kosárlabda-utánpótlás

2020.02.07. 15:30

Király hívó szavára jött

A cseh női kosárlabda-­válogatott szövetségi kapitánya ismét munkát vállalt a DVTK-nál.

Berecz Csaba

Stefan Svitek munkában

Fotó: Ádám János

A diósgyőri leány kosárlabda-utánpótlás két évvel ezelőtt az elsők között kapta meg a nemzeti szakszövetségtől, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnökségétől a Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémia címet. Ennek feltétele volt, hogy egy külföldi edző is dolgozzon az utánpótlásedzői teamben, de ez már jóval korábban, 2016 nyarán megvalósult. Ugyanis az akkor az Aluinvent-DVTK felnőttcsapatát irányító Stefan Svitek vállalta, hogy részt vész az utánpótlás-sportolók kora reggeli egyéni képzésein, és a tehetséggondozó program keretében segíti nemcsak a fiatal kosarasok, hanem az utánpótlásban dolgozó edzők munkáját is.

Jól dolgoztak együtt

A korábban a magyar felnőtt női, jelenleg a cseh felnőtt női válogatottat szövetségi kapitányként segítő szlovák kosárlabda-szakember, a tavalyi évad kihagyása után, az idén visszatért a DVTK-hoz a diósgyőri akadémiai igazgató, Király Sándor hívására.

– A korábbi, kétéves együttműködésünk során jól tudtunk együtt dolgozni – mondta Király Sándor, majd így folytatta: – Stefan Svitek képzett és jó edző, magyarul is tud, és az edzéseken, a képzéseken ez is jól jön a fiataloknak. Az edzők technikai ismereteinek gyarapításán is tudott segíteni korábban, és biztos vagyok benne, így lesz ez a jövőben is. Tudjuk, hogy viszonylag sok vállalt feladata van, de örülünk, hogy ezek mellett megfelelő időt tud majd dolgozni számunkra az utánpótlás-nevelésben.

A reggeli órákban

A jelenleg a lengyelországi Wisla Krakow együttese mellett dolgozó tréner az ottani bajnoki szünetet kihasználva tartott edzéseket Miskolcon, a korábbi szokásoknak megfelelően, a reggeli órákban.

– Nem új ez az egész történet, tulajdonképpen azt a munkát folytatom, amit tavaly­előtt nyárig végeztem. Nem kellett sokat gondolkodnom, amikor Király Sándor felhívott, és megkérdezte, hogy lenne-e kedvem ismét részt venni az utánpótlás képzésében a DVTK-nál. Mivel ismerem a közeget, az edzőket és a tehetséges játékosokat, tudtam, hogy jó helyre jövök, olyan klubhoz, ahol nemcsak beszélnek erről, de fontosnak is tartják az utánpótlásképzést – jelentette ki Stefan Svitek. – Szívesen mondtam igent, mert látok potenciált nemcsak a lányokban, hanem az akadémia működésében is, tetszik, hogy évről évre tudatosan lépnek előre. Örülök, hogy ilyen közegben valamit én is hozzátehetek a fejlődéshez.

Az edzőt arról is megkérdeztük, hogy milyennek látja a gyerekanyagot, azokat a fiatalokat, akikkel együtt dolgozott az edzéseken.

– Nem könnyű nekik ebben a korban, hiszen a mai fiatalok többsége a könnyebb felé húz, és edzésre jönni, emiatt korán kelni vagy később hazaérni, áldozatot hozni, fizikai munkát végezni, az komoly vállalás. Nagyon fontos a kitartás, és én itt szinte csak olyan gyerekekkel találkoztam, akik szeretik a kosárlabdát, akik azért jönnek, azért edzenek, mert jobbak akarnak lenni, mint előző nap voltak. És lesznek is, ha mi edzők segítjük ebben őket. Fontos, hogy a lányokat megtanítsuk jobb és bal ziccert dobni, de ettől is fontosabb, hogy a tanulási folyamatot a fiatalok ne teherként érezzék, hanem szeressék, amit csinálnak. Tudom, hogy nagyon sok helyen fontos az, hogy egy adott korosztályban csapatszinten is jó eredmények szülessenek, de nem feltétlenül az érmek száma, színe számít, hanem az, hogy minden fiatalból hozzuk ki azt, ami benne van, annak érdekében, hogy a lehető legjobb kosarasok váljanak belőlük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!