Koncert

2023.04.08. 13:00

Zenés unikum a miskolci záróakkordon

Wolfgang Amadeus Mozart Requiemje zárta a fesztivált a Zenepalotában.

ÉM

Mozart dallamok csendültek fel a Zenepalotában

Április 5-én, nagyszerdán este zsúfolásig megtelt a Zenepalota Bartók terme, ahol a közönség egy különleges hangverseny részese lehetett. Az esemény a 33. Miskolci Nemzetközi Kamarakórus Fesztivál zárókoncertje volt, előadói pedig a miskolci Hassler Énekegyüttes, a váci Vox Humana Énekkar, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, valamint énekes szólisták. Az est vezénylő karmestere a Firenzéből érkezett Federico Bardazzi volt. 

A Requiem keletkezéséről és megrendeléséről, mely Mozart egyik legnépszerűbb műve, különböző legendák keringenek. Egyik-másik valóságalapja megkérdőjelezhető ugyan, az azonban biztos, hogy befejezését Mozart 1791. december 5-i halála megakadályozta. Több korabeli zeneszerző próbálkozott a hiányzó részek megkomponálásával, azonban Constanza, Mozart özvegye Franz Xaver Süssmayrra bízta a befejezést. A koncertpódiumokon többnyire ez az utóbbi előadás terjedt el. 

A múlt század 60-as éveiben azonban újabb Mozart kézirat töredékek kerültek napvilágra, többek között ezek alapján készített például önálló Amen tételt és egyéb kiegészítéseket Robert D. Levin. A mostani előadás különlegességét éppen ennek a változatnak a megszólaltatása adta. A közönség lelkesen fogadta az újdonságokat tartalmazó bemutatót, hosszú perceken át tartó tartó vastapssal honorálva a művészek munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában