DVTK

2020.06.18. 08:00

Előnyből veszítettek csatát

Szerdán este hazai pályán a Puskás Akadémia volt a DVTK vendége az NB I.-ben.

Molnár István

Fotó: Kozma István

Azok után, hogy előző vasárnap meglepő vereséget szenvedett (0–3) az utolsó Kaposvári Rákóczi FC vendégeként, szerdán már hazai csatát vívott a diósgyőri labdarúgócsapat a honi élvonal 30. fordulójában.

Hetet mellőzött

A piros-fehérek három nappal ezelőtt leadott teljesítménye erősen visszafogott volt, még annak ellenére is, hogy nem a megszokottnak mondható kezdőcsapattal álltak ki (hiszen volt, aki el sem utazott a somogyi megyeszékhelyre, míg mások a cserepadon kezdték azt a kilencven percet), a korábbiakhoz képest több helyen is módosított Feczkó Tamás vezetőedző. A Diósgyőr szakvezetője a Dunántúlon „lebőgők” közül ezúttal hét labdarúgót mellőzött (Antal, Szűcs K., Memolla, Adukor, Korbély, Rui Pedro a kispadra került, Cortés még oda sem, a sérült Shestakovval egyetemben), helyükön Danilovic, Orosz D., Brkovic, Iszlai, Hasani, Molnár G. és Kiss T. kapott lehetőséget a bizonyításra. A látogatóknál egyszerű volt a helyzet, nem történt semmilyen felforgás: a legutóbbi gárda futhatott ki kezdőként a gyepre.

A házigazdára ráfértek a módosítások, ugyanis játékosai az előző három körben nem tudtak az aktuális rivális hálójába találni, a ZTE elleni, végül egy egységet jelentő gólt Szépe jegyezte, öngólként. A két csapat a kezdő sípszóig döntetlenre állt, már ami a 2019/2020-as bajnoki csatákat illeti, ugyanis tavaly október 5-én, a DVTK-stadionban 1–1-re végeztek a felek, míg február 5-én ismét ikszet játszottak, Felcsúton 2–2 lett a meccs vége, de úgy, hogy 1–2-nél, a 92. percben a kapus Hegedűs Lajos ért el gólt, s mentett pontot a PAFC-nak. A hazaiaknál rövidesen lesz egyébként egy Puskás-játékos, az új évadra már télen igazolt védő, Hegedűs János, aki ezúttal sem volt a Fejér megyeiek keretében, akik állítólag nem vették jó néven, amikor futballistájuk pár hónapja Diósgyőr-mezzel pózolt... A kezdés előtt a napokban, 82 esztendős korában elhunyt, több mint hat évtizede Diósgyőr-szurkoló Kalmár „Vasfogú” Bálintra emlékeztek egyperces gyászszünettel.

Jó kezdés, gyors gól

Viharosan kezdte a találkozót a házigazda, és egy remekül kivitelezett támadás végén meg is szerezte a vezetést, sőt, ha a két perccel későbbi helyzetüknél Iszlai nem a bal oldali kapufát találja telibe, máris 2–0 lehetett volna az állás. Úgy nézett ki, hogy a vendégek nem vártak efféle fellépést, de lassacskán adtak már ők is életjeleket, azonban Urblík távoli lövése próbálkozásnak elég gyenge volt. A szurkolók remekül szórakoztak, a játékosoktól addig látottak megalapozták a kiváló atmoszférát. Feczkó Tamás gárdája átadta a területet, amikor a PAFC építkezett, de az így adódó kisebb térben nem tudtak kibontakozni Gyurcsóék, a harmadik, negyedik passzuk már nem volt pontos. A 16. percben Knezevic kavargatott a 16-oson belül, aztán Gyurcsó elé került a labda, aki oldalhálót jegyzett, ez volt talán az addigi legkomolyabb felcsúti lehetőség. Labdabirtoklásban a PAFC ellenfele fölé nőtt, a 20. percben Urblík löketét Danilovic szögletre védte, majd a beérkező labda Deutsch elé került, aki kiegyenlített (1–1). Jókor jött az ivószünet a jó start után kissé leülő DVTK-nak, hiszen ebben a szakaszban a Puskás volt inkább a kezdeményezőbb.

Egy elrontott miskolci szabadrúgás-variációból indult a vendégek ellenakciója a 31. percben, és Danilovic hárítása kellett hozzá, hogy ne forduljon meg az állás a PAFC javára. Ez is megmutatta (újra), hogy Gyurcsó és Knezevic életveszélyes, nem szabad nekik teret adni. Ivanovski nagyot harcolt Hadzhievvel, de néha könnyen megadta magát, a további küzdés helyett energiáit a játékvezetővel való reklamálásba fektette. Gyurcsó sem volt mindig elégedett Karakó döntésével, de Hornyák edző is kapott egy sárga lapot reklamálásért. A kapuk előtt nem igazán volt ekkor komoly esemény, a labda tologatása során a végső fázisig nem jutottak el a csapatok.

Szellősnek bizonyult

A második félidőt ugyanazok a játékosok kezdték, akik az első felvonást befejezték, de azért a hazai cserék elmentek melegíteni a villamossínek felé eső sarokba. Az eső szakadt, amit azért be kellett kalkulálniuk a pályán lévőknek, miközben Gyurcsó húzott el a bal szélen (nem először), jól centerezett, Vanecek meg jól érkezett (1–2). Azt nem lehetett mondani, hogy a Puskás nem tett meg mindent azért, hogy megfordítsa az állást, de ezúttal a DVTK jobb oldala is elég szellősnek bizonyult. Hasani távoli próbálkozása volt reménykeltő, ám ettől jóval több kellett a Diósgyőrtől. Kiss T. közeli lövése után a labda vendégfutballistáról pattant ki az oldalvonalon túlra, majd Knezevic tehetett volna még egy gólt a két csapat közé. Bármilyen irányú változás benne volt a mérkőzésben, a hazai szurkolók érthetően egyenlítést óhajtottak, amit az ultrák „Harcoljatok!” rigmussal nyomatékosítottak. Danilovic újabb hárítással tartotta a lelket a DVTK-ban, a Diósgyőr középpályás sora halványan muzsikált, korán labdát vesztettek, Ivanovskiig gyakorlatilag nem jutott el a játékszer. Az előrehúzódó Orosz D. mutatta magát egy kísérlettel, Márkvárt tért ölelő átadással Ivanovski felé, de a fű túl csúszós volt... A második ivószünet kettős hazai váltást hozott, Tabakovic és Rui Pedro érkezett a felpörgetés, a gólszerzés reményében. Ez idő tájt a Puskás térfelén zajlott a meccs, aztán Makrai jött Kiss T. helyett második támadónak. Makrai szabadrúgásában volt lehetőség, de a labda Tóth B.-é lett, egy újabb ilyen pontrúgásból, középről a cserecsatár csúnyán fölé durrantott. Vági harca a labdáért azt jelezte, esetleg meglehet az egyenlítés, csak a percek vészesen peregtek. Emberelőny kínált még lehetőséget a DVTK-nak, a kispad pedig egy szituációnál vendégkezezést reklamált, de nem lett büntető. Öt perc volt a hosszabbítás, a beívelések nem sültek, nyert a PAFC.

A Felcsút még álmodozhat arról, hogy meg tudja szerezni az Európa-liga-indulást jelentő harmadik helyet, a Diósgyőr pedig még benne lehet, maradhat az első hatban, ami azért nem lenne egy ­rossz helyezés.


Diósgyőri VTK – Puskás Akadémia FC 1–2 (1–1)

Diósgyőr, 2910 néző. V.: Karakó (Medovarszki, Horváth R; Bogár, Szilágyi).

DVTK: Danilovic (7) – Orosz D. (5), Polgár (5), Brkovic (5), Vági (5) – Iszlai (6) – Hasani (4), Márkvárt (5), Molnár (4), Kiss T. (6) – Ivanovski (6). Vezetőedző: Feczkó Tamás.

PAFC: Tóth B. (5) – Szolnoki (5), Meissner (5), Hadzhiev (5), Deutsch (6) – Slagveer (6), Urblík (5), Van Nieff (5), Knezevic (7), Gyurcsó (6) – Vanecek (6). Vezetőedző: Hornyák Zsolt.

Csere: Slagveer helyett Sós (5) a 67., Ivanovski helyett Tabakovic (-) a 70., Molnár G. helyett Rui Pedro (-) a 70., Kiss T. helyett Makrai (-) a 77., Vanecek helyett Nagy Zs. (-) a 84., Gyurcsó helyett Plsek (-) a 84., Márkvárt helyett Egerszegi (-) a 84., Knezevic helyett Spandler (-) a 90. percben.

Sárga lap: Iszlai a 29., Gyurcsó a 32., Szolnoki a 40., Knezevic a 74., Meissner a 80. percben.

Kiállítva: Szolnoki, a 88. percben.

Gólszerző: Ivanovski (1–0) a 3., Deutsch (1–1) a 21., Vanecek (1–2) a 48. percben.

Feczkó Tamás: – A csapat úgy készült, hogy méltóképpen emlékezzen Bálint bácsira. Az 5. percben a hazai kapufa nem velünk volt, érdekes lett volna, ha a meccs 2-0... A második félidő elején taktikai fegyelmezetlenséget követtünk el, ami vendég vezetést eredményezett, aztán belementünk egy ész nélküli játékba, amiből bármi lehetett volna. Az utolsó másodpercekben is mentünk előre azért, hogy pontot szerezzünk, voltak lehetőségeink, de az élet nem mindig igazságos. Köszönöm a szurkolóknak, amit ma értünk tettek, de sajnos a második gól fejben kicsit összezavart bennünket. Fortuna istenasszony ma nem a mi kezünket fogta, de a Puskás ellen ez általában így van.

Hornyák Zsolt: – Köszönöm a csapat mai hozzáállását. Tudtuk, hogy a Diósgyőr miként fog támadni, és sajnos már a meccs elején hibát követtünk el. Azonban nem ijedtünk meg, dominálni tudtunk gyakorlatilag 90 percig, az, hogy Danilovic volt a Diósgyőr legjobbja, mindent elárul. Azért mérges vagyok, ahogyan kaptuk a gólt, de összességében dinamikusan, céltudatosan futballoztunk, határozottan nyertük meg a mérkőzést.


Percek, események

3. perc: Iszlai indította a bal oldalon meglóduló Kiss T.-t, aki kiválóan centerezett középre és a belül üresen érkező Ivanovski 8 méterről a vendégek kapujába lőtt, 1–0.

21. perc: Gyurcsó végzett el sarokrúgást a bal oldalról, az érkező labdát Danilovic csak kiütni tudta, éppen Deutsch elé, aki 22 méterről, laposan a bal alsó sarokba bombázott, 1–1.

48. perc: Gyurcsó indult meg a bal oldalon egy indítást követően, nyugodtan vezethette a labdát, laposan középre centerezett és a berobbanó Vanecek három lépésről a diósgyőri kapuba továbbított, Danilovic csak beleérni tudott a játékszerbe, 1–2.

88. perc: Szolnoki gyűjtötte be a második sárga lapját, szabálytalankodott Makraival szemben és így a kiállítás sorsára jutott, tíz emberre fogyatkozott a Puskás Akadémia.


A bajnokság állása

1. Ferencvárosi TC 30 21 7 2 56–23 70

2. Mol Fehérvár FC 30 17 8 5 53–26 59

3. Mezőkövesd Zsóry FC 30 13 8 9 40–28 47

4. Puskás Akadémia FC 30 12 11 7 46–38 47

5. Diósgyőri VTK 30 12 5 13 38–42 41

6. Budapest Honvéd 30 11 8 11 31–38 41

7. Zalaegerszegi TE FC 30 10 9 11 47–41 39

8. Újpest FC 30 10 7 13 38–43 37

9. Paksi FC 30 10 7 13 40–47 37

10. Kisvárda 30 10 5 15 37–41 35

11. Debreceni VSC 30 9 5 16 42–56 32

12. Kaposvári Rákóczi FC 30 4 2 24 24–69 14

(A Ferencvárosi TC már bajnok, a Kaposvári Rákóczi FC pedig kiesett.)

A 31. forduló műsora

Június 19., péntek

20.00: Zalaegerszegi TE FC – Budapest Honvéd

Június 20., szombat

16.55: Mezőkövesd Zsóry FC – Mol Fehérvár FC

19.00: Puskás Akadémia FC – Paksi FC

21.05: Ferencvárosi TC – Újpest FC

Június 21., vasárnap

19.00: Kaposvári Rákóczi FC – Kisvárda Master Good

21.05: Debreceni VSC – Diósgyőri VTK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!