Új könyv

2023.12.05. 10:52

Terézanyuból szuper-, majd zombianyu lett

Rácz Zsuzsával új regényéről beszélgetett hétfőn Péterfi-Novák Éva Miskolcon.

Póczos Nikolett

Rácz Zsuzsa és Péterfi-Novák Éva

Fotó: Ádám János

Főleg hölgy hallhatóság előtt mutatták be Rácz Zsuzsa Kovácsné kivan című könyvét a II. Rákóczi Ferenc könyvtár központi épületében. A miskolci születésű Rácz Zsuzsa korábbi könyve, az Állítsátok meg Terézanyut! című 2002-ben aratott hatalmas sikert, a magyar szingli, Kéki Kata történetéből film is született Hámori Gabriella főszereplésével. Mostani, húsz évvel későbbi regénye a családos asszony problémáival foglalkozik.

Nem családbarát az írás

A személyes élményekből táplálkozó, sajátos humorral fűszerezett könyvből az írónő részleteket is felolvasott a jelenlévőknek, amiből az is kiderült, hogy fontos részt kapott a regényben a borsodi vármegye székhely is, számos fikcióval kiegészítve. Valamint azt is elárulták a hölgyek, hogy Péterfi-Novák Éva ösztönözte az írás folyamatát is.

Az első változat borzasztóan hosszúra sikerült, egymillió karakterből állt, amely végül 750 ezerre csökkent. Bár nagyon sok meglévő jegyzetből állította össze Rácz Zsuzsa mégis az utolsó időszakban 12 órát is dolgozott könyvén, tehát az írás nem egy családbarát tevékenység, a háztartás és a házimunka háttérbe szorult - tette hozzá.

Úrrá válni a káoszon

A történetről szólva elmondta, Kéki Kata, a szabad lelkű szingli rendes nő lesz. Férjhez megy, gyermeket szül. Miközben mindenki elvárja, hogy legyen szuperanyu, Kovácsné gyakran zombianyu. Úrrá tud-e válni a káoszon és az örökölt mintákon – ezt ecseteli.

A könyvbemutatón szóba kerültek a különböző nemi szerepek, valamint a írói szerep és ezen belül a női író szerepe, valamint a feminizmus is. De szó esett a szendvics generáció nehézségeiről is, akik a szülőkről gondoskodnak és gyermeket is nevelnek egyszerre.

Rácz Zsuzsa 1972-ben született Miskolcon. Író, újságíró. Első regénye, Állítsátok meg Terézanyut! címmel 2002-ben lett bestseller, játékfilm készült belőle: a terézanyuság fogalommá vált. 2010-ben hozta létre a Terézanyu Klubot és pályázatot, hogy minden nő elmondhassa a maga történetét, és az Aranyanyu díjat, hogy megbecsülést kapjanak a nők, és mindenekfelett, támogató közösséget. Budapesten él férjével és két lányával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában