Kötet

2023.02.15. 16:30

Gyönyörű album készült a Miskolci Művésztelep évtizedeiről

A Miskolci Galéria rendezvényén mutatják be a közönségnek a képzőművészet értéket teremtő korszakát megörökítő kötetet.

ÉM

Pirint Andrea művészettörténész a Miskolci Művésztelep korai évtizedeit bemutató kiállításon, a Miskolci Galériában

Fotó: Ádám János

Reprezentatív művészettörténeti album jelent meg a Herman Ottó MúzeumMiskolci Galéria kiadásában. A Miskolci Művésztelep 1921–1952 február 16-án, csütörtökön 17 órakor kerül a közönség elé, a Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépületében. Ez az esemény lesz a Kép mögött című beszélgető sorozat negyedik programja. A szériát a szervezők a térben és időben tágan értelmezett képzőművészeti tematikájú előadásokra, beszélgetésekre szánták. Ezúttal Dr. Gálig Zoltán művészettörténész, a kötet szakmai lektora és Pirint Andrea művészettörténész, a kötet szerzője lesz a vendég.

Pirint Andrea kurátori munkájának köszönhetően született meg az a tárlat, amelyik a Miskolci Galériában a művésztelep száz évének 1921 és 1952 közötti időszakot fogta át, a kezdetektől egészen addig, amíg az Országos Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskola át nem adta a telep működtetését a Népművelési Minisztériumnak.

„Meggyőződésem, hogy a Miskolci Művésztelepnek sokkal nagyobb jelentősége van a magyar képzőművészetben, mint gondoljuk” – mondta a művészettörténész a tárlat kapcsán készült interjúnkban. A közel egy éve közreadott beszélgetést követően itt a kötet – Pirint Andrea munkája emléket állít egy Miskolc számára is fontos korszaknak, és megteremti a lehetőséget a kapcsolódáshoz, a további kutatások számára. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában