Aluinvent-DVTK

2020.10.05. 13:30

Kiszenvedett diósgyőri győzelem

Győzelemmel kezdte a női kosárlabda NB I. új évadját az Aluinvent-DVTK csapata Újbudán.

Tóth Zoltán

Fotó: Kozma István

A koronavírus árnyékában csaknem hét hónapos szünet után elrajtolt a női kosárlabda NB I. Az Aluinvent-DVTK gárdája az előző, félbeszakadt szezont a második helyen zárta, ám azóta – miként sok más együttesnél – változások történtek a piros-fehéreknél. Új vezetőedzővel – Földi Attila – és néhány új játékossal vágott neki a kurtán-furcsán alakult felkészülés után a diósgyőri gárda a bajnokságnak, Montai-Vukov nélkül, aki megfázással küszködött. Átalakult a szombati ellenfél is, hogy mást ne mondjunk, befejezte aktív sportolói pályafutását a volt válogatott Laklóth Anna, és helyére éppen az egykori diósgyőri, Czank Tímea érkezett, de mellette több új arcot is fel lehetett fedezni. Az egykori válogatott kiválóság, a fővárosiak vezetőedzője, Balogh Judit ettől függetlenül a győzelemben reménykedett, míg a másik oldalon a vendégek úgy voltak vele: ehhez nekik is lesz egy-két szavuk.

Bekezdtek az egyetemisták

Bár Vitola kosarával indult a találkozó, 4–4 után a hazaiak vették át az irányítást Small pontjaival. Medgyessy irányításával közelítettek a vendégek, Czank nem bírt vele, le is cserélték személyi hibái után. Smith állt bele egy triplába, és már ismét három pont volt a hazaiak előnye (10–7), amikor időt kért a diósgyőriek mestere. Hiába, mert nem jöttek sem a közeli, sem a távoli dobások, míg a másik oldalon Boros triplája növelte az egyetemisták előnyét. Vitola kétpontosa után Boros 2+1-es kombinációja következett, és mert Kiss A. büntetőből sem tudott betalálni, ötpontos előnnyel zárták nyitányt az egyetemisták.

Volt mit mondania Földi Attilának a kisszünetben, ám ki tudja miért, kapkodóvá vált mindkét együttes játéka. A vendégek tértek hamarabb magukhoz, Mokango büntetőivel két pontra zárkózott fel a DVTK (24–22), időt is kért Balogh Judit. Hallgattak is intelmeire játékosai, két triplával már nyolc pontra nőtt előnyük, és nem várt az időkéréssel Földi Attila sem. Ami után gyorsan négy egységet le is faragott hátrányából a piros-fehér gárda, de egy tripla visszaállította a korábbi helyzetet. A vendégek is hárompontosokat igyekeztek szerezni, de a gyűrű nem volt velük, rendre kipattantak még a jónak ígérkező kísérletek is. A nagyszünet előtt ismét időt kértek a diósgyőriek, és ez jó döntésnek bizonyult, Vitola duplája után már a DVTK vezetett az utolsó másodpercekben (37–39).

Feltámadtak a vendégek

A nagyszünetet követően elkapkodott lehetőségekkel indult mindkét oldalon a folytatás. Csaknem három percnek kellett eltelnie, mire az első – diósgyőri – kosarat feljegyezhettük. Czank tréfálta meg egykori játékostársait, majd Medgyessy hibázott büntetőt (39–42). Bár Pusztai remek betörésből betalált, egy Czank-tripla már az egyenlítést jelentette. Pusztai, majd Vitola találataival nőtt a piros-fehérek előnye, időt is kért a hazai szakvezető, osztotta is játékosait Balogh Judit. Hiába. Pusztai újabb találataival már 10 pontos volt a vendégek előnye, majd Koch törte meg a vendégek rossz szériáját, de Aho triplával válaszolt, és így kilencpontos diósgyőri előnnyel térhettek rövid pihenőre a csapatok (48–57).

A zárófelvonás diósgyőri kosárral indult, amire Mérész triplával válaszolt. Mokango kosara, majd Aho gyors kontrából szerzett pontjai már 13 pontosra növelték a vendégek előnyét (52–65). Ekkor azonban érthetetlen módon elkezdett kapkodni a diósgyőri gárda, öt perccel a vége előtt Földi edző kérette magához csapatát, de még mindig nem nyugodtak meg a kedélyek. Mi több, Vitola veszett össze Smithszel, ki is hagyta a büntetőket a diósgyőri játékos. Furcsa játékvezetői ítéletek borzolták a kedélyeket mindkét oldalon, de Pusztai és Medgyessy kosarai mintha megnyugtatták volna a vendégeket. Nyolcpontos (65–73) vendégelőnynél az egyetemisták egy utolsó rohamba kezdtek, buta diósgyőri védekezési és támadási hibák sora után közelítettek a hazaiak, hol itt, hol ott kértek időt a szakvezetők a szoros állást látva. Miután a vendéglátók hármassal közelítettek, a DVTK részéről Vitola dobhatott büntetőt, és bár kihagyta mindkettőt, de így is nyertek a diósgyőriek.

ELTE-BEAC Újbuda – Aluinvent DVTK 68–73 (22–17, 15–22, 11–18, 20–16)

Budapest, 100 néző. V.: Rácz, Varga-Záray, Horváth Cs.

ELTE-BEAC Újbuda: Czank (5/3), SMALL (16), Boros (7), SMITH (14/3), Mérész (10). Csere: Koch (2), Szabó D. (9/9), Laufer (–), Dusanic (5/3), Juhász (–). Vezetőedző: Balogh Judit.

Aluinvent-DVTK: Medgyessy (7), Kányási (5/3), VITOLA (18), Kiss A. (6), MOKANGO (15/3). Csere: PUSZTAI (14), Aho (8/6), Bacsó (–), Tóth F. (–). Vezetőedző: Földi Attila.

Kipontozódott: Medgyessy a 40. percben.

Balogh Judit: – Semmi nem változott az elmúlt évekhez képest, szokásosan vereséggel kezdtük a bajnokságot. Megnyertük viszont a vírustesztet. Ha ilyen egy ide, egy oda lesz az évünk, elégedett leszek. Ugyanakkor ez viszont a változások éve, bízom benne, hogy a folytatásban lesznek még nagy „durranásaink”!

Földi Attila: – Nem számítottam könnyű mérkőzésre, mert első mérkőzés egy hosszú szünet után, másrészt új csapatot építünk, és zavarok voltak a felkészülésünkben is, nem vagyunk még összeszokva. Mindezt nem mentségként mondom. Dolgoztunk, hajtottunk, és bár meglehetősen idegesek voltunk, végül sikerült egy kissé ellépnünk a végjáték előtt. Hogy az utolsó percben mi történt, ez számomra is rejtély, egyelőre. Remélem, egy-két mérkőzés után túl tudunk lépni az ilyen hibákon. Lényeg, hogy nyertünk, a folytatásban igyekszünk kiküszöbölni a hibáinkat, készülünk a következő találkozókra.

(A borítóképen: Pusztai [a labdával] jó teljesítményt nyújtott)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!