strandkézi

2020.07.10. 09:30

A veszteség utáni nyereség: indulhat a strandkézilabda

Már a soron következő bajnokságok rajtját készíti elő a sportág megyei vezetése.

Kolodzey Tamás

Forrás: ÉM

Pillanatnyilag úgy fest, hogy szűkebb pátriánk hátországát nem rendítette meg a koronavírus-járvány, a kézilabdával foglalkozó klubok – egy kivételtől eltekintve – túlélték a krízist.

Visszakerülést kívánnak

– A kivétel azonban számunkra is nagyon fájdalmas – indította útjára a labdát Kovács Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kézilabda Szövetség elnöke. – A Mezőkövesdi KC férfi együttesét, mint ismeretes, anyagi okok miatt az élvonal helyett a második osztályt jelentő NB I./B-re nevezték, ennek következtében elveszítettük a kirakat csapatunkat. Mi velük kapcsolatban csak annyit tehetünk, hogy minél előbbi visszakerülést kívánunk nekik. Amikor legutóbb kiestek, csupán egy idényt töltöttek lejjebb, majd nyomban feljutottak az élvonalba, most is ebben reménykedünk. Szűkebb pátriánk tagszervezetei, vagyis a megyénkben működő egyesületek tagjai megúszták az egészségügyi válságot, egyetlen megbetegedésről sem szereztünk tudomást. Szövetségünk is felfüggesztette működését, a pandémia lecsengésével azonban ismét munkához láttunk és örömmel mondom, hogy a hozzánk tartozó csapatok vállalják a 2020/21-es indulást, amelyhez ezen a szinten tényleg nem kellenek vagyonok. Az országos testület is segít, például azzal, hogy visszatéríti az igazolási- és átigazolási-, valamint a játékengedély-díjakat, az ilyen jogcímeken befizetett összegeket.

Döntésre várnak

Kovács Sándor ezután arról beszélt, hogy a közelmúltban részt vettek az MKSZ versenybizottságának értekezletén, amelyen már a soron következő küzdelmeket készítették elő. Az köztudott, hogy a 2019/20-as bajnokságokat félbeszakítottnak tekintették, nem neveztek ki bajnokokat, és kiesőket sem állapítottak meg, így ősztől minden bajnokság úgy és olyan mezőnnyel kezdődik, mint ahogyan márciusban abbamaradt (nem számítva a visszalépőket). Megyénkből eddig a Kazincbarcikai KSE férfi és női gárdája szerepelt az NB II-ben, amelyre június 30-ig lehetett nevezni.

– Tudomásom szerint több csapatunk is benyújtotta szereplési igényét a harmadik osztály észak-keleti csoportjára – folytatta Kovács Sándor. – A Kazincbarcikai Szalézi DSE férfi csapata a harmadik helyen végzett a megyéken átívelő, azaz a borsodi-hevesi regionális bajnokságon, de az első és a második helyen „felfüggesztett” Heves SE és a Miskolc VSI SC nem akar NB II-es lenni. A Szalézi egyébként fúzionált az Alsózsolcai KSC-vel, így várhatóan ütőképes játékosállománya lesz. Az erősebb nemről még annyit, hogy az NB II-re feltette a kezét a negyedik Bőcs KSC, és ha felkérik a Hernád-partiakat, akkor a mezőny tagjai lesznek. A női fronton a miskolci bejegyzésű, de nem a megyeszékhely nevére hallgató Szepa Alsózsolca KSE is szereplési engedélyt kaphat. Az MKSZ illetékes testülete várhatóan az elkövetkezendő napokban hoz döntést a mezőnyökről.

Új klub alakult

A régiós megyei bajnokságokra mindkét nemben hat-nyolc alakulatot vár a szövetség, melynek nincs oka a sürgetésre, hiszen a nevezési határidők csak augusztus 31-én, hétfőn járnak le.

– Most úgy tervezzük, hogy szeptember közepén startolunk – tekintett előre Kovács Sándor. – A férfiak küzdelemsorozatán Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei együttesek vesznek részt, a hölgyek esetében azonban valószínűleg csak borsodi csapatok csapnak majd össze. Mi természetesen nyitottak vagyunk, ennek jegyében ide is várunk hevesi és nógrádi klubokat, a nyáron eldől, hogy délibábot kergettünk, vagy valóra válnak az álmaink. Az utóbbi kategóriába tartozik, hogy Acélváros Kézilabda Sport Kft. néven alakult egy új sportszervezet, amely miskolci székhellyel kérte tagfelvételét és férfi gárdáját a megyei bajnokságban kívánja elindítani.

Homokon játszanak majd

Sok évvel ezelőtt vert gyökeret a labdarúgás, és a kézi- és a röplabda strand változata, újabban pedig több országban bontogatja „szárnyait” a strandbirkózás is.

– Az útkeresés jegyében mi is megpróbálkozunk a fürdőműfajjal – hangsúlyozta a megyei kézilabda szövetség elnöke. – Mivel irodánkat csupán egy karnyújtás választja el a Selyemréti Strandfürdőtól, ezért felvettük a kapcsolatot a komplexum vezetőjével. Azzal a szándékkal kopogtattunk be az irodájába, hogy ajánlatot tegyünk a strandkézilabda közös beindítására. Ez a játék kimondottam nyáron űzhető, rengetegen szeretik, úgy gondoljuk, hogy amíg az idő engedi, szombat-vasárnaponként ádáz küzdelmeknek adhatna otthont a fürdő, ahol most alakítják ki a 33x18 méteres, homokos pályát. Kéz a kézben szeretnénk nagyot dobni, közben kíváncsian várjuk, hogy milyen sikerrel járunk.

(A borítóképen: Kovács Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kézilabda Szövetség elnöke)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!