Aluinvent-DVTK

2020.11.26. 11:30

Könnyed diósgyőri győzelem

Oláh Fruzsina személyében 16 éves újoncot avatott a DVTK női kosárlabdacsapata.

Berecz Csaba

Fotó: Ádám János

A női kosárlabda NB I. 11. fordulójának keretében rendezték volna meg szerdán a Diósgyőri VTK – Zalaegerszegi TE meccset, ám amikor kiderült, hogy november első szerdáján meccs nélkül maradhat a két csapat, mert aktuális ellenfeleik koronavírusgondok miatt nem tudták vállalni a meccseket, úgy döntöttek, hogy Egerszegen lejátsszák az egymás elleni, ottani bajnokijukat. Azt a mérkőzést, ami a 22. fordulóra volt kiírva, és amit akkor még csak úgy engedélyezett megrendezni a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége versenybizottsága, hogy megcserélik a pályaválasztói jogot a csapatok, és az utolsó körben, a 22. fordulóban, jövő márciusban Miskolcon csapnak majd össze. Akkor még úgy volt, hogy az alapszakasz utolsó körében a bajnokiknak egy időben kell kezdődniük, ám ezt a szabályt nem sokkal később „kivezették a rendszerből”, és ennek köszönhetően játszhattak most Miskolcon a csapatok.

Jó kezdés

A hazaiak tartalékos összetételben, ugyanis a november 4-én, Zalaegerszegen 50 pontos győzelmet aratott csapatból Pusztai betegség miatt hiányzott, a piros-fehérek eddigi egyik legjobbja, a lett válogatott erőcsatár, Vitola pedig azért, mert a múlt szombati, Sopron Basket elleni húszpontos vereség után eligazolt a török Fenerbahce együtteséhez.

A koronavírussal összefüggésben nézők nélküli, „csendes éjt” a Diósgyőr kezdte jobban, magassági fölényüket kihasználva előbb Mokango, majd Kiss A. talált be közelről. Alig valamivel két perc után már 10-nél jártak a jó kezdést produkáló fehér mezesek (10–2), viszont a folytatásban jött egy kis megtorpanás, illetve az egykori diósgyőri, Szabó P. ponttermelése (10–8). A kékeknek egyenlíteniük nem sikerült, mert a diósgyőriek innentől pontosabban céloztak, és emiatt a játékrész közepén 14–8-nál kért időt a vendégek szakvezetője. A pauza után Dzombeta a meccs első tripláját verte be, ezt követően pedig Ahón kívül Tóth F., Frindt és Vég-Dudás is pályára került. Utóbbi az után, hogy Mokango sérülés miatt lebotorkált a pályáról. Mindentől függetlenül a DVTK magabiztos előnnyel zárta az első játékrészt (26–15).

A második játékrészt elején fiatal csapattal kezdett a Diósgyőr, amelyben az „öreg”, a 23 éves Aho volt, rajta kívül a 21-es Kányási, a 20-as Frindt és két 19-es, Tóth F. és Kiss A. jutott szóhoz. Ez az ötös fogat 1 perc alatt 6–0-s szériát produkált, és e miatt jött is a vendégidőkérés. A folytatásban Frindt vágta be a DVTK első tripláját, amire Mányoky ugyanilyen értékű dobással válaszolt (35–18). A negyed közepén a 18 esztendős Bacsó is szóhoz jutott, és a visszatérő Mokango után Kiss A. talált be (41–20), a hosszú szünetig húsz pont körüli hazai vezetéssel jutottak el a csapatok (48–29).

Térfélcserét követően

A harmadik menet elején a vendégek legeredményesebbje, Szabó P. pontszámban beérte a hazaiak legjobbját, az addig 12 egységet gyűjtött Mokangót. Az éles edzőmeccsre hasonlító bajnokin nem volt kérdés a lepattanószerzésben fölényben lévő diósgyőriek győzelme, akiknek az előnye, Mányoky második trojkája, majd középtávolija után, a 26. percben 13 pontra csökkent (58–45). Emiatt időt kért Földi Attila edző. A visszatérés után eredményesen dolgozott a vendégpalánk alatt a Diósgyőr, és amikor a jól játszó Tóth F. betalált, zalai időkérés következett (66–45). A negyedből hátralévő időben tovább hizlalta előnyét a DVTK, 14–0-s szériánál szólalt meg a duda (72–45).

Könnyedén érték el

A negyedik negyedben sem történt fordulat, a hajrában ismét fiatal csapattal szereplő Diósgyőr újoncot avatott, a 16 éves, saját nevelésű Oláh Fruzsina beálltát követően szinte azonnal pontot szerzett büntetőből (86–53), a piros-fehérek pedig összességében könnyedén érték el a kötelező győzelmet.


Aluinvent-DVTK – Zalaegerszegi TE NKK 90–57 (26–15, 22–14, 24–16, 18–12)

Miskolc, zárt ajtók mögött. V.: Cziffra, Farkas G., Goda.

Aluinvent-DVTK: Medgyessy (9/3), Kányási (12), Montai-Vukov (6), KISS A. (14), MOKANGO (14). Csere: TÓTH F. (21), Aho (10/3), Frindt (3/3), Vég-Dudás (-), Bacsó (-), Oláh F. (1). Vezetőedző: Földi Attila.

Zalaegerszegi TE NKK: Dzombeta (20/9), Mányoky (8/6), Kulcsár (7/3), Horváth Fruzsina (8), SZABÓ P. (14). Csere: Dömötör (-), Úr (-), Horváth Fanni (-), Németh K. (-), Szabó K. (-). Vezetőedző: Ambrus Péter.

Kipontozódott: Dömötör a 35. percben.

Földi Attila: – A győzelmen kívül másnak nem örülhetünk. Sokkal többet kell tennünk ennél a következő meccseken. Muszáj összeszedni magunkat, és harcolni, nem várhatjuk azt, hogy a sült galamb a szánkba repüljön. Sokkal több munka, koncentráció és harc kell, hogy kijöjjön az, ami a csapatban benne van.

Ambrus Péter: – Ez volt a visszavágónk, hiszen nem is olyan régen találkoztunk, és akkor 50 pontos differencia alakult ki. Az volt a célunk, hogy ez most kevesebb legyen, és hogy 100 pont alatt kapjunk. Ez sikerült, és a játék képe sokat javult az előző meccshez képest. Voltak rosszabb periódusaink, de összességben hajtós meccs volt, részünkről sok faulttal. Megyünk tovább, de úgy érzem, hogy most előre tudtunk lépni, küzdésből jelesre vizsgáztak a lányok. De még ettől is több kell, hogy szorosabb meccset tudjunk játszani.

(A borítóképen: Nem forgott veszélyben a piros-fehérek sikere)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!