Triatlon

2021.07.16. 09:15

A pénteki naptól Tiszaújváros Európa „triatlonfővárosa”

A Tiszaújvárosi Triatlon Napok felnőtt- és junior-Európa-kupával, valamint több más sport- és kulturális programmal várja az érdeklődőket.

Szűcs István

Fotó: SZIS

Hosszas, mindenre kiterjedő előkészületek után, példaértékű összefogásnak és együttműködésnek köszönhetően a pénteki naptól ismét Tiszaújvárosra figyelhetnek a triatlon hazai és külföldi szimpatizánsai. Három napig a vegyészváros lesz a sportág európai „fővárosa”. A Tisza-parti településen a megszokottan magas színvonalú eseményekkel, élükön egy elit és egy junior Európa-kupa-futammal, sport- és kulturális programokkal várják az érdeklődőket.

A szabadidősport, ezen belül a futás szerelmesei ezúttal nem a klasszikus formában adhatnak számot tudásukról. Az Inno-Comp Virtuális Futóversenyen július 16-án, pénteken, 10 és 19 óra között, mindenki a saját maga által választott időpontban teljesítheti a kiválasztott távot, melyet chip rögzít. Jelentkezés a tiszaújvárosi Ifjúsági parkban, 10 órától. Nevezési díj nincs. A választható távok: 2 kör = 1,6 km vagy 6 kör = 4,8 km. Az időméréshez és a körszámláláshoz szükséges chip kauciója ezer forint, melyet a verseny végén, a chip leadásakor visszafizetnek. Minden célba érkező – a 4,8 km-t teljesítők kétszer akkora eséllyel – részt vesz a Tiszaújvárosi Triatlon Napok ajándéksorsolásán.

A Tiszaújvárosi Triatlon Napok hivatalos megnyitóját – a még köztünk levő Covid–19-járvány miatt, a résztvevők és érdeklődők egészségének megóvása érdekében – pénteken 20 órától tartják meg a Tiszaújvárosi Sportcentrumban, ahol egyébként koncertek is lesznek. A koncerteken (Magna Cum Laude, Tóth Andi, The Biebers, Pál Dénes, Hooligans) való részvétel ingyenes, ám a jelenleg érvényben lévő jogszabályok értelmében csak védettségi igazolvánnyal vagy a védettséget igazoló applikációval látogathatók.

Versenyek a városközpontban

A nemzetközi sportversenyek, illetve a hagyományos Magyar Utánpótlás Gála ezúttal is a városközpontban, a Dísztónál és a környező utcákon zajlanak majd. A felnőtt és junior Európa-kupa-futamokra olyan hatalmas az érdeklődés, hogy a szervezőknek egy kategória kivételével 3-3 előfutamot kell indítaniuk. Figyelemre méltó, hogy a sportág „nagyágyúi” közül a britek, olaszok, franciák, németek is népes küldöttséggel vesznek részt a Tiszaújvárosi Triatlon Klub által megrendezendő, Tiszaújváros önkormányzata, az Emmi, a Mol Petrolkémia Zrt., a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítvány és a Magyar Triatlon Szövetség kiemelt támogatásával megvalósuló eseményen.

A versenyek nyílt jellegéből adódóan amerikai, ausztrál, chilei, Fülöp-szigeteki, kanadai és mexikói sportolók is ott lesznek a rajtnál. Az elit kategóriás férfiak rajtlistáján – a világranglistás helyezések alapján – az első öt között három magyart jegyeznek. Elsőként a hazai pályán versenyző Lehmann Csongor (73.), másodikként Dévay Márk (80.), negyedikként pedig a riói olimpia 20. helyezettje, Faldum Gábor (83.) szerepel a rangsorolt sportolók élmezőnyében. Rajtuk kívül persze jó néhányan pályáznak dobogóközeli helyezésre. A további hét magyar között ott található a Tiszaújvárosi Triatlon Klub három kiválósága, Lehmann Bence, Sinkó-Uribe Aurél és Sinkó-Uribe Ábel is.

A női elit mezőnyben a világranglistás pozíciók alapján nem állunk ilyen jól. Itt az ausztrál Natalie Coevorden (27.), a brit Brett Potter (33.) és az osztrák Sara Vilic (71.) számíthat a legnagyobb favoritnak. A nyolc magyar hölgy egyike lesz az egyre jobb formába lendülő Putnóczki Dorka, a házigazdák kedvence, aki könnyen kellemes meglepetést okozhat. A szintén nagyon sűrű juniormezőnyben a Tiszaújvárosi Triatlon Klub színeiben Bóna Kinga, Berencsi Lili, Lehmann Sára, illetve Kovács Gyula és Vágási Zoltán próbálja felvenni mind sikeresebben a harcot a többiekkel.


Tények

Bővebb információt az eseményről, a versenyekkel kapcsolatban ezen az oldalon lehet megtalálni.

(A borítóképen: Mindig népszerűek a kiegészítő programok is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!