Labdarúgó NB III.

2020.06.29. 13:30

Visszatér csaknem másfél évtized után

A korábbi futsalválogatott vezeti a Mezőkövesd Zsóry FC II csapatát.

Molnár István

Forrás: ÉM

Az MLSZ május 4-én beszüntette a megyei bajnokságokat (is), s ekkor az is eldőlt, hogy nincs bajnok, helyezettek és kieső sem, viszont a zárótáblázaton első pozíciót elfoglaló klub jogosult egy osztállyal feljebb, az NB III.-ban indulni. A megyei I. osztályban Sajóbábony, Cigánd SE, Mezőkövesd Zsóry II. volt az első három sorrendje, vagyis az SVSE-nek van (volt) lehetősége arra, hogy a július 3-ai határidőig beadja nevezését a honi harmadik vonalra. Ugyanakkor az MLSZ azt is közölte, hogy az NB III.-ban automatikusan helyet biztosít az NB I.-es klubok tartalékcsapatainak, és ezzel élnek a dél-borsodiak. A Mezőkövesd II-t a tavalyi évadban egyébként két tréner is irányította addig, amíg a sorozat félbe nem szakadt a koronavírus-járvány miatt: Vitelki Zoltán kezdte, majd Huszák Géza folytatta, azonban előbbi az NB I.-es Debrecenhez igazolt tavaly (ahonnan azóta menesztették), utóbbi pedig Gálhidi György vezetőedző segítője lett az NB II.-es Nyíregyháza Spartacusnál.

Nagy lehetőség

Kövesden különben legutóbb a 2015/2016-os évadban volt NB III.-as fiókcsapat, igaz, akkor csak együttműködés és névházasság volt a közeli felsőtárkányi klubbal. Ennek oka az volt, hogy az MLSZ nem engedélyezte a Mezőkövesd Zsóry FC-nek, hogy fiókegyüttesévé váljon a Felsőtárkány, ugyanis nem volt meg a klubok között a szükséges kétosztálynyi különbség, mivel az MSE akkor csupán az NB II.-ben játszott. Tóth László, az MZSFC szakmai igazgatója elöljáróban arra a felvetésre válaszolt, hogy elküldik-e nevezésüket a harmadosztályra.

– Volt egy előzetes érdeklődés a szövetségtől, hogy vállalnánk-e, és mi erre igent mondtunk. Ennélfogva július 3-ig hivatalosan meg is erősítjük ezen szándékunkat – közölte. – Évekkel ezelőtt elindítottunk egy úgynevezett mini akadémiát, ami azt jelenti, hogy az itteni gimnáziumban, bizonyos osztályban, fiúknak, a heti órarendben voltak délelőtti edzések. A megyei I.-es csapatunk 80 százalékát ezek a srácok alkották, nagyon örültünk annak, ahogyan szerepeltek, hogy komoly harcot vívtak az első helyért. Számukra az NB III.-ba való fellépés egy nagy lehetőség, a karrier szempontjából egy fontos lépcsőfok. Elsősorban tehát rájuk kívánjuk építeni a harmadosztályú csapatunkat, kiegészülve néhány olyan játékossal, akik az NB I.-es gárda keretéhez tartoznak.

Jól ismerik

A szakmai igazgató elárulta az alábbiakat is:

– Ebben a pillanatban az első csapatunk jövő évi keretének a kialakítása zajlik, és az NB I.-es záróra után párhuzamosan fogjuk tervezni mindkét gárda dolgait – nyilatkozta Tóth László. – Vezetőségünk úgy döntött, hogy a Mezőkövesd Zsóry FC II edzője az a Lasztóczi Péter lesz, aki egy ideje nálunk munkálkodik, legutóbb az U17 vezetőedzője volt. Jól ismerjük, dolgozott a szóba jövő játékosokkal; hogy pontosan milyen elvek, tervek szerint fog menni ez az együttes, azt majd az elnök úrral és Péterrel hármasban közösen egyeztetni fogjuk. Egyébként a szombati, szezonbeli utolsó élvonalbeli mérkőzésen Budapesten, a Ferencváros ellen reményeink szerint három-négy saját nevelésű fiatal akár lehető­séget is kaphat a pályára lépésre.

A Mezőkövesd Zsóry II gárdája a 2018/2019-es szezonban (is) a harmadik helyen zárt a megyei I. osztályban, a bajnok Ózdi FC, illetve a Hidasnémeti VSC mögött.

Hasonló filozófia

Lasztóczi Péter A licences szakember, ötvennél több alkalommal játszott a felnőtt futsalválogatottban 1998 és 2004 között, és az összecsapásokon 8 gólt szerzett. Mezőkövesdre tavaly érkezett Diósgyőrből.

– Talán kevesen tudják vagy emlékeznek rá, hogy az edzősködést felnőttekkel kezdtem, még 2006-ban Szirmabesenyőben, az NB III.-ban. Aztán amikor búcsúzott a csapat ettől az osztálytól, maradtam még fél szezont a megyei I-ben – emlékeztetett Lasztóczi Péter. – Tehát gyakorlatilag visszatértem ebbe a közegbe, bár azt hozzá kell tenni, hogy most egy fiatal társaság lesz a kezem alatt, merthogy a keret tagjainak zöme 18–20 év közötti. A tréningezést május 15-től kezdtük el, ahogyan és amilyen keretek között lehetett, majd június 15-én nem fejeztük be, hanem hasonló ritmusban folytattuk. Az első szakaszban összevontunk négy korosztályt, a 2000-est, a 2001-est, a 2002-est és a 2003-ast, ezért elég sokan voltunk, de természetesen több csoportban zajlott a munka. Az utóbbi két hétben már csak 18 mezőnyjátékos és 3 kapus dolgozott, dolgozik velem, velünk, Bocsi Zoltánnal. Egy tartalékcsapat számára két cél lehet igazából, az egyik a bennmaradás elérése. A másik a játékosok felépítése, dolgozzunk jól a felnőttcsapat vezetőedzője alá. A fociról alkotott filozófiánk egyezik, hasonlóak az elképzeléseink, nálam az egyik fontos elem a magasan elkezdett letámadás.

(A borítóképen: Lasztóczi Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!