Mezőkövesd Zsóry FC

2020.05.13. 10:00

Harangszóra mezőkövesdi zárt kapus

Szerdán az MTK Budapest ellen játszik edzőmeccset a Mezőkövesd Zsóry FC labdarúgócsapata.

Berecz Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A Mezőkövesd Zsóry FC NB I-es labdarúgócsapata a jövő héten szombaton újra tétmérkőzést játszik, 10 héttel azok után, hogy a koronavírus veszély miatt félbeszakadtak a bajnoki- és a kupaküzdelmek. A sárga-kékek a jövő héten szombaton, 18.00-tól hazai környezetben a Mol Fehérvár FC elleni Magyar Kupa elődöntő első meccsére hangolódva, készülve szerdán 12.00-kor az MTK Budapest ellen lépnek pályára, zárt kapus meccsen. A fővárosi együttes szintén kupa elődöntőre készül, a Budapest Honvéd elleni jövő szombati első találkozóra, és bár a mostani évadot az NB II-ben kezdték, ők már élvonalbelinek számítanak, ugyanis a másodosztály 2019/20-as idényét a március 14-i félbeszakadás után nem fejezik be, a listavezető MTK-t NB I-esnek nyilvánította a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége (az NB II-ben a félbeszakadáskor a 2. helyen állt Budafoki MTE-vel együtt).

Mint azt Tóth Lászlótól, a Mezőkövesd Zsóry FC szakmai igazgatójától megtudtuk: az MTK ellen 2×60 perces meccset játszanak a szerdai napon. A dél-borsodi együttesnek nem ez lesz az egyetlen edzőmeccse ezen a héten, vasárnap dupla mérkőzést játszanak, zárt kapuk mögött, a Ferencvárosi TC vendégeként. A két érintett csapat keretének egyik fele 11.00-tól a Groupama Arénában játszik – élő tévés közvetítés közepette –, a keret másik fele pedig a népligeti edzőcentrumban csap össze 13.30-tól.

Június vagy július?

Az évad hátralévő meccsei sűrű programban követik egymást. A tervek szerint az utolsó játéknap június 27-e lesz, és az is biztos, hogy az MLSZ július 12-ig szeretné ha véget érnének a küzdelmek. A két dátum közötti különbséget az adja, adhatja, ha a sűrű program valamilyen ok miatt nem lesz tartható. Ez esetben júliusra is átnyúlhat az NB I. befejezése, és mivel vannak olyan játékosok, akiknek a szerződésük a jövő hónap végén lejár, azt kérdeztük a kövesdiek szakmai igazgatójától, hogy ezt a problémát hogyan hidalhatják át.

– Csakis szerződés hosszabbításokkal – jelentette ki Tóth László, majd így folytatta: – Nem tudom van-e olyan klub, amelyik abban gondolkodik, hogy az esetleges júliusi játéknapokra tekintettel néhány héttel, vagy hónappal meghosszabbítson lejáró kontraktusokat, de ezek nem mi vagyunk. Éppen ezért néhány nappal ezelőtt a bosnyák Dino Besirovic játékjogát végleg megszereztük, az eddig a Hajduk Splittől kölcsönben nálunk futballozott támadó a keretünk teljes jogú tagja lett, hároméves megállapodást írtunk vele alá.

Tóth László Fotó: ÉM

Tóth László kérdésünkre válaszolva azt is elmondta, hogy a 26 éves labdarúgó játékjogának megszerzéséért anyagi áldozatokat is vállalni kellett (horvátországi lapértesülés szerint kb. 50 millió forintnyi összeget), de hozzátette, hogy ha nem hinnének abban, hogy ez az összeg megtérülhet, egy bizonyos idő eltelte után, a továbbadással, akkor nem fizetettek volna a bosnyák focistáért.

Nem hat

Felvetettük a szakmai igazgatónak, hogy Transfermarkt internetes portál adatai szerint Besirovicon kívül további hat játékosnak jár le a szerződése Kövesden.

