DVTK női röplabda

2020.07.06. 07:00

Megnézi, hogy megy majd

Szajkó Tímea minden bizonnyal marad az Extraligába felkerült DVTK női röplabda­csapatánál.

Molnár István

Forrás: DVTK

Fotó: Szabó Krisztián

Az előző szezonban jól szerepelt a DVTK-Fux NB I.-es női röplabdacsapata, amely a táblázat második helyén állt (vagyis versenyben volt az Extraligába való feljutásért), amikor a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt a bajnokság, amely később már nem is folytatódott. A Magyar Röplabda Szövetség elnöksége az új bajnokságra való nevezés lejártát követően, június 3-án azt közölte, hogy a nőknél 15 klub nevezett az első és a második vonalra. Hozzátették:

a női Extraliga előző idénybeli csapatai közül a Jászberény csak az NB I.-be, a Haladás pedig még oda sem adta be az indulási kérelmét, ezért az elit mezőnyét a bajnokság félbeszakadásakor az NB I.-ben első két helyen álló Szent Benedek-Balatonfüreddel és a Diósgyőrrel töltötték fel, amelyek vállalták is a kihívást.

Összetartó társaság

A diósgyőriek rangidős játékosa a center, Szajkó Tímea volt, akivel ezzel kezdtük a beszélgetést.

– Örültünk mindennek, de ugyanakkor sajnáltuk is, hogy mindez nem a pályán dőlt el – kezdte. – Tavaly nyártól arra készültünk, hogy kivívjuk a feljutást az Extraligába, mindenki ennek szellemében dolgozott az edzéseken, amelyek magas színvonalúak voltak. Vártuk azt az időszakot, amikor a rájátszás következett volna, s csalódottak voltunk, amikor jött az a hír, hogy nincs folytatás. Azt gondolom, egy igazán jó, összetartó társaság jött össze az előző szezonra, a két külföldi légiósunk, Julia Topor és Alex Donaghy is beilleszkedett, úgy játékosként, mint emberként. Onnantól, március közepétől maradtak az otthoni edzések, szinte mindent el tudtunk végezni, főleg a fizikai munkát, a közös labdás foglalkozásokat nyilván nem.

Azt is megkérdeztük az 1985-ös születésű röplabdázótól, hogy mikor játszott utoljára az élvonalban.

– A 2015/2016-os évadom volt ezt megelőzően az utolsó a legmagasabb szinten, akkor még az Albrecht-MVSC-MVSI röpiseként – mondta Szajkó Tímea. – Utána még volt egy NB II.-es szezonom a Vasútban, majd amikor újra megalakult a DVTK-nál a női röplabda szakosztály, 2017 nyarán, akkor átigazoltam. Az utolsó MVSC-s szakaszban nagy kudarcaink voltak, meccs­ről meccsre vereségeket szenvedtünk el, és kiestünk az első osztályból. Ha valaki akkor megkérdezett volna, hogy leszek-e még játékos a legfelsőbb osztályban Miskolcon, nem biztos, hogy igennel feleltem volna. A DVTK egy új lehetőséget adott, személy szerint nekem is új lendületet, a kitűzött reális célokat azóta mindig elértük. Először a felkerülést az NB II.-ből az NB I.-be, aztán a biztos bennmaradást, most pedig a feljutást az Extraligába.

A Békéscsaba hívta

A piros-fehérek sportolója 1998 óta röplabdázik, azóta csak Miskolcon.

– Sosem akartam elszakadni a várostól, szeretem Miskolcot – vallotta be Szajkó Tímea. – Évről évre vannak megkereséseim, voltak olyanok, amelyek elgondolkodtattak. Annak idején még Forman József hívott az Egyesült Államokba, Mississippibe tanulmányi ösztöndíjjal, valamint jó pár évvel ezelőtt a Békéscsaba keresett meg. Akkor olyan csábító ajánlatot kaptam, amin nagyon elgondolkodtam, de úgy döntöttem, hogy maradok. Nem bántam meg, hogy így határoztam, annak ellenére sem, hogy vélhetően jobb eredményeim, érmeim lettek volna. Nekem azonban az számított, hogy legyen közel a családom, ne az legyen, hogy csak ritkán tudok hazajönni. Ilyen az élet, egy sportoló hoz döntéseket, vagy ilyet, vagy olyat...

A tényekhez még hozzátartozik: Szajkó Tímea legjobb eredménye eddig az MVSC-vel elért Extraliga 5. hely, valamint több Magyar Kupa négyes döntő, negyedik helyekkel. Az eddig elmondottakból úgy tűnik, hogy a center folytatja a röplabdát, nem hagyja abba.

– Volt már tárgyalásom az új szezonnal kapcsolatban, kaptam ajánlatot – ismerte be Szajkó Tímea. – Miután a tervek szerint augusztus 3-án indulna a nyári felkészülés, rövidesen adok választ a klubvezetésnek. Jelen állás szerint folytatom a DVTK-nál, ugyanis szeretném magam újra kipróbálni az Extraligában, jó ellenfelek, jó játékosok ellen. Arra válaszolni, hogy ez lehet-e az utolsó évem, pillanatnyilag nem tudok, ne rohanjunk ennyire előre. Előbb lássuk azt, hogy miként megy majd a játék, úgy egyénileg, mind csapatszinten. Az elmaradt kvalifikációs kör azért is lett volna jó felmérő, mert láthattuk volna az erőviszonyokat, bár a vírushelyzet miatt szinte minden csapat máshogyan, más kerettel fog kiállni. Remélem, tudunk igazolni minimum olyan kvalitású játékosokat, mint egy éve, és akkor nem lesz gond a stabil bennmaradás elérésével. Nekem a röplabda mellett civil munkám is van, eddig össze tudtam hangolni a kettőt, most biztos több egyeztetésre lesz szükség, mert jó pár hétközi meccsünk lesz.

A DVTK keretében tavaly szerepelt két légiós közül Julia Topor már biztosan nem lesz újra diósgyőri játékos, ugyanis aláírt a belga Tchalou Volleyhez.


A tények

A női Extraliga mezőnye (2020/2021): DVTK, Fatum Nyíregyháza, MCM-Diamant Kaposvár, MTK Budapest, Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE, Szent Benedek RA, UTE, Vasas.


Már nem Fux

2018 szeptemberében sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a FUX Zrt. lett a DVTK röplabda szakosztályának új névadó szponzora. Ezen együttműködés azonban a jövőben nem folytatódik, tehát az együttes DVTK néven startol majd az ősszel az Extraligában.

(A borítóképen: Szajkó Tímea)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!