3×3-as kosárlabda

2020.03.24. 17:30

Medgyessy Dóra is otthon edz

Hétfőn jött volna haza Indiából a magyar női 3×3 kosárlabda-válogatott.

Berecz Csaba

Fotó: Kozma István

Ha nem üt be a koronavírus, akkor a magyar női 3×3 kosárlabda-válogatott hétfőn érkezett volna haza Indiából, a múlt hétre tervezett olimpiai kvalifikációs tornáról. A korábbi tervek szerint ezen a helyszínen 20 csapat harcolt volna, 4 darab 5-5 csapatos csoportban, előbb a csoportselejtezőkben, ahol a mieink ellenfele Hollandia, Észtország, Fehéroroszország és Srí Lanka lett volna. Amennyiben válogatottunk a csoportja első két helyén végzett volna, akkor az egyenes kieséses szakaszban előbb a negyeddöntőben játszhattak volna az A csoport (Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Uruguay, Indonézia) egyik továbbjutójával, és mára már tudnánk, hogy sikerült volna-e nekik az olimpiai kvótát érő első három hely egyikének a megszerzése.

Helyette

A magyar női 3×3-as válogatott nyolcfős kerete ugyan megkezdte a felkészülést két hete Szolnokon, de az ötnapos összetartás után nem volt folytatás a világbajnoki ezüstérmes négyes, Cyesha Goree (Aluinvent-DVTK), Medgyessy Dóra (Aluinvent-DVTK), Papp Klaudia (Uni Győr Mély-Út) és Theodoreán Alexandra (AKS Szekszárd), valamint a további négy kosaras, Bozóki Bettina (egyesület nélkül), Katona Szidónia (Aluinvent-DVTK), Ruják Nóra (PEAC-Pécs) és Török Ágnes (Uni Győr Mély-Út) számára.

Mivel a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége befejezettnek nyilvánította a bajnokságokat, és szinte az összes olyan létesítmény bezárt, ahol kosárlabdázni lehetne, ráadásul a csoportos rendezvények megtartására sincs lehetőség a koronavírus miatt, így érdekes helyzetbe kerültek az ötkarikás kvótára hajtó játékosok.

– Hogy mit csinálok a 3×3-as válogatott programja híján? Hála istennek kertes házban lakunk, és szerencsére, vagy talán nem is véletlenül, kosárlabdapalánk is van az udvarunkon. Annyi tér van, hogy akár 3×3-as meccseket is tudnánk itt rendezni – mondta Medgyessy Dóra, a diósgyőriek kosarasa, majd hozzátette: – Sajnos, más játékosokat nem hívhatok ide, az ismert egészségügyi helyzet miatt, és társak nélkül nehéz lenne, tulajdonképpen lehetetlen csapatjátékot űzni. Úgyhogy jobb híján itt, az udvaron próbálom magam mozgásban tartani, dobálgatok, és közben figyelem a híreket én is, hogy mi lesz, mi lehet, mikor változhat a helyzet. Mert azért egy családi ház kertjében dobóedzést végezni nem ugyanaz, mint amikor napi két edzésen vesz részt valaki.

Hetekre, hónapokra

Kíváncsiak voltunk arra, hogy mennyire hisz abban a kvalifikációban reménykedő sportoló, hogy az eredeti időpontban meg lehet rendezi az idei ötkarikás játékokat, vagyis július 24-e és augusztus 9-e között.

– Az elmúlt egy hétben ez napról napra változott, egyszer így állt, egyszer úgy, de minden egyes nappal közelebb kerülünk a július végi kezdéshez, vagyis fogy az idő. Most már azt is hallani, hogy Japánban, a rendezői részről is vannak olyan vélemények, hogy a július 24-i kezdésről le kell tenni, elsősorban azért, mert több ország olimpiai bizottsága is lemondta már a részvételt – mondta Medgyessy Dóra. – És ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a formaidőzítéshez hetekre, hónapokra van szükség, vannak sportágak, amelyeknél a felkészülés többhetes ciklusból áll. Nekünk, a 3×3 kosárlabdában 4-6 hétre van szükség, hogy visszarázódjunk, hogy formába lendüljünk, és ehhez tornákon, meccseken át vezet az út. De amíg egymás között sem játszhatunk, addig nagyon távolinak tűnik, hogy komoly ellenfelekkel szemben mérettessük meg magunkat.

A sportolóval elkezdtünk visszaszámolni, és felvetettük, hogy ha az eredeti időpontban lesz az olimpia, akkor a kvalifikációs versenyeket – már ha lesz, és nem valamilyen korábbi eredmény (például: tavalyi Európa-bajnokság, jelenlegi világranglista) alapján osztanak ötkarikás kvótát – csak néhány héttel az olimpia előtt lehetne megrendezni.

– Éppen most jöttünk volna haza Indiából, ha így lenne, akkor tudnánk, hogy a jövő hónapban, a Budapestre tervezett, utolsó olimpiai selejtezőn kellene-e szerepelnünk. Ezzel szemben a helyzet az, hogy az elmaradt kvalifikációs tornának új időpontokat kellene találni, új helyszínekkel. És ebben a 3×3 kosárlabdában éppen Magyarország, az előző évek referenciája alapján, Debrecen vagy Budapest lenne képes arra, hogy ennek, ezeknek a tornáknak helyet adjon – mondta Medgyessy Dóra, aki arra a kérdésre, hogy mennyi szünetet bír el a sportága, hogy tartható legyen az olimpia eredeti dátuma, így felelt: – Szerintem kb. 1 hónapot.

A mindennapok

A kevesebb edzés, és a bezártság átalakítja a sportolók életét, kíváncsiak voltunk arra, hogy mivel tölti ideje nagy részét Medgyessy Dóra.

– Aki kertes házban lakik, az tudja, hogy nincs olyan, hogy ne találhatna magának elfoglaltságot – válaszolta a kosárlabdázó. – Mi a párommal vagyunk itthon ketten, és nem unatkozunk, telik az idő. A szülőkkel telefonon tartjuk a kapcsolatot, mert olyan korban vannak, hogy a vírus miatt nagyon is szükség van a távolságtartásra. És bár hiányoznak, de úgy vagyunk ezzel mindannyian, hogy majd csak kibírjuk ezt a kis időszakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!