sportélet

2020.05.21. 17:00

Megnyomták az indítógombot a Miskolci Sportiskolánál

Hamarosan a Miskolci Sportiskolánál is normalizálódik a helyzet.

Kolodzey Tamás

Forrás: ÉM

A borsodi megyeszékhelyen működő intézmény csaknem ezer fiatal versenyeztetését végzi, azt azonban túlzás nélkül írhatjuk, hogy az elmúlt hónapok történései a sportiskolát is a „padlóra” küldték.

Megállt az élet

– Tizenöt műfajban vagyunk érdekeltek, az élet azonban március 14. után nálunk is megállt – mondta Illyés Miklós ügyvezető. – Felfüggesztették a szakszövetségi rendszereket, bezárták a csarnokokat, lakat került a szabadtéri létesítmények bejárataira, mindenki hazament, véget értek a küzdelmek. Beköszöntött az online edzésvezetés, előtérbe került az otthoni munka, aki csak tehette, igyekezett karbantartani magát. Senkinek nem kívánom ezt az időszakot, amelyhez valamennyien nehezen vagy sehogyan sem tudtunk alkalmazkodni.

Aztán május 4-én eljött az enyhítés ideje. A sportélet szereplői persze nem mehettek fejjel a falnak, ez a bizonyos enyhítés számtalan feladatot rótt a sportiskola vezetőire.

– Nyomban kidolgoztuk az újraindulás menetét – folytatta az ügyvezető. – Először informálódtunk, majd össze­állítottuk és szétosztottuk a kérdőívünket. Több sarkalatos pontra kértünk választ, például kíváncsiak voltunk a szülők véleményére. Megtudtuk, hogy kik azok a gondviselők, akik a könnyítések ellenére sem engedik el gyerekeiket a tréningekre, és szintén meg kellett kérdeznünk az edzőinket is. Közülük néhányan még korainak tartották a nyitást, míg a krónikus betegséggel bajlódók és a hatvanöt év felettiek – ebbe a kategóriába hárman tartoznak – esetében pedig eleve nem javasoltuk a munkavégzést. Az anyukáktól és az apukáktól nyilatkozatot kértünk a csemetéik egészségéről, miközben arra kértük őket, hogy egy héten keresztül mérjék a gyerekeik testhőmérsékletét.

Egyeztetés az üzemeltetőkkel

A Miskolci Sportiskolánál néhány műfajban – például atlétika, birkózás, cselgáncs – már zajlanak a szabadtéri edzések.

– Az első fecskék az idősebbek és főleg az eredményesebbek voltak – közölte Illyés Miklós. – Ennek a rendnek sem ment olyan egyszerűen a kialakítása, ugyanis egyeztetnünk kellett a létesítmények üzemeltetőivel. Mi az önkormányzat, a Nemzeti Sportközpont, a tankerület és a saját magunk fenntartásában lévő komplexumokat használjuk vagy béreljük. Gyakorlatilag sehová nem tudtunk bemenni, és csak most nyílik lehetőségünk arra, hogy ismét munkához lássunk. Az egészségügyi előírásokat természetesen betartjuk és betartatjuk, ilyen a szájmaszk használata vagy a távolságtartás – az öltözők és a fürdők használatát még nem engedélyezzük, ezeket talán a soron következő enyhítések után tehetjük meg. Most tartunk a hőmérők beszerzésénél: az edzők az érkezéskor vagy a foglalkozások kezdete előtt lázat mérnek majd. Reméljük, sőt biztosak vagyunk benne, hogy senkinél nem lesz gond, de első a biztonság.

Arra a kérdésre, hogy a Miskolci Sportiskola tevékenysége mikor érheti el ismét a krí­zis előtti csúcspontját, Illyés Miklós így felelt: – A profik versenyezni fognak, a többiek azonban a nyárra szünetet kapnak, ennek következtében a teljes vertikum szeptemberre futhat fel.

Csökkentettek

A látványsportágakban egymást érték a fizetéselvonások, és ez a kedvezőtlen jelenség a Miskolci Sportiskolánál is felütötte a fejét. Illyés Miklós elárulta, hogy a csaknem hatvan edzőjük javadalmazását húsz és ötven százalék között csökkentették. Mint mondta: a pandémiát érdeksérelem nélkül képtelenek átvészelni.

(A borítóképen: Illyés Miklós)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!