súlyemelés

2021.06.03. 09:45

Ezúttal online lett első

Pátrovics Géza 16. alkalommal nyert masters súlyemelő-világbajnokságot.

Molnár István

Forrás: KVSE

A pandémia miatt ezúttal formabontó módon, online rendezték meg az idei masters súlyemelő-világbajnokságot, amelyre 830- an neveztek. A nemzetközi szervezet a különböző időzónákban (kontinenseken) különböző helyszíneket jelölt ki, s az egy időzónákban lévő versenyzők egy időpontban emelték a súlyokat. Az egyes helyszíneken különböző szabályokat, előírásokat kellett betartani: például videózni kellett a súlyzókészletet, csakúgy, mint a testsúlymérést (mindenki cipő nélkül, mezben mérlegelt, aztán az összsúlyból levettek 50 dekagrammot).

Két amerikait

– Én, mi Kecskemétre utaztunk, ott tudtak biztosítani mindenfajta feltételt, sajnos itthon, Kazincbarcikán nem állt rendelkezésre a szükséges technikai háttér: kamera, számítógép és angolul jól beszélő ember – kezdte Pátrovics Géza, a KVSE edzője, még mindig aktív emelője. – Mindezeken kívül a többi rész úgy zajlott, mintha egy rendes versenyen szerepeltem volna. Sorban következtünk, éppen az, aki az aktuális súlyra bejelentkezett. Mindenki látta a jegyzőkönyvet, és láttuk egymás gyakorlatait.

A barcikai sportember az M65-ös kategóriában, a 61 kilogrammos súlycsoportban nyert, mégpedig 137 kilogrammos összeredménnyel (szakításban 62 kg-ot, lökésben 75 kg-ot teljesített). Az ezüstérmet egy egyesült államokbeli súlyemelő érdemelte ki, miként a bronzmedált is.

– Pályafutásom során mindig arra törekedtem, hogy legyen jó mind a hat gyakorlatom – közölte Pátrovics Géza. – Ez most is sikerült, mert szakításban a 62 előtt öszszejött az 55, és az 59 kiló is, szakításban pedig a 65, illetve a 70 kiló. Előzetesen hatan neveztek ebbe a kor- és súlycsoportba, ám ketten valamilyen oknál fogva végül nem vettek részt.

Postán vagy személyesen

Arra a kérdésre, hogy elégedett-e a teljesítményével, a KVSE edzője-emelője így felelt.

– A helyzetet figyelembe véve mindenképpen. Az igazi versenyhangulat, a szurkolás, a tömeg hiányzott, vagyis emiatt nem volt meg bennem az az igazi feszültség, amely ilyenkor meg szokott lenni, de csak arra igyekeztem figyelni, hogy sikerüljenek a gyakorlatok. Előtte volt a masters országos bajnokság, azt 134 kilóval nyertem meg, és lettem 31. alkalommal magyar masters bajnok. A vébét tekintve: 16. alkalommal szereztem aranyérmet a veteránok között, először online, és remélem, hogy ilyen szempontból ez volt az utolsó. Az első győzelmem még 1994- ben Perth-ben, Ausztráliában született meg, a sikerek mellett van második és harmadik helyezésem is.

Hogy kapja meg az aranyérmét? – érdeklődtünk erről is.

– Pár napja már vége az online versenynek, mindenki leversenyzett, és a masters világszövetség minden országba elküldi annak a személynek, aki helyben koordinálta az eseményt, Magyarország esetében Fábik Béla sporttársamnak. Aztán ő vagy postán továbbítja nekem, vagy az első személyes találkozó alkalmával megkapom tőle. Azért más felállni a dobogóra, és a Himnuszt hallgatni, amikor könnyezik a szemed a boldogságtól, de sajnos a szükség törvényt bontott.... Szerintem ez a folyamat lesz egy hónap is, de nincs jelentősége, önmagában már az a tudat jó, hogy részt vettem újra a vébén.

A tárcsák színén

Arról is érdeklődtünk az 1954- es születésű Pátrovics Gézától, hogy ilyen hosszú idő, pályafutás után, hogyan érzi magát a dobogón.

– Augusztusban leszek 67 esztendős – árulta el. – Sokan mondják, hogy a technikai tudásomon nem látszik a korom, csak a tárcsák színén. Mindig komolyan vettem a versenyeket, de ebben az évben sokat és keményen dolgoztam, hogy eredményesen szerepeljek. Az okát pontosan nem tudom, de talán amiatt, hogy nem voltam tisztában az ellenfeleim képességeivel, tudásával. Köszönet utólag is a kecskemétieknek a segítségükért, Szitka Péter polgármester úrnak pedig a támogatásért.


10. hely

A KVSE részéről nem egyedül Pátrovics Géza mutatta meg tudását az online vébén, hanem Kovácsné Fábián Mária is, aki a W45-ös korcsoportban, az 59 kilogrammban, 106 kilós összetettel (szakítás: 48 kg, lökés: 58 kg) a 10. helyen zárta az eseményt.

(A borítóképen: Pátrovics Géza és Kovácsné Fábián Mária)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!