Interjú: Schmidt Gáborral

2020.09.20. 16:00

Két aranyérmet vár Tokióban

A sportág első embere szerint sok fiatalt kapcsoltak be a műfaj vérkeringésébe.

Kolodzey Tamás

Siófok, 2020. július 27. Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke beszédet mond a siófoki vízitúra-megállóhely átadásán a Deák Ferenc sétányon 2020. július 27-én. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Tokajban járt a honi sportélet egyik legbefolyásosabb vezetője: Schmidt Gábor megnézte a maratoni magyar bajnokság eseményeit, felavatta a Simon László Tokaji Vízitúra Központ névadójának emléktábláját, több tárgyalást folytatott a klubok képviselőivel és interjút adott az Északnak.

A közelmúltban két, bravúrosnak nevezhető egyéni sikert könyvelhetett el. „Csont nélkül” választották meg a Magyar Olimpiai Bizottság nyári sportágakat felügyelő alelnökévé, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökeként pedig ugyancsak ellenfél nélkül újrázott, holott manapság szinte minden tisztségért ádáz küzdelmet folytatnak a jelöltek és az önjelöltek. Hogyan kommentálja a diadalait?

Kezdem a MOB-bal. Számomra nagy megtiszteltetést jelent, hogy a szervezet vezetői között lehetek. Mindig nagy áhítattal néztem az öt karikára, amely a sportot reprezentálja. Túl a személyes sikeren, a honi kajak-kenu számára kiemelkedő jelentőséggel bír az engem érintő voksolás eredménye. Azt tapasztalom, hogy a többi sportág is elismeréssel nézi a nálunk lévő rendezettséget, a harmonikus belső viszonyokat. Élére álltunk az új kezdeményezéseknek, együttműködőek és nyitottak voltunk, segítettünk másoknak, és ezeket vette, vehette figyelembe a MOB tagsága. Ami az MKKSZ-t illeti: erősítettük a szövetségek közötti együttműködést a vívókkal, a vízilabdázókkal, az úszókkal, és még sorolhatnám. Szövetségünkben díjazták, hogy kollégáimmal egyetemben a korábbitól is magasabb szinten dolgoztunk, jómagam pedig minden eseményen és rendezvényen jelen voltam. Döntéseinket kellően előkészítettük, a klubokat magunkénak éreztük, ennek következtében a mostani, igencsak nehéznek mondható helyzetet jól vészeltük át. A nagyszerű csapatmunkánknak köszönhettem azt, hogy nem volt ellenjelöltem.

Látom, hogy megállás nélkül járja az országot, közben gyakran feltűnik megyénkben, vagyis a sportág első embereként mindenen rajta tartja a szemét. Elnökként tehetne mást?

Sehová sem kötelességből, vagy muszájból megyek. Szeretem a kajak-kenut, és jól irányítani csak akkor tudok, ha az összes rezdülésénél felbukkanok. Másképpen nem tudnék helyes döntéseket hozni.

Az elmúlt tíz esztendőt a pénzbőség jellemezte. Anyagi szempontból minden rendben van az MKKSZ-nél?

Hát évvel ezelőtt kezdtünk hozzá a kiemelt sportágfejlesztési program végrehajtásához. Óriási lehetőséget, pluszforrásokat kaptunk. A hozzánk került pénzt az utolsó fillérig fejlesztésekre és nem presztízsberuházásokra fordítottuk. Csak címszavakban, a teljesség igénye nélkül: szigeteltünk, napelemeket szereltünk fel, kazánokat és nyílászárókat cseréltünk, mikrobuszokat és sporteszközöket vásároltunk, erősítettük a szakmát, edzői státuszokat létesítettünk és fizettünk, trénereinket programokkal segítettük, számukra reális távlatokat nyitottunk és sok fiatalt kapcsoltunk a kajak-kenu vérkeringésébe.

A 2016-os, Rio de Janeiróban rendezett olimpián a kardvívó Szilágyi Áron kivételével kizárólag nők szerezték az aranyérmeinket. Hogy látja: rendben van az önök férfi szakága?

Korábban is gyakran előfordult, hogy vagy a férfiak, vagy a nők vitték a prímet, aztán hol a kajakosaink, hol a kenusaink emelkedtek ki egy-egy ötkarikás eseményen, világ- és Európa-bajnokságon. Az tény, hogy az utóbbi tíz esztendőben a lányok parádéztak, de a tavalyi év már megmutatta, hogy feljöttek a fiúk, és kajakban, valamint kenuban is felnőtt az ifjú generáció. Így nincs okom a félelemre, hamarosan eljön az ideje annak, hogy az erősebb nem képviselői is kitesznek magukért az olimpiákon.

Máris Tokiónál vagyunk. Mivel mi, magyarok szinte mindent olimpiai aranyakban mérünk, számunkra hatalmas csapás lenne, ha elmaradna a 2021-re halasztott verseny. Hiszen az esélylatolgatást mindig azzal kezdjük, hogy a kajak-kenu bizonyosan szállít két, három vagy négy legfényesebb medáliát. A riválisok azonban folyamatosan erősödnek, a tülekedés egyre nagyobb. Nyugodtan aludhatunk vagy némi aggodalommal várhatjuk a jövő évet?

Az utóbbi egy évtizedben átalakult a sportág nemzetközi mezőnye. Feljöttek például a kanadaiak, az új-zélandiak, az ausztrálok, az amerikaiak, aztán egyre nagyobb energiát fektetnek a kajak-kenuba az angolok és a franciák, de a felsorolás nem teljes, hiszen kihagytam az ősrégi ellenfeleinket. Nekünk ebben a hatalmas versenyben kell helytállnunk, és a harc egyre nagyobb energiák felszabadítását követeli meg tőlünk. A tippelés elől sem térek ki: csapatunk képes arra, hogy öt érmet szerezzen Japánban, és ebből legalább kettő arany lesz.

A tokajiak két esztendeje korszerű bázist kaptak a Bodrogon, de megtartották a Tisza-parti, a strand közvetlen közelében lévő telepüket, amely nagyon rossz állapotban van. Mit lehet vele kezdeni: eladni vagy fejleszteni?

Az országos szövetség számára Tokaj rendkívül fontos helyszín. Ezért hajtottuk végre az egyik legnagyobb fejlesztésünket, és hozunk számos eseményt ide. A két folyó és a fantasztikusan szép környezet önmagát kínálja. Miután a régi telep a klub birtokába került, a néhai Simon László elnök-vezetőedzővel sokat beszéltem arról, hogy mit kezdjünk vele. Elmondhatom, hogy terveink szerint jövőre, a sportágfejlesztési pénzből újítjuk fel a szabadstrand melletti bázist, vagyis nincs napirenden az eladása.

Lehet-e még visszaútja Mozgi Milánnak, a tokajiak ifjúsági olimpiai ezüstérmesének?

Milánt serdülő és ifjúsági korától figyeltem, és követtem a pályafutását. Nagyon nagy tehetség volt, ezt bizonyította a kínai Nankingban kiharcolt második helyével. Nem tudjuk, hogy milyen okból használt tiltott szert, de ezen meglepődtem. Nagyon remélem, hogy visszatér, ugyanis mindenkinek van második lehetősége.

Vesszőparipája a tehetségmenedzselés. Miből áll ez?

A nagy tülekedésben csak akkor vehetjük fel a versenyt a világ krémjével – ahová mi is tartozunk –, ha tudatos programot viszünk véghez. Minél fiatalabb korukban kell felkutatnunk a tehetségeket, akiket ellenőrzött tudományos és orvosi háttérrel akarunk menedzselni. A jövő reménységeinek energiát és forrásokat nem kímélve iskolai előmenetelt biztosítunk, életpályamodellt adunk.


Schmidt Gábor

Életkora: 50 esztendő

Sportága: kajak-kenu

Tisztsége: a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke

Társadalmi megbízatása: a Magyar Olimpiai Bizottság nyári sportágakért felelős alelnöke

(A borítóképen: Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!