borzasztó izgalmas és nagy kihívás a számomra, főleg, hogy Dávid partnereként nemcsak pilóta, hanem navigátor is leszek. Egy biztos, idén megint nemcsak a Karácsony miatt lesz emlékezetes számomra az év vége. Bízom benne, hogy képesek leszünk úgy repeszteni a pályán, mint ahogy azt Dávid teszi a medencében. Megvannak a 2019-es időeredményeim, melyek jó kiindulási alapot jelentenek majd. Végezetül szeretnék hatalmas köszönetet mondani mindenkinek, aki ismét lehetővé tette ezt az őrületet. Fantasztikus érzés lesz egy abszolút magyar bajnok és háromszoros Szilveszter Rallye-győztes csapattársa lenni, és ezalatt a három nap alatt igyekszem a lehető legtöbbet ellesni Vincze Feritől” – fogalmazott B. Németh Péter.

 

R5-ösök, Ladák

 

Hat ország – Németország, Lengyelország, Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország – versenyzői vágnak neki 2021-es óévbúcsúztatónak. Ahogy korábban, így idén is a Lada lesz a legnépszerűbb versenygép, de rengeteg R5-ös is ott lesz a mezőnyben.

 

A XXIII. Szilveszter Rallye időterve

 

December 28-29.

 

Helyszín: Hungaroring, Mogyoród

 

December 28. (kedd)

 

12:15, GY1 – Ring Belső

 

15:56, GY2 – Ring Belső kör

 

December 29. (szerda)

 

11:48, GY3 - Ring külső

 

12:03, GY4 – Ring belső

 

15:21, GY5 – Ring külső

 

15:36, GY6 – Ring belső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!