Anno

2024.01.20. 16:30

"Olyan világot észlelek magam körül, amit, érzem, meg kell változtatni"

Miről írt 20 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 2004. január 20-i száma abból az alkalomból közölt interjút Furmann Imrével, hogy a politikus, ügyvéd, jogvédő hosszabb kihagyás után újra a költészet felé fordult.

Boon.hu

Furmann Imre (1951-2010)

Fotó: Bujdos Tibor

Furmann Imre, a közéleti ember tíz év szünet múltán ismét verseivel jelentkezik – vezette be Balogh Attila interjúját 20 évvel ezelőtt a napilap.

"Megint hivatására nézve költő? – kérdezte az újságíró. Furmann Imre válasza: "Így nem is lehet ezt meghatározni, hogy hivatásos költő. Pusztán úgy, hogy költő. Költő az is, aki nem ír, vagy hosszú ideig nem ír, aztán megint ír, elkezdenek megjelenni a versei. Én annyiban fordultam megint a költészet felé, hogy olyan világot észlelek magam körül, amit, érzem, meg kell változtatni. És ha az ember összekülönbözik a világgal, akkor először is önmagával kell rendbejönnie. Erre a vers a válasz - a vers szép, a vers nem bánt, alakít, aki írja és aki olvassa, egyaránt."

Az utóbbi időszakban napvilágot látott írásaiból az tűnik ki: menekül, elhatárolódik, eltávolodik, térben és időben egyaránt - hangzott a következő kérdése.

"Nagy társadalmi átalakulások idejét éljük. Megfigyelhető, nagyon sokan kivonulnak a városi létből, az örökös taposómalomból, ha megtehetik, legalább vidékre költöznek, megteremteni a saját világukat. A költészet sem más, ilyen elköltözés, csak nem valódi, nem anyagi értelemben" - fogalmazott Furmann Imre, aki a későbbiekben annak is hangot adott, hogy a világot megváltoztatni csak a művészet által lehet. Nem lehetséges harcos publicisztikával, politikai ráhatással, jogszabályokkal. "Emlékszem, Horpácsi Sándor írta egyszer rólam, hogy heroikus pesszimizmus, amit csinálok. Örülök, hogy ezt kitalálta, úgy érzem, jellemző rám."

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában