Interjú

2024.02.08. 08:00

A Don Gatto 15 éve

Ahogy már beszámoltunk róla, a közelmúltban a 15 éves szekszárdi/pécsi Don Gatto, a hamarosan 10 éves budapesti Ørdøg és a miskolci Absuloth együttes adott egy felejthetetlen, jó hangulatú telt házas koncertet.

Pap Gyula

Forrás: Facebook/Don Gatto

A buli után a 15 éves születésnapját ünneplő Don Gattó tagjaival beszélgettünk.

Vágjunk a közepébe! Legutóbbi dalotok magyar nyelven született. (Volt már korábban egy hasonló dolgotok, a KSC induló.) Elkezdtetek most magyar dalszövegeket írni?

Acélos Balázs (gitár) Szerintem nem. Volt ez a próbálkozás, és azt mondták a többiek, hogy inkább hagyjuk, mert jobb az angol. Utólag úgy érezték, hogy nem sikerült ez a szám. A visszajelzésekben egyébként teljesen vegyesen volt, volt akinek bejött, volt, akinek nem.

Következő EP?

Acélos Balázs (gitár) Van most három új dalunk. Relatíve keveset tudunk próbálni, most kicsit nehézkesen megy a dalírás. Ha elkészült a negyedik, felvesszük, és – örülnék, ha már tavasszal - jöhet majd a megjelentetés.

Nagyon sokat koncerteztek. Ebből élsz vagy dolgozol is „mellette”?

Acélos Balázs (gitár) Koncertezünk sokat, amennyit bírunk (évi kb. 50-et), de 2013-ban volt a legtöbb koncertünk (kb. 70), amikor a Pro-Painnel mentünk Európa turnét. A covidos években meg mintegy 20, de a körülményekhez képest az is sok volt. Igen, dolgozom; tesómnak van kisgépkölcsönzője, kiadom a vésőgépet stb., emellett meg ilyen dekorációs dolgokat csinálok, matrica, grafika, ilyesmi.

Miskolcon másodjára jártok, ha jól tudom.

Acélos Balázs (gitár) Igen, 5 éve koncerteztünk itt először, akkor a PMA-val (Positive Mental Attitude) és a Tango Undergrounddal játszottunk ugyanitt, csak akkor még a többi rész is a Cornerhez tartozott.

Mondtad korábban, hogy csak provokatív kérdéseket vársz, úgyhogy legyen egy-kettő. Nyulat miért vettétek be?

Acélos Balázs (gitár) Én amúgy rendes voltam, mert amikor elfogyott a Weisnek a hangja, hogy vegyünk be énekest, akkor mondtam, hogy adjunk föl egy hirdetést, mert a Nyulat mi ne akarjuk kiszedni a Dirty Dawnból, mire a többiek mondták, hogy de! Hát, basszus, jó… És akkor így kiszedtük, eljött. Kacsa (a D. D. basszusgitárosa) nem is volt boldog. Vicces, vett tőlem egy gitáradóvevőt, 15 000 forintért adtam volna, mire ő: „ Itt van 14, meg egy énekes.” Úgyhogy ezer forintot ér a Nyúlnak a bőre, hogy úgy mondjam, haha.

Úgy tudom, vegán vagy és sokat futsz. Mióta? Azóta milyen hiánybetegségeid és egyéb problémáid alakultak ki?

Acélos Balázs (gitár) Sajnos nem életem legelső napja óta és ezt nagyon sajnálom, sőt ezt sajnálom igazán. Ha valamit megváltoztathatnék az életemben, szerintem ez lenne az, de így csak 9 vagy 10 éve, már nem tudom. Ja, meg sokkal korábban bevettem volna a Nyulat a bandába, haha. Hiánybetegség, probléma? Vegánként érzem magam igazán jól. Testileg és lelkileg is.

15 éves a banda. Várható valami különleges ünnepi esemény ezzel kapcsolatban?

Acélos Balázs (gitár) November 9-én lesz a Dürerben egy szülinapi bulink, de mást nem azért nem mondok róla, hogy így titkolózzak, mint ahogy a nagyok szoktak, hanem mert a dátumon kívül még semmit nem tudok, haha.

Hogyan értékeled a mostani koncertet, a közönséget?

Acélos Balázs (gitár) Hú, ez egy nagyon-nagyon-nagyon jó koncert volt. Pazar hely, kedves emberek, bitang hangzás. Minden klappolt. Köszi a Vörös Bandiéknak, hogy minket hoztak, nem a Robbantott Csirkéket.

És a Fürgerókalábakból lesz még valami?

Acélos Balázs (gitár) Néha mondják, hogy legyen Fürgerókalábak… Egyszer majdnem csináltunk egy segélykoncertet. A volt barátnőm egyik gyermekének volt szüksége rengeteg pénzre egy műtéthez. Úgyhogy mondtam a többieknek, hogy ha álljunk össze, akkor erre álljunk össze, de végül nem sikerült egy próbát sem összehozni, úgyhogy elmaradt az egész.

Úgy tudom, a bandában csak Balázs egyedülálló egyelőre. Neked is feleséged, gyermekeid vannak. Hogyan „viseli” a párod a sok koncertezést?

Budavári Zoltán, „Nyúl” (ének) Amikor már összejöttünk, én már zenéltem. Ez egy adott dolog volt. Nagyon türelmes, tudja, hogy ezt nagyon szeretem csinálni. Örül neki, hogy van egy ilyen hobbim. Egyébként meg tisztes családapa vagyok, nem járok el kocsmázni, amikor lehet, otthon vagyok. Nem is iszom. Vannak ilyen kimondatlan törvényeim. Nem akarom azt, hogy hétvégén berúgok, vasárnap meg, amikor otthon vagyok, akkor csak feküdni bírjak. Így is a hazautazásból fakadó rossz alvás miatt kicsit zombiüzemmódban vagyok, de azért valami balanszot mindig megtalálunk.

Balázsal többet vagytok a levegőben koncertezés közben, mint a talpaitokon. Te hogyan tartod ilyen formában magad?

Budavári Zoltán, „Nyúl” (ének) Amikor tehetem, TRX, kettlebell és CrossFit edzésekre járok.

A Dirty Dawn volt az eggyel ezelőtti bandád…

Budavári Zoltán, „Nyúl” (ének) Igen. Megmaradt a barátság, Kacsa az egyik legjobb barátom. Számíthatunk egymásra. Ha ráérek, mindig ott vagyok a koncertjükön, és fölrángat, hogy a Sopiane Hardcore-t el kell nyomnom, hogy a Zolinak legyen egy kis levegője végre, tudjon kicsit pihengetni

Amikor megismertelek DJ Bunny MF, a Sick-Room tagja voltál, scratch, sampler, háttérvokál poszton. And/Ort pedig még az azelőtti miskolci Infectedből ismertem.

Budavári Zoltán, „Nyúl” (ének) Andor tetovál, Ilem új gitártémákon dolgozik. Lassú víz partot mos, de úgyhogy úgy néz ki, lesz egy új Sick-Room dal!

Ezt örömmel hallom! A kütyüket előveszed néha?

Budavári Zoltán, „Nyúl” (ének)Igen, megvannak a régi ketyeréim. Ritkán hozzájuk nyúlok. Szeretem, kikapcsol. A családom mondjuk megőrül, mikor elkezdem nyegtetni őket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában