Mezőkövesd Zsóry FC

2020.10.05. 12:00

Működésképtelen volt a hazaiak gépezete

Váratlan hideg zuhany érte szombaton este a fürdővárosiak élvonalbeli focicsapatát.

Kolodzey Tamás

Fotó: Bujdos Tibor

Az NB I.-es labdarúgó-bajnokság 6. fordulója keretében a Mezőkövesd Zsóry FC a Kisvárda Master Good együttesét látta vendégül szombaton. A hazaiak újra három belső védővel kezdtek, soraikból hiányzott az alapember Besirovic, a kapu elé pedig ismét Ryabenko állt, míg kezdőként először jutott szóhoz a bolgár Vutov. Hadrendjük maradt a már megszokott 1–5–3–2.

A szabolcsiak összeállítása egy érdekességgel szolgált: portásuk az a Dombó volt, akit éppen a sárga-kékek mostani első számú „portása”, Szappanos szorított ki a csapatból.

Két gyors találat

A kezdés előtt befutott Marco Rossi, a magyar válogatott olasz nemzetiségű szövetségi kapitánya, aki nyilván a legjobbak között ezúttal századik meccsére készülődött és a bolgárok elleni Eb-pótselejtező keretébe behívott Cseri kedvéért utazott matyóföldre. Aztán hamar jött a rémálom: a borsodiak egyéni hibák miatt már az 5. percben hátrányba kerültek, aztán amikor a vendégek összehozták második góljukat is, otthoni szempontból rögtön kritikussá vált a mérkőzés sorsa. Kuttor Attila nyomban kapuscserét határozott el, és mint a meccs után kiderült: Szappanos csak azért nem kezdett, mert éppen hogy visszatért „betegségéből”. Hátul az öt kövesdi védő mellesleg egymást zavarta, a szélső hátvédek közül pedig jobbára csak Lakvekheliani segítette nagy elánnal a szárnyaszegett támadójátékukat. A feketék minden labdával Cserit keresték, a válogatott fazonszabász azonban semmit nem tehetett, a láthatatlan csatáraikat ugyanis képtelen volt játékba hozni. A nagyon ügyesen adogató Kisvárda egyszerűen lefutballozta a pályáról a „matyókat”, akik szinte egyetlen valamire való akciót sem dolgoztak ki.

A 32. percben Bumba pazar kanyarintása a felső lécen csattant, majd mezőnyjáték után a kedvetlen vendéglátók számára jött a megváltó szünet. Amióta az NB I.-ben vitézkednek a kövesdiek, ettől gyengébb első félidőt talán még soha nem produkáltak, a folytatásra így teljes joggal jött a kettős csere, amelyet vezetőedzőjük gyakran alkalmaz.

Öngóllal szépítettek

A hetek óta formán kívüli MZSFC-nek szerencséje sem volt a szünet után. Az égimeszelő Jurina ugyanis két méterről is képes volt a keresztléc fölé fejelni, pedig ha szépít, ki tudja, miként alakul a találkozó. A várdaiak azt játszották, amit kell: a biztonságra törekedtek és várták azt a kontralehetőséget, amellyel végleg eldönthették volna a pontok sorsát. A sok változtatás révén az elmúlt idény negyedik helyezettje némiképpen összeszedte magát, de szárnyaszegett előre játéka miatt nem jutott el Dombó kapujáig. Utóbbinak csak a beadások lehúzása, a hazaadások kezelése, valamint a labda játékba hozatala maradt, ketrecet eltaláló lövést nem kellett hárítania, bravúros mozdulatra pedig végképp nem volt szüksége. A mezőnyjáték, a két 16-os között pattogó labda falta az időt, melynek múlása miatt már csak a csodában bízhattak Bereczék, akiknek az enyhén meleg őszben semmi nem sikerült. A hajrában középről, jó húsz méterről szabadrúgáshoz jutottak a mezőkövesdiek, de amikor Cseri a lalátóra emelte a labdát, csapata belenyugodott a vereségbe, mert az öngól már nem osztott és nem szorzott.

A lefújás után a Master Good gárdája nagy ünneplést csapott a gyepen: joggal éljeneztek, hiszen az Újpest FC és a Budapest Honvéd után harmadszor győztek idegenben, ilyen szériát pedig ép ésszel aligha várhattak. A Mezőkövesdről viszont egyetlen jó szót sem lehet leírni: csapatuk gépezete felmondta a szolgálatot, arról nem is beszélve, hogy támadóik (Serderov, Vutov, Jurina és Boriachuk) együttesen nem értek egy „felet” sem. A jó napot kifogó, taktikusan futballozó és sok jó egyéni teljesítményt bemutató Kisvárda – a látottak és a helyzetek alapján – akár 5–1-re is nyerhetett volna.

Mezőkövesd Zsóry FC – Kisvárda Master Good 1–2 (0–2)

Mezőkövesd, 1520 néző. V.: Káprály (Vígh-Tarsonyi, Szalai; Antal P., Csonka).

Mezőkövesd Zsóry FC: Ryabenko (3) – Vadnai (4), Nesterov (4), Karnitski (4), Katanec (4), Lakvekheliani (5) – Szeles (4), Berecz (5), Cseri (5) – Serderov (3), Vutov (3). Vezetőedző: Kuttor Attila.

Kisvárda Master Good: Dombó (6) – Melnyik (6), Ene (5), Rubus (6), Hej (6) – Lucas (6), Simovic (7) – Navratil (7), Bumba (6), Jefferson (6) – Viana (6). Vezetőedző: Supka Attila.

Csere: Ryabenko helyett Szappanos (5) a 18., Szeles helyett Nagy D. (5) a 46., Serderov helyett Jurina (4) a 46., Vadnai helyett Farkas D. (5) az 54., Lucas helyett Karasiuk (–) a 66., Katanec helyett Boriachuk (–) a 73., Viana helyett Camaj (–) a 81., Navratil helyett Horváth Z. (–) a 81., Bumba helyett Tsoukalas (–) a 89., Jefferson helyett Kukoc (–) a 89. percben.

Sárga lap: Szeles a 23., Lucas a 32., Vutov a 34., Farkas D. a 72., Nesterov a 74., Boriachuk a 77., Lakvekheliani a 93., Dombó a 94. percben.

Gólszerző: Simovic (0–1) az 5., Navratil (0–2) a 14., Ene, öngól (1–2) a 90. percben.

Kuttor Attila: – Az első félidő sajnos nem rólunk szólt, korán kétgólos hátrányba kerültünk. Játékunk ekkor nem járt sikerrel, és történtek a pályán demoralizáló dolgok. A szünet után váltottunk, és úgy érzem, hogy ez a játékrész már a miénk volt. A második félidőt megnyertük, ami összességben ugyan nem jelent semmit, mert a mérkőzést elveszítettük, viszont ez azt bizonyítja, hogy volt tartása a csapatnak.

Supka Attila: – Az első félidőben megvalósítottuk azt, amit elterveztünk. A két gyors gólunk mellett további jó lehetőségeink is akadtak előnyünk növelésére, és arra, hogy pontot tegyünk a találkozó végére. A második félidőben szintén sok alkalmunk adódott arra, hogy megszerezzük harmadik találatunkat, de ezekkel nem éltünk. A hajrában a saját hibánkból tettük nehézzé győzelmünket, de mindent mérlegre téve úgy gondolom, hogy a sikerünk nem forgott veszélyben. Nagyon örülünk a zsinórban harmadik idegenbeli diadalunknak.


A gólok története

5. perc: Melnyik indítását könnyűszerrel tisztázhatták volna a hazaiak. Ryabenko kijött a kapujából, de nem tudta megszerezni a labdát, egymást zavarták Kataneccel, és addig „szerencsétlenkedtek”, amíg Navratil lecsapott a labdára, Simovichoz gurított, aki jobbról, jobbal, 18 méterről a fejek fölött az üresen maradt háló jobb oldalába emelt, 0–1.

14. perc: Nesterov pontatlan átadása Bumbához került. A középpályás a jobb oldalon kilépő Navratilt hozta játékba, aki a kifutó, de a szöget nem záró Ryabenko mellett jobbal, 14 méterről a kapu jobb alsó sarkába nyeste a labdát, 0–2.

90. perc: Cseri a jobb oldalról ballal ívelt a kapu elé. A labdára a menteni akaró Ene emelkedett a legmagasabbra, és fejéről a jobb sarokba perdült a labda, öngól, 1–2.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!