– Négynek volt, van ez év június 30-ig szerződése – jelentette ki Tóth László, aki, miután a neveket említettünk (Szeles, Dragóner, Berecz, Silye, Ryabenko, Vajda), így folytatta: – Szelesnek és Dragónernek sem ér véget a jövő hónap végén a szerződése, velük már korábban hosszabbítottunk. Silye helyzete annyiban speciális, hogy ő a Ferencvárosi TC-tól van nálunk kölcsönben, és a klubjával jelenleg is tárgyalásban állunk a tekintetben, hogy milyen feltételekkel folytathatná Kövesden a pályafutását. Az ukrán Ryabenko kapussal is zajlanak az egyeztetések, belátható időn belül ezt is szeretnénk lezárni. Vajdával kapcsolatban más a helyzet, vele hosszabbítottunk, 2023. június 30-ig. Berecz – Silyéhez hasonlóan – kölcsönjátékosként érkezett hozzánk, ám a Mol Fehérvártól érkezett középpályás ügyében jóval közelebb állunk a közös folytatáshoz.

Nagy mozgásra nem számít

Tóth László érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy a keretük szűkös, és mivel szinte mindenkinek élő szerződése van, nem számít nagy mozgásra, jövés-menésre. A szakmai igazgatótól azt is megtudtuk, hogy egy 21 éves grúz labdarúgóval szinte biztos, hogy frissül a keret, de további érkezők szerinte csak akkor lehetnek, ha lesz távozó, ha valakit kivásárolnak az élő szerződéséből.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyennek látja az európai játékospiacot jelenleg, a koronavírus okozta helyzetben.

– Mivel a menedzsereknek van olyan ösztönük, hogy arrafelé közelednek, hogy melyik az a bajnokság, amelyikben jó, és biztos feltételekkel tudják elhelyezni a játékosaikat, azt lehet érezni, hogy a magyar NB I. a következő évadban erősebb lehet – válaszolta Tóth László. – Ugyanis egyre több külföldi ügynökségtől jelentkeznek be nálunk, keresik a kapcsolatot, van, hogy még a személyes Facebook oldalamon is, és ennek során értékes, jó kvalitású labdarúgókat ajánlanak, sokszor a korábbinál kedvezőbb feltételekkel. Nagy a kísértés, de mivel szinte mindenkinek élő szerződése van a keretünkben, szerintem nem lesz nagy a mozgás nálunk.

A Mezőkövesd Zsóry FC programja

Május 23. (szombat), 18.00: Mezőkövesd Zsóry FC – Mol Fehérvár FC (MK elődöntő, 1.)

Május 26. (kedd), 18.00: Mol Fehérvár FC – Mezőkövesd Zsóry FC (MK elődöntő, 2.)

Május 30. (szombat), 19.00: Diósgyőri VTK – Mezőkövesd Zsóry FC (NB I, 26. forduló)

Június 3. (szerda), 20.00: MTK Budapest/Budapest Honvéd – Mezőkövesd Zsóry FC/Mol Fehérvár FC (MK döntő) ??

Június 6. (szombat), 16.55: Mezőkövesd Zsóry FC – Paksi FC (NB I, 27. forduló)

Június 9. (kedd), 16.55: Kisvárda MG – Mezőkövesd Zsóry FC (NB I, 28. forduló)

Június 12. (péntek), 20.00: Mezőkövesd Zsóry FC – Budapest Honvéd (NB I, 29. forduló)

Június 17. (szerda), 21.05: Újpest FC – Mezőkövesd Zsóry FC (NB I, 30. forduló)

Június 20. (szombat), 16.55: Mezőkövesd Zsóry FC – Mol Fehérvár FC (NB I, 31. forduló)

Június 24. (szerda), ?: Mezőkövesd Zsóry FC – Debreceni VSC (NB I, 32. forduló)

Június 27. (szombat), ?: Ferencvárosi TC – Mezőkövesd Zsóry FC (NB I, 33. forduló)

(A borítóképen: Dino Besirovic [balról] játékjogát végleg megszerezték a kövesdiek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!