Triatlon Nagyhét

2019.07.03. 09:00

Kvalifikáció az olimpiára

Célegyenesbe érkezett a tiszaújvárosi 21. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét szervezése.

Kolodzey Tamás

Sikeresen hirdetik: egységben ez erő

Fotó: Kozma István

A 2020-as, tokiói olimpiai kvalifikációs sorozatba tartozó 23. világkupát és a junior Európa-kupát is magába foglaló, számos újdonságot kínáló 21. Triatlon Nagyhét július 10–14. között várja a sportbarátokat. A hagyományos, igazán nagyszabású programról kedden sajtótájékoztatót rendeztek a sportcentrumban.

Mindenki várja

Mondandója elején a település polgármestere örömmel tudatta, hogy a névadó fő támogató jelentős mértékben növelte a viadalhoz nyújtott támogatását, lapunk kérdésére pedig a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója ugyan nem bocsátkozott „számháborúba”, de elárulta, hogy ez a bizonyos jelentős mérték háromszoros szorzót jelent. Ennek következtében az önkormányzat és a társaság egál­ba került, azonos összeggel száll a Nagyhétbe. Mindketten hangsúlyozták az összefogást, a társadalmi felelősségvállalást, a töretlen bizalmat, a városi jelleget, a helyi polgároknak nyújtandó maradandó élményt. Elhangzott néhány magasztos hasonlat is: például az, hogy ami az amerikaiaknak a kosárlabda, a braziloknak a labdarúgás, az a tiszaújvárosiaknak a triatlon. Vagyis szükség van rá, mindenki várja és igényli, öregbíti a viharos gyorsasággal fejlődő borsodi „metropolisz” jó hírét. Ezért a most ötnapos programot úgy állították össze, hogy valamennyi helyi és vendég polgár jól érezhesse majd magát.

Élőben közvetítik

Imponáló számokat is soroltak. Először azt, hogy az egykori hétvégi versenyből nagyhét lett, amelyre most öt földrész negyvenhárom országából várnak sportolókat. Megnézték, hogy eddig hány zászlót szereztek be, és kiderült, hogy nyolcvan fölött tartanak, de például a bermudai nincs köztük, így máris adott volt az újabb feladat.

A világkupa tavalyi férfifináléját, mint ismeretes, elmosták az égiek, remélik, hogy most nem lesz ilyen gondjuk. Az eseményeket – amelyre a városba várják a sportág nemzetközi és európai vezérkarát – élőben közvetítik, ezért a televízió akár az egész világba házhoz viszi a Nagyhetet. A világkupa része az olimpiai kvalifikációs sorozatnak, s akik szeretnének ott lenni Japánban, azok értékes pontokat gyűjthetnek. A nyolcvanhat férfi és a hatvanöt nő szombaton előfutamot vív a másnapi, egyaránt harmincas fináléra. Sztárok érkeznek külföldről és itthonról, az pedig természetes, hogy a tiszaújvárosiak egyre jobban előretörő, fiatal tehetségei szintén felvonulnak a rajtvonalon.

Mivel felgyorsult a világ, a Nagyhét a korábbitól tömörebb, de ugyanolyan izmos lesz, mint hajdan bármikor. Nem feledkeznek meg a kulturális kínálatról sem: ennek jegyében az ország legnépszerűbb előadóművészeit és együtteseit látják vendégül.

A sajtótájékoztatóra befutott Lőrincz Kata, az országos szövetség főtitkára, aki azt is látta, hogy Lehmann Csongor, a Tiszaújvárosi TK junior világbajnoka és felnőtt Európa-kupa győztese – sikeres pályázatára – sokat érő alapítványi oklevelet kapott, majd kiadták a jelszót: egy hét múlva mindenkit szeretettel várnak a Nagyhétre.

A program

Július 10., szerda

18.00: futóverseny

19.30: megnyitó

Július 11., csütörtök

19.00: kerékpár

Július 12., péntek

20.00: Jabil 1/3 maraton

Július 13., szombat

8.00: turista triatlon

12.00: junior Európa-kupa, elődöntő

14.45: világkupa, elődöntő

Július 14., vasárnap

9.00: utánpótlásgála

11.45: junior Európa-kupa, női döntő

12.45: junior Európa-kupa, férfi döntő

14.45: világkupa, női döntő

16.15: világkupa, férfi rajt

20.00: eredményhirdetés

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!