Simon László Tokaji Vízitúra Központ

2020.09.11. 15:30

Méltó a munkásságához

A néhai Simon Lászlóról keresztelték el a Tokaji Vízitúra Központot.

Kolodzey Tamás

Fotó: Erdős József

A Tiszán rendezték szerdán és csütörtökön a felnőtt és ifjúsági maratoni kajak-kenu országos bajnokságot. Eszményi idő, csodálatos környezet, népes mezőny, remek küzdelmek és keresztelő ünnepség a Bodrog-parti bázison – címszavakban így telt a két nap.

Nemes gesztus

A viadal első napjának estéjén mintegy száz versenyző, edző, klub- és szövetségi vezető gyűlt össze azon a pompás vízicentrumon, amelyet több, mint két esztendővel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök avatott fel.

– Az országos szövetséggel régóta terveztük már ezt a ceremóniát – kezdte Posta György, Tokaj polgármestere, majd így folytatta: – A Vízisport Club Tokaj egykori elnök-vezetőedzője, Simon László szívét és lelkét beleadta az itt folyó munkába, előbb lerakta az alapokat, majd felkarolta ezt a műfajt és rengeteget tett azért, hogy városunk jó hírét tovább öregbítse.

Schmidt Gábor – a névadó alakjának és tevékenységének felidézése után – így folytatta:

– Harminc esztendőt is meghaladó munkásságának állítunk emléket ezzel a nemes gesztussal. Amikor 1987-ben elkötelezte magát a helyi értékek mellett, kiválóságok sorát edzett, és még az utódait is kinevelte. Számunkra nagy öröm, hogy az egyesület ápolja a hagyományokat itt, a mostantól Simon László Tokaji Vízitúra Központban.

Sokan az elnök beszédéből tudták meg azt is, hogy a kontinentális szövetség – a járványügyi előírások szigorítása miatt – törölte az október 1-4. között Győrbe kiírt maratoni Európa-bajnokságot, amelyre éppen Tokajban lehetett volna kvalifikálni, aztán a névadó özvegyén és a tisztségviselőkön túl a táblát öt kiváló sportoló, Csay Renáta és Kövér Márton örökös bajnokok, valamint a világbajnok Kiszli Vanda, Czéllai-Vörös Zsófia és Boros Adrián leplezte le.

Örök időkre

Simon László özvegye, miután az alkalomból virágcsokrot kapott az MKKSZ első emberétől, a Magyar Olimpiai Bizottság nyári sportágakat felügyelő alelnökétől, meghatódottságtól könnyes szemekkel ezt mondta az Északnak:

– Ezzel a gyönyörű táblával három év után végre sikerült megtalálni a férjem méltó helyét. Laci már nem láthatta ezt a gyönyörű bázist, de boldog vagyok, hogy megvalósult az álmom és éppen ezen a helyen marad fenn örök időkre a neve. A jelenlévőknek is hálával tartozom, nem gondoltam volna, hogy ennyien eljönnek erre az eseményre. Sok volt barátja, szakembertársa és valamikori versenyzője tisztelgett most előtte, és amikor jövőre, vagy még később egy-egy viadalra visszatérnek ide, egészen biztosan mindig felidézik majd azt a munkát, amit vezetőként a magyar kajak-kenu sportért tett.

(A borítóképen: Az emléktáblát Simon László özvegye, Kati néni, Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke [balról] és Posta György polgármester avatta fel)

Kajak-kenu: két versenyük még lesz

„Folyamatos egyeztetést tartottunk az európai szövetséggel – jelentette ki Schmidt Gábor, majd így kommentálta az Eb törlését: – Ezt a döntést meg kellett hozni, ugyanakkor remélem, hogy a közeljövőben Magyarország otthont ad majd maratoni viadalnak. Viszont még két nemzetközi versenyt rendezünk: a jövő héten Szegeden tartjuk az Olimpiai Reménységek Versenyét, azt követően pedig a világkupát és remélem, hogy nem szól közbe semmi.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!