Interjú: Fazekas Miklósnéval

2020.04.05. 12:00

A bezártságban felértékelődik a mozgás

Már teljesen biztos, hogy a 2019/2020-as tanév csonka versenyszezon lesz.

Kolodzey Tamás

A nagyvilágban és az itthon zajló események megoldhatatlan feladat elé állították a helyi diáksportélet szervezésében és rendezésében illetékes vezetőket is. A kialakult helyzetről beszélgettünk Fazekas Miklósnéval, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület elnökével.

Milyen ajánlásokat kaptak a Magyar Diáksport Szövetségtől?

Folyamatosan dolgozunk az MDSZ-szel közösen a jelenlegi állapot feltérképezésén. Melyik megye melyik versenyt rendezte már meg, ki és hol tartott a diákolimpiai versenyek szervezésében. Ebből kialakul egy időterv, utána vizsgálhatjuk meg az idei tanév sportos eseményeinek esetleges átütemezését. Most átgondoljuk, hogy egyáltalán mire van még esély, ha a helyzet úgy alakul.

Az idei szezonnak alighanem vége. Mi lesz a lefújt versenyekkel?

Egyelőre mindent felfüggesztettünk. Sajnos már látható, hogy ez a tanév csonka szezon lesz. Ilyen még nem volt a diákolimpiák történetében. Nem lehet őszre halasztani az idei tanév elmaradt versenyeit, mert a rendszer hat korcsoportra

épül, ennek következtében korosztályok mennek el vagy lépnek eggyel feljebb a 2020/2021-es tanévben.

Elméletileg lát-e még némi lehetőséget valamilyen esemény megtartására?

Az országos döntők megrendezésére minimális vagy még kevesebb esély maradt. Egyikben-másikban már megvannak a megyei bajnokok, és ha feloldanák a veszélyhelyzetet, ha visszaállnának az iskolák a rendes tanításra, akkor esetleg…, de

ez részemről most tényleg csak elméleti okoskodás.

Mivel az élet nem áll meg: hogyan készítik majd el a rangsorokat?

Még annyira új a helyzet, hogy ezen nem gondolkodtunk. Jelenleg a napi szintű problémákat igyekszünk megoldani, ha egyáltalán meg tudjuk oldani.

A mozgósítások elmaradása miatt fél, hogy sok gyerek aktivitása alábbhagy?

Közös ügyünk, hogy ez ne történjen meg. Ebből a szempontból óriási felelősség van a testnevelő tanárokon, hiszen – a testmozgás szempontjából – a mindennapi kapcsolatot ők tartják a tanulókkal, de természetesen nekünk is dolgoznunk

kell azon, hogy miként tudunk segíteni rajtuk ebben a szokatlan helyzetben. Az MDSZ-nek az elmúlt időszakban sok olyan szakmai kiadványa jelent meg és került ki a szervezet honlapjára, amely sok ötletet és segítséget adhat a minőségi munka megszervezéséhez. Ugyan még fejlesztés alatt van a tesim.hu, de már ezen a felületen is vannak játékgyűjtemények korosztályos bontásban, sok használható szakanyaggal, így érdemes segítségként használni. Meggyőződésem, hogy ezekből minden kolléga tud ötleteket meríteni. Ugyanakkor látom, hogy nagyon kreatívak a testnevelőink, jobbnál jobb programokat osztanak meg egymással és adnak tanácsot, útmutatást az otthoni testedzéshez a diákoknak. Vagyis kiválóan vizsgáznak, és bízom benne, hogy ennek lesz eredménye. Ebben a bezártságban még jobban felértékelődik a mozgás, amely minden gyerek számára létfontosságú.

A történtek anyagilag hogyan érintik az egyesületüket?

Természetesen még nem látjuk, hogy forrásoldalról miként tudjuk ezt az időszakot átvészelni. Eddig is működési gondokkal küzdöttünk, hiszen az irodabérlés, az alkalmazotti fizetések, az utazás vagy a telefonköltség kigazdálkodása az MDSZ-támogatásból nem oldható meg – erre csak a támogatóink segítségével van esélyünk. A rendezési költségeket az MDSZ normatív formában biztosítja, és az eddig lebonyolított összes versenyükre megkaptuk a pénzügyi fedezetet, az elszámolás

pedig most folyik.

Látszik-e az, hogy teljesen át kell dolgozni az ősszel kezdődő új tanév diáksportműsorát?

Már elkezdtük a soron következő versenyrendszer előkészítését. Magától értetődően elektronikus, valamint telefonos egyeztetéseket végzünk, otthon dolgozunk, ilyen módon vagyunk napi kapcsolatban egymással – mindezek Benőcs Dávid titkárra, az elnökségünkre és a régiós iroda munkatársaira vonatkoznak. Megpróbáljuk átmenteni az értékeinket.

Az elkövetkezendő hónapokban le kell-e ülniük a szakágvezetőkkel, a testnevelőkkel és igazgatókkal a jövőről tárgyalni?

Biztosan sort kell kerítenünk majd ilyen megbeszélésekre, de ennek még nincs itt az ideje. Jelenleg csak tájékoztatót adunk a kialakult helyzetről. A diáksportbizottsági vezetőink és a szakágvezetőink jelenleg is dolgoznak, hiszen az eddigi versenyekkel kapcsolatos minden dokumentumot össze kell állítaniuk, máskülönben nem tudjuk elkészíteni az elszámolásokat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület készült a 2019/2020. évi tanév legnagyobb döntőjének rendezésére… Mi lesz ebből?

Az MDSZ megbízásából, a Miskolc Városi Diáksport Szövetséggel közösen valóban javában hangoltunk az összevont labdajáték – kézilabda, kosárlabda, röplabda, labdarúgás – diákolimpia negyedik korcsoportos országos döntőjére. A számok szerint: 88 csapat, 1100 versenyző, 170 testnevelő és edző vett volna részt a június 4–7. közötti finálén. Most valószínűleg a mi olimpiánk is elmarad, de jövőre újból elvállaljuk a rendezést, amelyre tavaly szeptembertől készültünk.

(A borítóképen: Fazekas Miklósné, a megyei diáksportés szabadidőegyesület elnöke | Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!