Év sportolója

2021.02.17. 15:00

Bíznak az idei jó eredményekben

Az utánpótlás fiúknál – a lányokhoz hasonlóan – dzsúdós szerezte meg az első helyet.

Az idei Év sportolója választáson, a sportújságírók döntése alapján, az utánpótlás fiúk kategóriájában a Miskolci VSC cselgáncsosa, Sáfrány Péter győzött.

– A tavalyi évem jól kezdődött. Az első versenyen, a felnőtt ob-n sikerült 2. helyezést elérnem az új 90 kilós súlycsoportban. Utána Nymburkban folytattuk az évet egy nemzetközi edzőtáborban. A rá következő hétre vezették be a karantént, ez akadályozta a felkészülést a versenyekre, illetve az érettségire is. Engem kicsit eleinte hátráltatott a helyzet, hogy minden online van megtartva. Szétesett a napi rutinom: nem kellett suliban végighallgatni az órákat, szórakozni szünetben a többiekkel, utána pedig edzésre sietni. De minél jobban húzódott, annál jobban kezdtem beleszokni és beosztani az időmet megfelelően. Az edzésekhez kaptunk súlyt, gumikötelet és ezekkel a feladatokat az edzőm vezényelte le. Formában tartásnak nem volt rossz, de azért nem hasonlítható egyáltalán egy küzdelmi edzéshez. Szeptember elején már nagyon vártam a versenyeket, mert már meg voltak hirdetve, ezekre készültem. De sajnos elkaptam a koronavírust és 4 hétig karanténban kellett lennem, nem edzhettem, nem mozoghattam intenzíven, mert ez külön kérés volt, de amúgy sem bírtam volna. Amikor kiengedtek a karanténból, várnom kellett egy bizonyos ideig, hogy nehogy szövődmény lépjen fel, és utána különféle vizsgálatokkal bizonyosodtunk meg arról, hogy már teljesen egészséges vagyok. Egy hét edzés után jött is az első verseny. A budapesti Grand Slam, ami egy felnőtt kvalifikációs verseny volt. Sajnos az nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, de nem törtem le, hiszen a saját korcsoportokban volt még egy Európa-bajnokságom, novemberben. A maradék időmből a felkészülésben megpróbáltam a legtöbbet kihozni. Az Európa-bajnokságon végül 3. lettem, ez egy kicsit meglepő volt, de nem azért, mert a képességeim hiányosak lettek volna, hanem azért, mert általában elsőéves juniorként nem szoktak odaérni. Itt fizetődött ki a sok nyári kondiedzés, amelyek a sérülések miatt voltak. Év végén a válogatottal még kiutaztunk 9 napra Törökországba egy utolsó táborba. Ott sokat tanultam az idősebbektől. Remélem, 2021-ben is minimum sikerül elérnem ilyen eredményeket.

Jól sikerült

A második helyen Hegedűs Levente, a DVTK Jegesmedvék jégkorongozója zárt.

– Visszagondolva a tavalyi évemre, mondhatom, hogy egész jól sikerült, elértem a kitűzött céljaim nagy részét. Már nyáron keményen elkezdtem edzeni, mivel tudtam, hogy egy kapust ki fognak választani az ifjúsági olimpiára. Jól indult a szezonom, jó volt a csapat is és az edzések is. Minden ideális volt, hogy fejlődhessek. Mire elérkezett a tél, a lehető legjobb formámban voltam. Karácsony után indultunk a válogatottal Svédországba a Modo Kupára. Amikor odaértünk, elkeveredett a reptéren néhányunk jégkorongos felszerelése, köztük az enyémnek is egy része, és volt, akinek a bőröndje is eltűnt, nem is szólva az öszszes ütőről. Kölcsönfelszerelésekben álltunk ki másnap a meccseken, ezeket sajnos elvesztettük. De utána végül veretlenül meneteltünk a döntőig, és a fináléban is nyerni tudtunk. Ott beválogattak az All Star-csapatba, ezzel én lettem a torna legjobb kapusa, és a torna legértékesebb játékosa díjat is sikerült megszereznem. Egy hét múlva már utaztam Svájcba, a Téli Ifjúsági Olimpiára. Az első pár napban edzőmeccseket játszottunk. Ugye az olimpián kis pályán szerepeltünk, csak egy harmadnyi területen, 3 a 3 ellen, plusz az 1-1 kapus, természetesen. A csapatokat különböző nemzetek képviselői alkották, öszszekeveredve, én például olasz, szlovén és hasonló nemzetekből kaptam csapattársakat. Aztán már idehaza, a magyar bajnokságot is jó lett volna végigjátszani, amire a pandémia miatt nem volt lehetőség, de alapvetően nem panaszkodok, jó év volt.

A harmadik helyen a PannErgyMiskolci VLC fiatal pólósa, Vismeg Zsombor zárt.

– Sajnáltuk, hogy tavaly tavasszal leállt a bajnokság a koronavírus miatt, hiszen nagyon jó pozícióban voltunk az ob I-ben, és ha meg tudtuk volna őrizni az 5. helyünket, akkor vélhetően ezzel megint jogot szereztünk volna arra, hogy ott legyünk az Európa-kupában – mondta a 2003-as születésű vízilabdázó. – Az előző évadban 11 ob I-es és 2 Magyar Kupa-találkozón jutottam szóhoz, többnyire 2-3 percekre, ez érthető volt, hiszen nagyon jó csapattal rendelkeztünk. Aztán átalakult a keretünk, rengeteg rutinos játékos és légiós elment tőlünk, a klubvezetés pedig úgy gondolta, hogy sokkal nagyobb és több bizalmat szavaz a fiataloknak, így nekem is. Ettől nem ijedtem meg, örültem annak, hogy nőhet majd a vízben eltöltött időm, ez így is történt, hiszen tavaly nyártól mostanáig a mérkőzések 90 százalékát végigjátszottam. Fizikálisan ez nem viselt, visel meg, hiszen az ifjúságiak és a serdülők között megedződtem. 2019-ben az U17-es válogatottal bronzérmet nyertünk az Eb-n, nagyon készültem arra, hogy 2020-ban ott legyek a korosztályos világbajnokságon, ahol akár nyerhettünk is volna, de sajnos ez az esemény elmaradt a pandémia miatt. A múlt nyári Magyar Kupa-sorozaton remekül helytálltunk, voltak bravúreredményeink és igazából a bajnokságban sincs szégyenkeznivalónk, próbáljuk a lehető legjobb helyezést elérni. Köszönöm a bizalmat, a támogatást a klubedzőknek, Bachner Bandi bácsi szakmai igazgatónak, igyekszem napról napra fejlődni. Bár 2003-ban születtem, úgy érzem, van sanszom bekerülni az U20-as válogatottba, amelynek Eb-je lesz a nyáron. Most ez az egyik célom.


A szavazásról

Az idén tizennyolcadik alkalommal adjuk át az Év sportolója díjakat megyénkben. Ahogy az elmúlt időszakban, úgy most is hét kategóriában (utánpótlás leány, utánpótlás fiú, utánpótlás csapat, felnőtt női, felnőtt férfi, felnőtt csapat, edző) szavaztak a zsűritagok a megye legjobbjaira. A lapunk által felkért tíz zsüror – Bódi Krisztián (a Mezőkövesdi Média sportszerkesztője), Fekete Zsuzsa (a Fociológia Facebook-oldal írója), Marosréti Ervin (a Magyar Rádió sporttudósítója), Martini Emil (a Csillagpont Rádió sportszerkesztője), Sike Gábor (az Európa Rádió főszerkesztője), Szűcs István (újságíró), Pásztor Attila (újságíró), Kolodzey Tamás (az Észak-Magyarország sportszerkesztője), Molnár István (az Észak-Magyarország sportszerkesztője), Berecz Csaba (az Észak-Magyarország sportszerkesztője) – ezúttal is megyebeli sportolókra, megyei csapatokra, a megyében tevékenykedő edzőkre szavazhatott, olyanokra, akik a 2020-as esztendőben valamelyik megyebeli sportszervezet színeiben, annak tagjaként értek el elismerésre méltó eredményeket. A lapunk által felkért zsűri tagjaitól ezúttal is azt kértük, hogy mind a hét kategóriában állítsanak dobogós sorrendet. Az így kapott voksokat bepontozzuk, az 1. helyre tett sportolók/csapatok/edző 5-5 pontot, a második helyre állított sportolók/csapatok/edző 3-3 pontot, míg a kategóriák harmadikjai 1-1 pontot kapnak. A pontokat összeadtuk, és az a sportoló/csapat/ edző végzett az élen a kategóriájában, aki a legtöbb pontot kapta a zsüroroktól.

Év sportolója 2020, utánpótlás fiú

1. Sáfrány Péter (cselgáncs, Miskolci VSC) 46 pont

2. Hegedűs Levente (jégkorong, DVTK Jegesmedvék) 16 pont

3. Vismeg Zsombor (vízilabda, PannErgy-Miskolci VLC) 10 pont

4. Holló Szilárd (súlyemelés, Kazincbarcikai VSE) 8 pont

5. Cseke Balázs (vívás, Diósgyőri VE) 6 pont

6. Böszörményi Bendegúz (kajak-kenu, Borsodi ÖVA) 4 pont

(A borítóképen: Sáfrány Péter, Hegedűs Levente és Vismeg Zsombor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!