Vegyész RC

2020.06.21. 17:00

Kimarad a következő szezon Szabó Dávidnak

Szabó Dávid vállműtéte miatt nem fog játszani, viszont vélhetően helyet kap az új stábban.

Molnár István

Fotó: Ádám János

Tavaly nyáron írtunk arról, hogy elhagyta nevelő egyesületét, a Vegyész RC Kazincbarcika élvonalbeli férfi röplabdacsapatát Szabó Dávid. A 205 centiméter magas játékos két, hazai szezont követően a ,,szomszédba„, Romániába igazolt, méghozzá Zilahra. Az 1990-ben született átló azonban nem volt sokáig a klubnál, pár hónap után ugyanis távozott a Volei Municipal Zalau-tól.

Jelentkező problémák

– Hivatalosan január elején jöttem el a zilahiaktól – kezdte Szabó Dávid. – Nagy reményekkel indultam hozzájuk, és az elején minden jól is ment, szuper volt a környezet, jó csapat jött össze a korábbi magyar szövetségi kapitány, Bogdan Tanase kezei alatt. Szerettünk volna minél jobb eredményeket elérni, és ebben részt akartam vállalni. Viszont menet közben jelentkeztek bizonyos problémák, amik egyértelművé tették, hogy biztosan nem tudok maradni a szezon végéig. Azóta sajnos még rosszabb hírek érkeztek a klub felől, sajnálom, hogy így alakult... Ezek után újabb lehetőséget kerestem, s menedzser által eljutottam Szerbiába, az első ligás Novi Pazarhoz. Január 13-án mentem ki, és a következő héten már játszani kellett a Nis ellen. Ekkor még volt sanszunk a rájátszásba, a legjobb hat közé való bekerülésre, ott ugyanis nem a megszerzett pontokat nézik, hanem a győztes és a vesztes meccsek arányát. Ketten voltunk légiósok, egy bosnyák sráccal. Az elején bele kellett rázódni, ez beletelt egy-két hétbe, de aztán hoztam egy stabil formát, próbáltam a maximumot nyújtani. A lemaradásunk már az odaérkezésem előtt tetemes volt, így a célt nem értünk el, az alsóházba kerültünk, ahol az utolsó négy klub vívott csatákat a kiesés elkerüléséért. Itt sorban nyertük a találkozókat, amikor a vírus félbeszakította a küzdelmeket az 1., összességében – a felsőház együtteseit is számolva – a 9. helyen álltunk, vagyis bennmaradt a klub az élvonalban.

Nagy boldogság érte

A koronavírus miatt március közepén Szerbiában is megállt az élet, beszüntették a sporteseményeket is.

A Szabó család Fotó: ÉM

– Március 13-án este még pályán voltunk, aztán 16-án behívott az elnök, és közölte, hogy le fogják állítani a bajnokságot – sorolta Szabó Dávid. – Hozzátette: vélhetően határzár lesz, így engem és a bosnyák srácot hazaenged, nehogy kinn ragadjunk. Március 17-én értem haza, de nem Kazincbarcikára, hanem Miskolcra mentem, kéthetes önkéntes karanténba vonultam, az unokatestvérem lakásába. A napi rutin mellett végeztem bizonyos fizikai edzéseket, has-, hátizom erősítést, kilépéseket, kitöréseket, de egy lakásban azért meg van kötve az ember keze. Március 18-án aztán nagy boldogság ért, ugyanis megszületett kislányunk, Szabó-Serák Dorka, akinek a világra jötténél sajnos az említett ok miatt nem lehettem jelen. Telefonon keresztül mutatta meg párom, az édes kislányt... Haza április 2-án tudtam menni, alig vártam, hogy vele legyek. A gyerek csodálatos dolog, nem hittem, hogy lehet ennyire szép és jó. Kicsit fárasztó, viszi az energiát, de ez egyáltalán nem gond. Most már ő az első és legfontosabb dolog az életemben, életünkben.

Hat-kilenc hónap

A családi történések után röplabdás jövőjéről kérdeztük a korábbi klubvilágbajnoki bronzérmest.

– A közeljövő feladat az, hogy meg kell műteni, műttetni a jobb vállamat ˜– mondta Szabó Dávid. – Hosszabb ideje szenvedek vele, kezelgettem már több módon, azonban egy nemrég elvégzett vizsgálat után az volt a szakvélemény, hogy olyan gondok vannak, amiket operáció nélkül nem lehet rendbe hozni. Reményeim szerint erre a bevatkozásra július végén, augusztus elején sor kerülhet. Mivel egy ilyen műtétet követően a rehabilitáció 6-9 hónap, ezért biztos, hogy a 2020/2021-es szezonban nem fogok játszani, pillanatnyilag úgy néz ki, hogy az első csapat stábjában kapok helyet. Majd meglátjuk, hogyan alakul a rehabilitációm, a kezelőorvosom szerint az is benne van a pakliban, hogy nem térhetek vissza játszani, de az is, hogy igen. Remélem, utóbbi valósul meg, hiszen egyrészt fiatal vagyok, másrészt nagyon szeretek röplabdázni.


Háttér

Szabó Dávid 1999-ben kezdett el röplabdázni Kazincbarcikán, majd tinédzserként igazolt Olaszországba, ahol előbb a Mantova, majd a Verona, a Treviso és a Trento alkalmazásában állt, de játszott Szlovéniában (Anhovo), Ausztriában (Innsbruck), Dél-Koreában (Woori Card) és a török másodosztályban (Konya BBSK) is. Mindeközben nyert CEV Kupát, olasz Szuperkupát és klubvilágbajnoki bronzérmet.


Távozott Blázsovics

A VRCK csapatkapitánya Blázsovics Péter távozik Barcikáról, ezt a klub közölte. A 25 éves játékos egyéves szerződést írt alá az osztrák bajnokságban szereplő VCA Amstetten Niederösterreich csapatával. A szélső ütő Sümegen ismerkedett meg a röplabdázás alapjaival, majd Dunaújvárosba igazolt, onnan került a Vegyészhez a 2014/15-ös idényre. Kisebb vállsérülése miatt visszatért Sümegre, de 2017 nyarától újfent a VRCK-t erősítette, a mögöttünk hagyott szezonban az együttes csapatkapitánya is volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!