DVTK Akadémia

2021.04.18. 09:45

Részeredmények a döntőbe jutások

A diósgyőri kosárlabda-­utánpótlás mindegyik korosztályos csapata a legjobbak között szerepelhet.

Berecz Csaba

Forrás: DVTK

Bár minden korosztályban zajlanak még a küzdelmek a leány kosárlabda utánpótlás-bajnokságokban az országos döntőbe jutásért, a junior korcsoportban is vannak még hátra mérkőzések, a kadet, serdülő, gyermek, kenguru korcsoportokban pedig még 1-1 komplett forduló vár a résztvevőkre, ezektől függetlenül a DVTK Akadémia azon két klub egyike – a fővárosi Csata DSE-vel egyetemben –, amelyik már most elmondhatja magáról, hogy minden korosztályban (U18, U16, U14, U12, U11) lesz csapata a döntőben.

– Az előző évadban, a koronavírus megjelenése miatt félbeszakadtak a küzdelmek a kosárlabda-bajnokságokban, a felnőtteknél és az utánpótlásban is, emiatt sajnos több játékosunk is elesett attól, csapatainkkal egyetemben, hogy országos döntő részesei legyenek – mondta Király Sándor, a DVTK Kosárlabda Akadémia igazgatója. – Az idei, 2020/21-es bajnokságban nemcsak a csapatok, hanem a koronavírus is az ellenfelünk volt, nehezített körülmények között kellett a csapatszintű céljainkat megvalósítani. Picit arról is szólt, szól a mostani bajnoki évad, hogy a sport, az egészséges életmód felül tud-e kerekedni a betegségeket előidéző vírusokon. Hosszú távon nem kérdés, hogy ki fog nyerni, küzdöttünk mi is ellene az elmúlt hónapokban, és örömmel jelenthetjük ki, hogy ami korábban, amióta a teljes korosztályt működtetjük négyszer már sikerült, az idén nagyon korán összejött. Ugyanis a DVTK-nak minden korcsoportban lesz csapata az országos döntőkben. Ezt jó kimondani, de nem szabad túlértékelni ezt a részeredményt, ugyanis ez az alapelvárás egy kiemelt akadémiai címmel rendelkező klubbal szemben.

Két csapatnak

Király Sándor arról is beszélt, hogy a három akadémiai korosztályból két csapatnak lehet esélye az éremszerzésre.

– A 8-8 csapatos junior, kadet és serdülő országos döntőkben az utóbbi két korcsoportban van esélyünk arra, hogy az éremjátékban részt vegyünk. A gyermek, vagyis az U12-es, és a kenguru, vagyis az U11-es korcsoportokban még az idén is dzsemborikat szerveznek, vagyis nem a sportszervezetek csapatai játszanak mérkőzéseket, hanem a döntőbe jutott klub játékosaiból összeállított alakulatok, de reméljük, hogy ez már nem sokáig lesz így, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége rövid időn belül belátja, hogy vissza kell térni a korábbi rendszerhez – nyilatkozta Király Sándor, aki arról is beszélt, hogy nem a csapatszintű érmek a legfontosabbak az utánpótlás-nevelésben. – A fő cél az, hogy minél több élvonalbeli játékost tudjunk feladni az utánpótlásból az első csapathoz, vagyis a felnőttekhez. Az idei évadban négy olyan kosárlabdázó volt tagja az Aluinvent-DVTK felnőttcsapatának, aki az itteni akadémián nevelkedett. Az NB I.-es gárda sportszakmai igazgatójával a közelmúltban történt egyeztetések alapján a jelenlegi utánpótlásból újabb két sportolónk léphet szintet, és kerülhet be az első csapat jövő évi keretébe. Hogy valaki eljusson idáig, ahhoz rengeteg munkát kell elvégeznie. Szerencsére sok olyan fiatal sportol nálunk, aki tizenéves korában már tisztában van azzal, a szüleivel egyetemben, hogy a versenysport, az élsport kitartást és áldozatokat követel, ezt jelzi, hogy több játékosunk is tagja az utánpótlás-korosztályos válogatottaknak. Ahhoz, hogy a mostaninál is jobb körülményeket tudjunk biztosítani a tehetségeknek, szervezeti működésünk szintjén nagy előrelépést jelentene, ha direkt állami finanszírozású akadémiává tudnánk válni. Jó esélyünk van arra, hogy fel tudjunk lépni erre a szintre, ez nagy mérföldkő lenne a diósgyőri kosárlabda-utánpótlás történetében.

(A borítóképen: A DVTK Akadémia serdülő leány kosárlabdacsapata)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!