Vegyész RC

2020.09.28. 17:00

A mindent eldöntő nem volt szoros

Az első és a harmadik szett megnyerése után megmaradt a VRCK az addig megszerzett 1 pontnál.

Berecz Csaba

Forrás: ÉM

A férfi röplabda Extraliga 5. fordulójára kiírt meccsen tegnap a Vegyész RC Kazincbarcika a Dunaferr SE vendége volt. A barcikaiaknál ezúttal nem a volt a kereteben a koronavírusilag negatív, de kontaktszemélynek számító Juhász P. és a sérült Tóth M., viszont a 32 brazil szélső ütő, Guilherme Ferreira Da Silva, akinek a leigazolását szombaton jelentette be a borsodi csapat, elutazott a Duna-parti városba.

Szoros

Az első játszmában sokáig egyik csapat sem tudott elszakadni a másiktól, 1-2 pontos előnyök után hol az egyik, hol a másik fél alakította döntetlenre az állást. Aztán egyszer csak, a semmiből hárompontos fórra tett szert a Dunaferr (11–8), de ekkor a VRCK összekapta magát, és folytatódott a fej fej melletti játék. 17–17-nél Ciupa pontja után Budai ász szervája következett, ám Árva pontatlan megoldásai után ismét egyenlő lett az állás. Aztán a hazai oldalon jött egy rossz nyitás, amit Ciupa jó blokkja és Garrett rontása követett, és ezzel a meccs folyamán másodszor volt legalább három pont különbség az egyik fél javára (19–22). A 23-as egálról a Barcika mozdult el, előbb Ciupa támadásban ügyeskedett a hálónál, majd védekezésben Budai, és ez tett pontot a játszma végére (23–25).

A második szettben, 4–5 után akkor lett egy kis hazai puffer, amikor egy rossz vendégszerva után Mészáros ütésből, Tomanóczy szervából, Ambrus B. pedig blokkból ért el pontot (8–5). 16–16 után Mészáros szervája volt hibás, majd Árva pontja következett, de a lélektanilag fontos következő egységet a hazaiak gyűjtötték be, majd fordítottak (19–18). Erre pedig barcikai időkérés volt a válasz. Úgy tűnt ez használt, ám 19–20-nál a Dunaferr edzője intézett szünetet. Ez nekik tett jót (21–20), de amikor Árva két remek blokkot hozott, megint pauzáztak (21–22). A hazaiak játszmalabdája előtt VRCK-időkérés volt műsoron, ami után Budai még pontot szerzett, de aztán Árva stílszerűen egy ­rossz nyitással zárta le szettet, ez volt a játékrész hetedik ilyen hibája a Vegyésznél (25–23).

Huszonkilenc

Egy ideig a harmadik menet eleje sem különbözött az előző két játszmától, ám amikor 8–11-re alakult az eredmény, a Dunaferr SE kikérte a játszma első idejét. Ezután hamar elolvadt a fór (11–11), és bár a folytatásban egy jó ideig mindig a hazaiak zárkózgattak, amikor ez változott, és 7–6 után ismét visszavette az előnyt az újvárosi gárda, Toronyai edző pauzáért folyamodott (18–17). A szett végjátéka nem nélkülözte az izgalmakat, 20–20 után kettővel meglépett a hazai gárda, majd miután Guilhermét becserélte a vendégedző, egyenlítéssel hálálta meg a bizalmat (22–22). A légiós a folytatásban is eredményes volt, ám 22–24 után 24–24-re módosult az állás. Innentől négyszer jutott vezetéshez a VRCK, és ugyanennyiszer egyenlített a hazai gárda, aztán 27–28 után ez már nem sikerült nekik, Ciupa jó szervája zárta le ezt a játszmát (27–29).

A negyedik szettben sem tudtak elszakadni egymástól a csapatok, és bár többnyire a hazaiaknak kellett kapaszkodniuk, és csak 9–8-nál volt először náluk a fór, ezzel ők sem mentek sokra. Vendég­időkérés következett, és Páez jó megmozdulásainak köszönhetően elolvadt a hazai fór (18–18). 20–20 után, 22–20-at követően ismét Páez villant (22–22), és ez már sok volt a hazai trénernek, időt kért. A végjáték Árva rossz nyitásával indult, majd egy jó hazai sánc után Toronyai edző jelezte a time-ot. Innen a VRCK két játszmalabdát hárított (24–24), és ekkor újra a hazaiaknak kellett a szünet. Aztán Páez rontott szervát, majd az újabb labdamenetben a vendégek a hálónál hibáztak (26–24), így jöhetett az ötödik szett.

Beragadtak

A zárójátszmában 2–2 után a hazaiaknak minden sült, a túloldalon semmi (5–2), és ezen Toronyai Miklós időkérése sem változtatott (7–2). Kisebb csoda lett volna, ha ezen rövidzárlatot követően vissza tudott volna kapaszkodni a Vegyész, a hazaiak ugyanis nyomás nélkül játszhattak, és ezt jól „bírták” (12–5). Meghatározó játékosaik nem remegtek, és megnyerték a játszmát és ezzel együtt a meccset is (15–7), 2 bajnoki pontot hozva vissza a sírból, és csak 1-et hagyva a Vegyésznek.


Dunaferr SE – Vegyész RC Kazincbarcika 3:2 (-23, 23, -27, 24, 7)

Dunaújváros, 100 néző. V.: Szabó P., Halász (Szabó A., Oláh).

Dunaferr SE: MÉSZÁROS 19, Ambrus B. 8, BOA 22, GARRETT 16, Tomanóczy B. 13, Cranston. Csere: Sümegi (liberó), Gebhardt Á. (liberó), Hatvany 1. Vezetőedző: Tomanóczy Tibor.

Vegyész RC Kazincbarcika: Péter M. 4, Páez 4, CIUPA 20, Simkó 4, Árva 20, Budai 8. Csere: Dudás (liberó), Földes, Guilherme 8. Vezetőedző: Toronyai Miklós.

Tomanóczy Tibor: – Egy küzdelmes mérkőzés volt, nagyon sok szett két pontokon múlott. Látszott a csapatokon, hogy szezon eleji formában játszanak, de azért örülök, hogy a Vegyészt sikerült legyőznünk, elvégre ők egy magasabban jegyzett csapat. Biztos vagyok abban, hogy mind a két együttes tud és fog is ennél jobban teljesíteni, illetve kíváncsian várom, hogy mire leszünk képesek a folytatásban.

Toronyai Miklós: – Minkét csapat roppant hullámzóan játszott, de ettől eltekintve a Dunaferr jól igazolt, és a rutinos játékosokkal kiegészülve, versenyképes csapatot alkot, sok riválisának okoz majd még kellemetlenséget. Nálunk Juhász P. nagyon hiányzott, mert kevés blokkot hoztunk középen, bár Budai nem játszott rosszul, kicsit elfáradt, ezért kellett a helyére Guilhermét behozni, akin erősen látszódott, hogy még nincs formában. Ez az első bajnokim volt, sokat hezitáltam én is, gyors volt a tempó, ezt még nekem is szoknom kell, de a vereség ellenére nem hinném, hogy rossz úton járunk.

(A borítóképen: Guilherme bemutatkozott)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!