Birkózás

2020.07.07. 11:00

Megbízott volt, megválasztott lett

Deák-Bárdos Mihály „csont nélkül” nyerte el a megyei birkózó­szövetség elnöki tisztét.

Kolodzey Tamás

20190907 Miskolc, Egyetemi körcsarnok, BIRKÓZÁS fotó: Kozma István KI Észak Magyarország Veterán országos birkózó bajnokság. képen: Deák Bárdos Mihály - Megyei Bírkózó Szövetség elnök, Dr. Szinay Attila Agrárminisztérium közigazgatási államtitkár

Fotó: Kozma István

Az egykori sikeres versenyző egyedüli jelölt volt, és egyhangú szavazással örökölte meg „hivatalát”. A testületben 2018 végétől szakmai alelnökként dolgozott, választói pedig úgy gondolták, szakmai felkészültsége és eredményes pályafutása alapján alkalmas arra, hogy „kormányzó” legyen.

A kölcsön visszajár

– A diósgyőriek javasoltak, és ebben semmi különös nincs – mondta a hajdani sokszoros ötkarikás szereplő. – A DVTK olimpiai bajnokot, világ- és Európa-bajnokságokat megjárt sportolókat adott a sportágnak, most itt az ideje annak, hogy személy szerint én is viszonozzam a kölcsönt, és kamatoztassam azt a tudást, amit felhalmoztam. Egy választás természetesen nem „hitbizomány”, de egy kikötésem azért volt. Alelnökként azt a dr. Szinay Attilát szerettem volna magam mellett tudni, aki régi diósgyőri sportvezető, és a civil életben betöltött munkája és kapcsolatrendszere sokat segíthet nekem és a sportág ügyének. Ezzel egyetértettek a voksolók, így gyakorlatilag befejezettnek tekintem az építkezést, bár érzésem szerint még szükségünk lesz felügyelőbizottságra.

Az új elnök így merőben szakít azzal a korábbi gyakorlattal, amely megszámlálhatatlan társadalmi funkcionáriust ültetett a különböző „díszfunkciókra” – a szövetséget pedig az érdekképviselet irányába kívánja vinni.

Az utánpótlás felé

Deák-Bárdos Mihály ezután arról beszélt, hogy már csak néhány megyében ügyködik birkózószövetség, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei testület mellett a keleti régióban például Hevesben és Jász-Nagykun-Szolnokban dolgoznak még karfiolfülűek, ráadásul a klubok – a tagszervezetek – és a szponzorok száma szintén nem veri az egeket.

– Pénz nélkül a birkózásban sem lehet haladni – folytatta az ismert szólamot a tisztségét eddig csak megbízottként betöltő új elnök, majd hozzátette: – Nekünk van némi tartalékunk, de máris előrehaladott tárgyalásokat folytattam néhány leendő támogatónkkal, és a megyei közgyűlés elnöke is támogatásáról biztosított engem, rajtam keresztül pedig a szövetséget. A közgyűlésünkön elmondott székfoglalómban kijelentettem: tudom, hogy azért esett rám a választás, hogy versenyeket hozzak szűkebb pátriánkba. Ezzel nem is lesz baj, hiszen a Magyar Birkózó Szövetség elnökségének is tagja vagyok, de jelentős hangsúlyváltást tervezek. Nem arra törekszem majd, hogy évente két nagy viadalt szervezzek, szervezzünk és erre helyben felvonultassunk mindenkit, aki csak él és mozog. Jómagam azt akarom, hogy karoljuk fel az utánpótlás-nevelést, elsősorban a diák első és második korcsoportot, továbbá a serdülő korosztályt, valamint régiós edzőtáborokat és továbbképzéseket hozzunk tető alá. Mindkettőre nagy igény mutatkozik az egyesületek oldaláról. Taglétszámunk növelésén túl további célom az, hogy az iskolákon keresztül érjük el a gyerekeket, és kapcsoljuk be őket a diáksport vérkeringésébe. Figyelni fogok a vidéki fellegvárakra, például Kazincbarcikára, Sárospatakra és Szerencs­re, az ottani gyerekeknek is jól jönnek majd az alapszintű versenyek és megyei bajnokságok; mert ezekben gondolkozom, ezekhez keresek támogatókat.

Közös döntéseket hoznak

A korábbi elnök, Rónai Kálmán köztudottan rengeteget tett a megyei szövetség sikeres működése érdekében, s sok olyan kezdeményezése volt, amit Deák-Bárdos Mihály is megtart.

– Ezek közé sorolom ­például a jutalmazásokat és az évzáró ünnepségeket, amelyekre szükség van – szögezte le a sportág megyei elöljárója. – Aki sokat dolgozik, kapjon érte elismerést, valamint a karácsonyi vacsora mellé kézzel fogható honoráriumot. Az elnökségi üléseket is vissza akarom vezetni a rendszerbe, ugyanis fontosnak tartom, hogy lássuk egymást és közösen döntsünk a fontos kérdésekben. Szövetségünket akkor is fenntartom majd, ha ernyőszervezetünk, a Borsod-­Abaúj-Zemplén Megyei Sportági Szakszövetségek Képviselete – a hamarosan sorra kerülő közgyűlésén – esetleg feloszlatja magát, azaz megszűnik. Nekünk mindig lesz annyi bevételünk, hogy akár önálló jogi személyként is képesek leszünk munkálkodni.

Felülmúlhatatlan

Deák-Bárdos Mihály eredménylistája párját ritkító, szinte felülmúlhatatlan. Hosszú pályafutása alatt harminc világversenyen vett részt. Négyszeres olimpikon, hatszoros világbajnoki ezüstérmes (ötször egyéniben, egyszer csapatban), az Európa-bajnokságokon egyszer arany-, kétszer ezüst- és háromszor bronzérmet harcolt ki, továbbá hússzoros magyar bajnok.

Repka Attila szakedzői vizsgát tett

A birkózás és a cselgáncs sportágakban többen is kiváló eredményekkel záróvizsgáztak pénteken a Testnevelési Egyetemen. Előbbiben öten, utóbbiban hatan lettek diplomás szakedzők. A birkózók között eredményesen adott számot tudásáról a diósgyőri Repka Attila, aki az 1992-es, barcelonai olimpiai 68 kilós kötöttfogású aranyérmese, és jelenleg a válogatott keret edzőjeként (is) dolgozik.

Kapcsolódó cikk:

(A borítóképen: Deák-Bárdos Mihály a bal oldalon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!