Vegyész RC Kazincbarcika

2020.01.13. 16:30

Kicsi kihagyás ugyan volt, de meglett a három pont

A férfi röplabda Extraligában szombaton hazai mérkőzést játszott a Vegyész RC.

Molnár István

Gyakori volt a jó sánc a Vegyésznél (sárgában)

Fotó: Vajda János

Egy héttel korábban az utánpótlás válogatott elleni idegenbeli meccsel csak ,,bemelegített„ a Vegyész RC Kazincbarcika röplabda együttese a férfi élvonalban, szombaton azonban már az első 2020-as rangadóra készülhetett a társaság, a MAFC-BME ellen, a Don Bosco Sportközpontban. A hazai nézők érdeklődéssel várták az új brazil center, Rodrigo Moraes bemutatkozását. A kezdés némileg csúszott, ugyanis a bemelegítés közben állítani kellett a háló magasságán. A lelátón feltűnt egy ismerős arc is, a saját nevelésű Szabó Dávid, aki eljött legutóbbi csapatától, a román Zilahtól, és Szerbiában folytatja pályafutását.

Hozott első, második

Több szervarontás volt az első szett elején, de a VRCK-nak sikerült előnyre szert tennie (6-3). Braga a szélről ellenállhatatlanul támadta a védtelen fővárosiakat, Árva pedig kiszerválta Szabó B.-t, máris eljött az első, MAFC-idő ideje (8-4). A centerek, Juhász P., valamint Tasev jeleskedtek, aztán Moraes pöcizett át egy kósza labdát (11-6). Páez nyitott, Bene nem tudta fogni, Nagy Péter pedig újabb pihenőt kért (12-6). Egy szép kettes blokkot mutattak be Gebhardték, majd egy szintén ilyen elem kellett a házigazdától Moraes pontos ütése előtt. Az öt-hat pontos vezetés környékén mozgott a Barcika (17-11), ekkor viszont Csomáék kaptak el egy jobb szakaszt, amit nem nézhetett tétlenül Marek Kardos, időt kért (18-14). Egy-egy hosszú labdamenetet tettek zsebre a felek, Árva helyett Budai jött cserében. Braga ütött óriásit, nehéz pillanatban (21-17), míg 23-21-nál egycsapásra nyílt lett a szett. Kovács S. szervát rontott, az első játszmalabda elúszott. 24-22-nél a VRCK mestere mondta a ,,tutit”, de elég volt egy hosszú MAFC-nyitás (25-22).

Hármas sánc

A második menet első érdemleges jelenete egy gyönyörű hármas Vegyész-sánc volt, aztán Csoma fogta a fejét, amikor egy visszaérkező labdát tiszta helyzetben a hálóba küldött. Árva hozott pontot, kellett neki a biztatás a korábbi néhány gyengébb fogadás miatt. Ugyanő Juhász P.-vel ,,blokkozott„ szépen (7-3), a Vegyész irányított, így aztán nem következhetett más, mint fővárosi időkérés (9-4). Működött a kizökkentés, egészen Juhász P. sarkos helyezéséig (10-7). A mentések labdamenetét Blázsovics fejezte be egy keresztütéssel (14-8), és meglépésre muszáj volt újra időznie a MAFC-nak. Egy nagyon magas, tetőteres labda megítélése okozott némi feszültséget, ha kicsit is, de érte, így Páez szerválhatott (16-10). Árva löketével ért el a VRCK húszig (20-11), ezt a játszmát igencsak biztosan hozta a bajnoki címvédő (25-14).

Gyengécske kezdés

0-5-tel nyitották Csomáék a harmadik szettet, kellett egy kis beindító buzdítás Marek Kardostól. Most kétszer a műegyetemistákat segítette a magasban lévő térelválasztó, Tasevék igyekeztek megragadni a kínálkozó alkalmat (2-9). 3-11-nél megint kellett az időkérés, mert maradt a gödörben a VRCK. Újfent következett az Árva, Budai váltás, 6-12-es állásnál Nagy Péter nyomott gombot. Ez jót tett a MAFC-nak (6-16), teljes volt a rövidzárlat a hazaiaknál, a látogatók jobban játszottak. Toronyai és Bibók kapott szerepet, pihent Páez, Braga, Árva és Moraes is, készülve a negyedik menetre, bár utóbbi visszajött centerbe. Blázsovics adta bele minden dühét egy ütésbe (11-19), ám a rossz kezdésből nem lehetett visszajönni (13-25).

A negyedik felvonást esélyeshez méltóan kezdte az észak-borsodi alakulat (5-1), persze, hogy időt kértek a budapestiek. A folytatásban felválltva estek a pontok (8-4), Blázsovics ász nyitása jelezte, nem akar több botlást a Vegyész (11-5). Nem tudott közelebb kerülni a MAFC (15-10), ami ,,megfelelt” a Barcikának is. Moraes blokkal jelentkezett, Nagy Péter kért szünetet. 20-14-hez érve közel volt a siker, Juhász P.-ék rövid idő múlva be is fejezték a meccset (25-19). MI


Vegyész RC Kazincbarcika – MAFC-BME 3:1 (22, 14, -13, 19)

Kazincbarcika, 500 néző. V.: Adler, Árpás.

Vegyész RC Kazincbarcika: Páez 2, Juhász P. 6, Moraes 13, Blázsovics 15, Braga 16, Árva 7. Csere: Vitko (liberó), Budai 1, Toronyai, Bibók 2. Edző: Marek Kardos.

MAFC: Hole 1, Gebhardt N. 13, Kovács S. 3, Csoma 19, Szabó B. 10, Tasev 6. Csere: Bene (liberó), Bakóczy. Edző: Nagy Péter.

Marek Kardos: – Sokat nem tudtunk még gyakorolni hat a hat ellen, ráadásul a játékrendszerünkbe egy új játékost is be kellett építenünk. Pozitívum, hogy nyertünk, hiszen fontos volt, hogy győzelemmel kezdjük itthon az Extraligát.

Nagy Péter: – Az első játszmában taktikailag rendben voltunk, de a fogadásainkból nem tudtunk eredményesen támadni. Idővel áttértünk a taktikai szervákra, a védekezésünk és a blokkunk is feljavult. A negyedik szettben azonban nem nyitottunk jól, Braga nyitásai pedig megzavartak bennünket. Innen már tudtunk olyan koncentrációval játszani, mint előtte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!