Öttusa

2019.06.13. 13:00

A junior Eb-bronzérem után felnőtt ob

Az úszásban egyéni csúcsot ért el Guzi Blanka a junior öttusa Európa-bajnokságon.

Berecz Csaba

Guzi Blanka a lovát ugratja

Forrás: A sportoló fotója

A múlt héten szombaton a lengyelországi Drzon­kow városában, a junior öttusa Európa-bajnokság női egyéni versenyében bronz­érmet szerzett a Swimming Pentathlon Club versenyzője, Guzi Blanka. A miskolci sportoló vasárnap érkezett haza, és túl sokat nem pihenhet, hiszen ezen a héten szombaton újabb verseny vár rá, a Budapesten sorra kerülő felnőtt országos bajnokságon áll rajthoz.

Nincs sok idő

– Tényleg nincs sok idő a két verseny között, de ez ilyen sűrű időszak – mondta Guzi Blanka, akitől azt kérdeztük, hogy a tavalyi Eb-ezüstje után a mostani bronzéremre hogyan gondol. – Mint nagyon sokan, én is úgy utaztam el Lengyelországba, hogy győzni szeretnék. Lement a váltó, ami jó volt, aztán az egyéni selejtező is. Az, hogy az utóbbiból a legjobb eredménnyel jutottam a döntőbe, nem túl sokat jelent, mert a lényeg a finálébeli szereplés elérése volt, az én számomra is. A döntőben a vívószámot már egy nappal a verseny előtt megrendezték, ami ritkaságnak számít, csak az olimpiákon van ez így. Az első számban magamhoz képest nem voltam rossz, és bár a szövetségi kapitány elismerően, tulajdonképpen a dicséret hangján szólt a teljesítményemről, bennem mégis az marad meg, hogy a végén volt egy kis hullámvölgy a vívásban, és ha ezt elkerülöm, még ettől is jobb lehetett volna.

Egyéni rekord

A szombati nap viszont jól kezdődött, annak ellenére, hogy úszásban, a 36 fős mezőnyben csak a tizennegyedik legjobb időt érte el a miskolci öttusázó.

– Sikerült egyéni rekordot úsznom, és nagyon boldog voltam – jelentette ki Guzi Blanka. – Ezután volt még egy bónusz vívás, ami egyfajta nézőcsalogató újítás, és bár ebben lehet 1-2 pluszpontot szerezni, de az itteni eredményességnek túl nagy tétje nincs. A lovaglást jó lelki állapotban kezdtem, a Maximus nevű paripával két verőhibát vétettünk. Az egyik az enyém volt, a másik a pacié, és ezekkel együtt ez is az elfogadható kategóriába sorolható szám volt. A versenytársak közül az első három számban többen jobban szerepeltek, mint én, így a kombináció előtt csak a 10. helyen álltam. Kérdezte is tőlem Kállai Ákos női szövetségi kapitány, mi a célom. Mivel látható volt, hogy a dobogó első két fokára már szinte biztos, hogy nem érhetek oda, a harmadik hely elérését céloztam meg, ez volt a realitások maximuma. Ezt végül sikerült elérni, úgyhogy természetesen nagyon örültem, örülök az Eb-bronzéremnek.

Felnőtt ob

A junior kontinensbajnokság után edzések következnek itthon, aztán csütörtökön vívás és lovaglás Budapesten, majd szombaton újra a fővárosba kell utazni, a felnőtt országos bajnokságra.

– Amikor az év elején megismertük az idei versenynaptárt, az egyik legfontosabb dátumként ezt a mostani megméretést jelöltem meg benne – mondta a Swimming Pentathlon Club öttusázója. – Azt hiszem, sokkal többet nem kell mondanom erről, legfeljebb csak annyit, hogy nagyon várom a felnőtt ob rajtját.

Öttusa junior Eb

Női egyéni döntő (36 induló)

1. Adelina Ibatullina (orosz) 1372 pont (vívás: 24 győzelem, 3. hely; úszás: 2:15.96, 4. hely; lovaglás: 2. hely; kombinációs szám: 12:31.39, 2. hely),

2. Elena Micheli (olasz) 1361 pont (vívás: 23 győzelem, 4. hely; úszás: 2:12.53, 1. hely; lovaglás: 2. hely; kombinációs szám: 12:42.20, 4. hely),

3. Guzi Blanka (magyar) 1313 pont (vívás: 19 győzelem, 15. hely; úszás: 2:19.98, 4. hely; lovaglás: 10. hely; kombinációs szám: 12:38.56, 3. hely).


Öttusa ob

Kiemelt versenyként – készülve az Európa-, majd világbajnokságra – rendezik meg ezen a hétvégén Budapesten a Nu Skin öttusa országos bajnokságot. Az esemény keddi, felvezető sajtótájékoztatóján Beck Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke egyebek mellett elmondta: külön figyelmet fordítanak a hétvégi versenyre, hiszen azt a 2020-as olimpia főpróbájának is tekintik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!