Kosárlabda

2020.05.03. 11:30

Jöhet a harmadik DVTK-s

Medgyessy Dóra még egy évig marad, de ettől is hosszabb távra tervez Miskolcon, a Diósgyőrnél.

Berecz Csaba

Hivatalossá vált, hogy sorozatban harmadik szezonját kezdi meg a következő évadban az Aluinvent-DVTK NB I.-es női kosárlabdacsapatánál Medgyessy Dóra. Az olimpiai részvétel megszerzéséért harcoló 3x3-as magyar női kosárlabda-válogatott irányítója a szerződésének a meghosszabbításával a piros-fehérek jövő évi keretének harmadik biztos pontja lett az élő kontraktussal rendelkező Kiss Angelika és Pusztai Petra mellett. A Megyó becenéven ismert kosarastól elsőként azt kérdeztük, hogy mennyire volt hosszú a megállapodást eredményező tárgyalássorozat, mennyire volt nehéz meghozni ezt a döntést.

Ahol a legjobb

– Hadd kezdjem azzal, hogy eddig sem arról voltam híres, hogy évente klubot váltok, a legutóbbi két évadban a DVTK-nál szerepeltem, előtte három szezont Cegléden töltöttem, de tulajdonképpen öt éven át ugyanannak a közösségnek voltam a tagja, hiszen amikor én idekerültem, ugyancsak Miskolcra jött a legtöbb játékostársam, nem is szólva az edzőnkről – mondta Medgyessy Dóra. – Olyan ember vagyok, aki szeret maradni abban a közegben, amelyikben jól érzi magát, mert azt tartom, hogy ez segít igazán abban, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsam. Ezért sem éreztem azt, hogy ebben az évben váltanom kellene. Igaz, hogy volt kísértés, ajánlat másik klubtól, a DVTK-nál jobb anyagi kondíciókkal, de számomra nem kizárólag ez a döntő. Fura helyzet ez a mostani, a koronavírus előidézte változásokkal, mert a legtöbb hazai klub sokkal jobban rajta van azon, hogy magyar játékosokat kössön magához, mint mondjuk egy éve, de ettől függetlenül igazából meg sem fordult a fejemben, hogy váltsak. Még azzal együtt sem, hogy a tárgyalások során be kellett látnom, hogy a DVTK érdekeit szem előtt tartva lejjebb kell adjak az igényeimből. Megértő vagyok, úgy éreztem, hogy ebben a gazdaságilag instabil helyzetben kompromisszumkésznek kell lennem. Ott akartam folytatni a pályafutásomat, ahol nekem a legjobb, ahová a szívem húz, és szerintem jól döntöttem. És nem is volt nehéz, és nem is ment lassan.

Közbevetettük a sportolónak, hogy talán nem véletlenül került a megfogalmazásába a szív szó.

– Valóban nem – felelte a Megyó becenéven ismert kosaras. – A DVTK-nál eltöltött két év alatt nemcsak sok emlékezetes meccs maradt meg bennem, hanem egy olyan párkapcsolatom is kialakult, ami hosszú távúnak, nagyon is maradandónak tűnik. Azok után, hogy a magánéletben harmóniára találtam, mivel a párom miskolci, nem szerettem volna az ország másik végében működő csapathoz igazolni, és távkapcsolatban élni. Nem akarnék nagyon előrerohanni ezen a téren, de sokan tudják rólam, hogy a szüleim borsodi gyökerekkel rendelkeznek, mindketten élsportolók voltak kézilabdában Debrecenben. Édesanyám ózdi születésű, apukám pedig miskolci. Utóbbi emiatt mindig is szerette volna, hogy egyszer az ő szülővárosának csapatában is játsszak, ami ugye két éve összejött. Azóta gyakrabban találkoztunk, hiszen Miskolc közelebb van Debrecenhez, mint mondjuk Cegléd, és ezt a viszonylagos közelséget mindannyian nagyon jól éltük meg. Azóta édesapámnak van újabb vágya, ha végleg itt maradok, amire mint utaltam, van esély, akkor ők is Miskolcra költöznének…

Egy év

Felvetettük Medgyessy Dórának, hogy az általa elmondottakból úgy tűnik, hogy mintha már készülne az aktív sport utáni életre.

– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem gondolok a jövőre – felelte az irányító. – Belátható időn belül elérkezek a sportolói pályafutásom végéhez, és arról már nem tudok beszélni, hogy mi lesz a pályán 10 év múlva. A sporttól viszont nem szeretnék elszakadni, szívesen maradnék benne, a DVTK-nál, valamilyen formában. Érdekel az edzősködés, de más is, de ezzel még ráérek foglalkozni. Van egy belátható időszak, a következő 1 év, ami nagyon fontos számomra. Egyrészt azért, mert lehet, hogy ez lesz az utolsó évadom a pályán, másrészt pedig azért, mert jövőre olimpiát rendeznek Tokióban, és ezen szeretnék ott lenni a 3x3-as válogatottal. Ehhez jó formában kell legyek, és klubszinten is jó teljesítményt kell nyújtsak.

Hogy kikkel, még kérdéses, ugyanis az Aluinvent-DVTK 2020/21-es keretével kapcsolatban a klub részéről csak annyi bejelentés történt, hogy zömében fiatal játékosokat szeretnének szerződtetni.

– Tudomásom szerint több tehetséges, fiatal magyar játékossal áll tárgyalásban a klub, remélem, hogy a kiszemeltekkel létrejönnek a megállapodások, és ez a majdani mag jelentheti a hosszú távú jövőt a DVTK-nál. Az biztos, hogy a fiatalok a következő évadban több játéklehetőséghez fognak jutni, és ez nagyban segítheti a fejlődésüket. Lehet, hogy nem lesz annyi rutinos játékos, mint korábban, de ennek előnye is lehet, a teher a mérkőzéseken nem lesz olyan nagy, és egy harcos csapat szép eredményeket is elérhet – mondta Medgyessy Dóra, akinek felvetettük azt is, hogy nagyon más lesz az új évad, ha másért nem, azért biztosan, mert öt év után új vezetőedzővel dolgozik majd együtt. – Örülök, hogy ez szóba került, mert ha nem kaptam volna ezzel kapcsolatos kérdést, magamtól is mondtam volna. Azt, hogy azokban a sikerekben, amelyekben részem volt, mind Cziczás Lászlóval értük el. Egyelőre nehéz elképzelni, hogy milyen lesz nélküle, mert annyira megszoktuk egymást, annyira ismertük egymás gondolatát, hogy biztosan hiányozni fog. Sokat köszönhetek neki, és köszönöm is Lacinak az eddigieket. Új helyzetbe kerülök, illetve kerül az egész csapat, bízom benne, hogy a klubvezetés megtalálja az utódját, és olyan közösség alakul ki a következő évad rajtjáig, amely idővel egyre sikeresebb tud lenni.


Medgyessy Dóra klubjai

2020/21: Aluinvent-DVTK

2019/20: Aluinvent-DVTK

2018/19: Aluinvent-DVTK

2017/18: Ceglédi EKK

2016/17: Ceglédi EKK

2015/16: Ceglédi EKK

2014/15: MTK Budapest

2013/14: MTK Budapest

2012/13: Ceglédi EKK

2011/12: AKSC Szekszárd

2010/11: AKSC Szekszárd

2009/10: Debreceni EAC

2008/09: Debreceni EAC

2007/08: Debreceni EAC

2006/07: Kecskeméti KC

(A borítóképen: Medgyessy Dóra| Fotó: ÉM-Archívum)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!