Vízilabda

2019.07.27. 11:00

Eb-utazó lett Vismeg

Az utánpótlás-válogatott edzője, Székely Bulcsú dicséri a miskolci pólós hozzáállását.

Molnár István

Vismeg Zsombor (4) kiérdemelte a tagságot

Fotó: Kozma István

Augusztus 11. és 18. között Grúzia fővárosában, Tbilisziben rendezik meg az U17-es férfi vízilabda Európa-bajnokságot, amelyre a magyar korosztályos válogatott a keddtől csütörtökig Miskolctapolcán megrendezett OMV-Kupával ,,hangolt”. A házigazdák mellett Horvátország, Olaszország és Szerbia nemzeti együttese vett részt az eseményen. Székely Bulcsú és Tóth Kálmán tanítványainak mérlege: egy győzelem, egy döntetlen és egy vereség, így a mieink az olaszok mögött a második helyen zárták a borsodi erőfelmérőt.

Elsősorban a játékot

A magyar fiatalok csütörtökön este már nem utaztak haza, a szakmai stáb pénteken délelőtt még Miskolcon vezényelt tréninget.

– A jövő héten két napot Budapesten fogunk edzeni, majd elutazunk Olaszországba, Cagliariba egy, az ittenihez hasonlóan rangos nemzetközi tornára. Onnan hazajövünk és utána indulunk a kontinensviadalra – jelentette ki lapunknak Székely Bulcsú, aki játékosként tagja volt a 2000-es sydney-i olimpián aranyérmes magyar válogatottnak.

A szakvezetőtől azt is megkérdeztük: a miskolci torna segített-e abban, hogy tisztábban lásson az Eb-keret összetételét illetően?

– Mindenképpen, ez is volt az egyik fő célja ennek az OMV-Kupának – tette hozzá. – Meghúztuk azt a bizonyos vonalat, megvan az a 15 játékos, aki Grúziába utazik. Örömmel mondhatom, hiszen leginkább ez érdekli az ittenieket, hogy a PannErgy-MVLC játékosa, Vismeg Zsombor benne van a keretben.

A miskolciak fiatal játékosa a most megrendezett kupán játszott mind a három meccsen, igaz, gólt nem szerzett.

– Ahogyan Zsombornak, úgy mindenkinek megvolt a maga feladata, hogy mit kell megcsinálnia – nyilatkozta Székely Bulcsú. – Elsősorban ezt néztem, hogy ki mennyire hajtja végre a megadott utasításokat, magát a játékot, nem pedig azt, hogy ki szerzi a gólokat. Persze, nincs megtiltva senkinek sem, hogy gólt szerezzen, de rá most elsősorban védőként számítottam.

Jók az esélyei

A szakmai munka vezetőjét arra is kértük, értékelje kissé jobban Vismeg Zsombort.

– Ő 2003-ban született, de alkata és adottságai miatt helyet követel magának a 2002-esek között, közel egy éve folyamatosan kapta, kapja a behívókat a válogatottba – közölte Székely Bulcsú. – A hozzáállása olyan, amilyennek lenni kell, azt látjuk, hogy komplett, jó kis játékos lesz belőle, de természetesen sokat kell még tanulnia. Azért dolgozunk vele, azért vagyunk együtt, hogy megtanulja, amit meg kell tanulni, bízunk abban, hogy folyamatosan még előrébb fog lépni. Minden korban, szinten megvannak az elsajátítandó dolgok, hogy ha valaki a felnőttek közé lép, akkor már csak a speciális feladatokkal kelljen foglalkoznia. Aki megfordul nálunk, a korosztályos válogatottban, annak jó az esélye arra, hogy elérje a felnőttválogatottságot is.

Tbilisziben a magyar gárda csoportellenfele lesz Szlovákia, Hollandia és Szerbia, és a közvélemény – legyen szó bármilyen vízilabda-válogatottról – minimum a legjobb 4 közé jutást várja el.

– Ezt nevezhetjük tehernek, ám aki a sportban dolgozik, azon mindig van teher – mondta Székely Bulcsú. – De igazából ezzel nem foglalkozunk, arra koncentrálunk, hogy minél jobb állapotban menjünk az Eb-re, és ott a lehető legjobb játékot nyújtsuk. Persze, az eredmény mindig fontos, lényeges, de ugyanilyen fontos a srácok megfelelő képzése. Annyit még a kontinensbajnokságról: ha az a négy csapat végezne az első négy helyen, amelyik részt vett ezen a miskolci tornán, akkor senki sem szólhatna egy szót sem, de azért még van egy-két éremesélyes válogatott, úgy mint a spanyolok, a görögök vagy éppen a montenegróiak.

Az OMV-Kupán részt vett magyar keret

Kapusok: Gyapjas Brendon, Hörömpő Botond.

Mezőnyjátékosok: Nyíri Balázs, Vismeg Zsombor Vajk, Pető Attila, Lantos István, Várkonyi Ádám, Vass Benedek Márk, Dávid Zoltán, Varga Bence Bendegúz, Molnár Erik, Kevi Bendegúz Tamás, Mészáros Mátyás, Eppel Barnabás, Szabó Bence, Vigvári Vince Pál, Szeghalmi Zsombor Levente, Gábor Lőrinc, Varga Bence.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!